• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. Jevtić

12.02.2024

07:00

Srbi na KiM ustaju protiv zuluma! Danas veliki miran protest u Kosovskoj Mitrovici

informer.rs

Politika

Srbi na KiM ustaju protiv zuluma! Danas veliki miran protest u Kosovskoj Mitrovici

Podeli vest

Opštenarodni skup protiv terora koji sprovodi režim Aljbina Kurtija održaće se tačno u 12 sati na Trgu braće Mitić.

Hiljade Srba sa Kosova i Metohije okupiće se danas tačno u 12 sati na Trgu braće Mitić, u Kosovskoj Mitrovici, na velikom opštenarodnom protestu protiv političkog zuluma koji sprovodi prištinski režim na čelu sa 'premijerom' Aljbinom Kurtijem!

Kako je najavljeno, Srbi ovim skupom žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj zbog odluka Prištine, posebno zbog plana da se ukine dinar i zabrani platni promet sa centralnom Srbijom, koji onemogućava ostanak i opstanak Srba na njihovim vekovnim ognjištima. Na mitingu se očekuje nekoliko hiljada Srba, zdravstvenih radnika, prosvetnih radnika, socijalno ugroženih, studenata i omladine!

- Ovo će biti naš zajednički mirni apel i skup kojim želimo da pokažemo celom svetu našu muku i obespravljenost. Skup će biti održan u 12 časova u blizini Trga braće Milić - najavili su iz organizacije 'Udruženje penzionera', čiji su predstavnici najavili skup, koji će naša televizija direktno prenositi.

Eparhija raško-prizrenska: Srbi da pokažu jedinstvo!

Eparhija raško-prizrenska na čelu sa episkopom Teodosijem apelovala je na narod na Kosovu i Metohiji da u trenucima u kojima je izložen otvorenoj represiji tzv. 'kosovskih vlasti' pokaže dostojanstvo, hrabrost, snagu, narodno jedinstvo i trpljenje.

'Institucionalni teror Prištine sprovodi se na razne načine, pritvorno pod vidom tobožnjeg poštovanja zakona, a zapravo sa ciljem da se naš narod podstakne na iseljavanje i napuštanje prostora na kojima vekovima živi. Svakodnevna gruba manifestacija policijske sile, pretresi, hapšenja, neosnovani pritvori, pretnje, onemogućavanja primanja penzija i socijalnih doprinosa, uz grubo tolerisanje nametnutih albanskih opštinskih vlasti na severu Kosova, koriste se kao sredstvo prisile i protiv našeg naroda', navodi se u saopštenju.

Zapad da ne ćuti

Član Glavnog odbora SPS Ibro Ibrahimović, komentarišući najavljeni skup, kaže da 'vlada' Aljbina Kurtija suzbija svaku mogućnost za normalan život Srba na KiM i da je protest logična posledica svega onoga što godinama naš narod doživljava od prištinske vlasti.

- Srpski narod na KiM nema ni slobodu govora ni slobodu kretanja. Takozvana 'vlada' Aljbina Kurtija suzbija svaku mogućnost za normalan život Srba na KiM. Ovaj mirni protest je posledica svega onog što srpski narod preživljava, moramo sačuvati dostojanstvo skupa i ne smemo da dozvolimo da nas neko isprovocira. Kolektivni Zapad je nem na težak položaj Srba, to nije ništa novo, ali moramo voditi pacifističku politiku. Neprijatelji Srbije, pre svega Aljbin Kurti, žele proksi rat Zapada protiv Srbije. Kurti neprestano izaziva krizne situacije sa idejom da se rasprava o Zajednici srpskih opština (ZSO) zaustavi i prebaci na drugu stranu, jer ako nema eskalacije nasilja, ZSO postoje predmet razgovora - ističe Ibrahimović.

Demokratski otpor

Narodna poslanica SNS Danijela Vujičić ocenjuje da građani Srbije koji žive na Kosovu i Metohiji upućuju još jedan vapaj za slobodom govora, kretanja i pravom na rad, lečenje i egzistenciju.

- Ovo je demokratski opštenarodni protest protiv odluke režima u Prištini da ukine dinar i platni promet, ali i protiv jednostranih poteza uperenih protiv interesa srpskog naroda, od hapšenja nevinih Srba, preko militarizacije severa pokrajine, pa sve do brutalnog upada 'kosovskih specijalaca' u prostorije srpskih institucija i nevladinih organizacija. Ovo je još jedan u nizu vapaja za slobodom govora, kretanja, ali i pravom na rad, lečenje, egzistenciju! Slika iz Kosovske Mitrovice treba da pokaže odlučnost Srba da žive životom dostojnim čoveka na delu teritorije naše zemlje. Ti ljudi pred očima međunarodne zajednice svakodnevno su ugnjetavani i utamničeni. Protest je demokratski otpor teroru Aljbina Kurtija - naglašava Vujičićeva.

Stefan Srbljanović, CZDS

U duhu srpskog naroda predaja nikada nije bila opcija. I pored nepodnošljivih uslova za život koji se sistematski nameću od režima Aljbina Kurtija, Srbi su odlučni da ostanu na svojim ognjištima. Ovo je opomena celom svetu da ne skreće pogled sa Srba na Kosmetu i konačno stane na put Kurtiju i zaustavi tihi genocid.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija