• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.03.2024

17:39

Apel za saradnjom i razgovorom! Selaković posetio Centar za socijalni rad u Novom Sadu nakon što su građani nasilno provalili ogradu (FOTO)

Informer

Politika

Apel za saradnjom i razgovorom! Selaković posetio Centar za socijalni rad u Novom Sadu nakon što su građani nasilno provalili ogradu (FOTO)

Podeli vest

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković posetio je Centar za socijalni rad Novi Sad.

Prenosimo izjavu ministra u celosti:

- Smatrao sam za svoju obavezu kao ministar koji je nadležan za socijalnu zaštitu da danas posetim Centar za socijalni rad u Novom Sadu, a naročito povodom nemilih dešavanja  koja su se ovde zbivala u petak popodne, kada se ispred Centra odigravao jedan skup nezadovoljnih građana, koji su provalili zaštitnu ogradu, ušli u centar.

- Smatram za svoju obavezu i svoju dužnost  prvom mestu, da apelujem  na čitavu javnost, da  kada god postoje predmeti u radu, a u svakom ozbiljnom državnom organu, a centar za socijalni rad to svakako jeste, postoje predmeti koji  su veoma osetljivi, gde se odlučuje, gde se donose odluke o veoma važnim pitanjima, kao što je nadzor nad decom, kao što je roditeljstvo, kao što je pitanje zanemarivanja dece od strane roditelja. Dakle, u takvim slučajevima svaka  prejaka reč, a da ne pričamo  o tome kada su u pitanju konkretni fizički akti, može da dovede  do problema.

- Zaposleni u svim centrima za socijalni rad u Srbiji su ljudi koji rade veoma odgovoran, veoma važan posao i veoma težak posao. Takvim ljudima neophodno je omogućiti da taj posao rade u uslovima koji takav posao to i zahteva.

- Sa druge strane, ne mogu da kažem i kao sam roditelj, da sam neko ko ne razume, dakle ozbiljno razumem bojazan i opšte javnosti i svakog roditelja pojedinačno koji je korisnik centra za socijalni rad, kada je u pitanju bilo kakva promena tretmana i odnosa dece i roditelja, iz ovih ili onih razloga, izazvana.

- I ono što je glavna poruka koju želim da pošaljem odavde iz Novog Sada, jeste da građani Republike Srbije treba da imaju poverenja u svoje državne institucije, centre za socijalni rad, pa tako i Centar za socijalni rad Grada Novog Sada, jeste institucija u koju treba da imaju poverenja i koja će samo ukoliko postoji ozbiljna saradnja, međusobna saradnja, dakle nikako nadređenost, nikako centar koji će naređivati, nikako korisnik centra koji će nametati svoju volju ili koji će odbijati saradnju. Takve situacije nikad ne dovedu do dobrog rezultata.

- Ovde je potrebna saradnja, onih koji su korisnici centra za socijalni rad sa samim Centrom. Ovaj Centar ima ljude izuzetne stručnosti, ljude dokazane u svom poslu, svom zanatu. Samo ta saradnja može da dovede do dobrog ishoda.

- Moj glavni apel je i sa jedne strane smiriti strasti, sarađivati, razgovarati, imati poverenje u svoju državu, u svoj Grad, u centar za socijalni rad.  A sa druge strane, dakle podrška zaposlenima u centru za socijalni rad i kao država koja ozbiljan značaj  pridaje  deci i porodici.

- Kao država koja je osnovala posebno Ministarstvo za demografiju i brigu o porodici, kao država koja ulaže mnogo u promovisanje roditeljstva i u demografsko jačanje naše nacije, dakle, pridajemo ovoj temi ozbiljnu pažnju, dajemo podršku državnim organima koji ovim treba da se bave i uvek smo spremni da pomognemo i onim roditeljima kojima je teško da ta svoja prava i obaveze izvršavaju i ispunjavaju.

- Upravo je centar za socijalni rad taj korektivni faktor u društvu koji onome koji ne može to sam da pomogne priskače u pomoć, i pomaže da prevaziđe različite prepreke, različite životne barijere i na kraju opet izvede decu na pravi put. Moj treći apel je upućen svim nadležnim državnim organima, ovde je danas Grad Novi Sad, koji je od početka tu, naravno, Centar za socijalni rad, ali i svim državnim organima koji su relevantni i koji su nadležni. Od Republike gde imate nadležno Ministarstvo za brigu o porodici i deci, pa do nivoa lokalne samouprave, naravno, Pokrajine, da ne zaboravim, jer mi ovde govorimo o nadležnostima koje je zakonom Republika poverila Pokrajini da svoj posao radi kako treba i da nikada više ne gledamo niti prisustvujemo, kao što su prisustvovali zaposleni u Centru za socijalni rad onakvim nemilim događajima, koji su rezultirali provaljivanjem u dvorište Centra, u jednu posebnu službu za zaštitu dece, neću da imenujem koju, znamo i zašto.

- U svakom slučaju, da ne bismo više gledali takve stvari, ja šaljem ovu poruku iz Novog Sada danas i uveren sam da kao država, rešavajući mnogo komplikovanija i veće probleme bićemo u stanju da rešimo i ovo - istakao je Selaković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija