• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.03.2024

15:21

Đukanović uputio protestno pismo predsedniku PS NATO Mihailu Šerbi!

Zoran Sinko

Politika

Đukanović uputio protestno pismo predsedniku PS NATO Mihailu Šerbi!

Podeli vest

Šef stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Vladimir Đukanović uputio je protestno pismo predsedniku PS NATO Mihalu Šerbi povodom najave da bi tzv. kosovski parlament mogao da bude unapređen iz statusa posmatrača u status pridruženog člana i poručio da bi ukoliko ta odluka još jednom ne bude razmotrena, Skupština Srbije mogla da preispita svrsishodnost daljeg učešća u radu te organizacije.

"Sa velikim razočaranjem i zabrinutošću smo primili vest da je na nedavno održanom sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine NATO u Talinu razmatrano unapređenje statusa tzv. 'Skupštine Kosova' u okviru PS NATO, iz statusa posmatrača u status pridruženog člana, pa Vas molimo za obrazloženje ove, za nas, sasvim neočekivane i neutemeljene odluke", naveo je Đukanović u pismu, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Đukanović je podsetio da tzv. Kosovo nije nezavisna država, te da se time, ne samo pravi presedan u okviru organizacije kojom predsedava Šerb, već i direktno krši Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 Ujedinjenih nacija. 

"Štaviše, takozvano 'Kosovo' ne samo da nije članica Ujedinjenih nacija, već i većina država članica UN ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, uključujući i zemlje članice Parlamentarne skupštine NATO. Podsetiću Vas i da je tokom poslednjih nekoliko godina 28 država povuklo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Veoma nesrećna koincidencija je da je Republika Srbija upravo 24. marta 2024. godine, kada je objavljena navedena odluka Stalnog odbora PS NATO, obeležavala 25. godišnjicu od početka agresije NATO na našu zemlju. Takođe, potvrđivanje ove odluke predstavljalo bi 'nagradu' za bezobzirno ponašanje predstavnika privremenih institucija u Prištini i teror koji se sprovodi nad srpskim stanovništvom na KiM", rekao je Đukanović.  

Kako je istakao, ovakvi koraci su tim pre nerazumljivi, budući da je delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO duže od 20 godina, počev od 2002. godine i koja je ostvarivala korektnu i uzajamno korisnu saradnju sa PS NATO, o čemu svedoče i ocene o konstruktivnom pristupu delegacije  Srbije u ovoj međunarodnoj parlamentarnoj organizaciji tokom više od dve decenije. 

"Želeo bih da još jednom jasno istaknem da se snažno protivimo dodeljivanju pridruženog statusa tzv. Skupštini Kosova i nadamo se da ova odluka neće biti potvrđena na narednom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO, pa od vas očekujemo čvrste garancije da to pitanje neće biti stavljeno na dnevni red narednog zasedanja", rekao je on.

Đukanović je istakao uverenje da će još jednom pažljivo biti  razmotreno ovo osetljivo pitanje, imajući u vidu sve navedene činjenice. 

"U suprotnom delegacija Narodne skupštine Republike Srbije će biti prinuđena da pažljivo razmotriti svrsishodnost svog daljeg učešća u radu PS NATO", naglasio je on. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija