• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.03.2024

22:10

Otvorena izložba "Srpske heroine u Velikom ratu" (FOTO)

mod.gov.rs

Politika

Otvorena izložba "Srpske heroine u Velikom ratu" (FOTO)

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je večeras otvaranju izložbe „Srpske heroine u Velikom ratu“ u Domu Vojske Srbije u Beogradu, koju je otvorila supruga predsednika Republike Tamara Vučić.

Otvaranju izložbe prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, poslanici u Narodnoj skupštini, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni gosti.

Izložbu "Srpske heroine u Velikom ratu", pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane, zajedno su priredili Istorijski arhiv Grada Novog Sada, Vojni muzej, Vojni arhiv i Medija centar "Odbrana" Uprave za odnose sa javnošću.

Na početku obraćanja, ministar odbrane zahvalio je organizatorima izložbe i istakao da je veoma ponosan što Ministarstvo odbrane može da prikaže i "topliju stranu našeg društva", jer uglavnom govorimo o ratnicima, apostrofirajući muški rod, a zaboravljamo da su Srbija i srpski rod s pravom isticali da su imali "prave pravcate heroine".

- Verovatno nema boljeg mesta gde smo mogli da se okupimo od Doma Vojske Srbije, koji ima posvećenu spomen-ploču, obeležje svim našim majkama koje su, verovatno, izvojevale najveće i najteže bitke. Istorija nekada zna da bude surova i da tim zastorom zaborava prekrije one ljude kojih bi trebalo da se sećamo, ili makar češće da ih se sećamo. To se ponekad, nažalost, dešavalo i u odnosu na naše heroine, naše žene, majke, sestre, supruge, komšinice, prijateljice - rekao je ministar Vučević.

Foto: mod.gov.rs

 

Prema njegovim rečima, kada govorimo o heroinama iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata ne možemo samo da govorimo o ženama koje su bile direktno uključene u borbena ratna dejstva. On je naglasio da je svaka majka koja je čekala sina, svaka supruga koja je čekala muža, svaka ćerka koja je čekala oca ili sestra brata - heroina na svoj način.

- Sve one su sačuvale svoje kuće, domove, porodicu i za vreme okupacije, za vreme stradanja, izdržale svojevrsnu golgotu. Vojska nam je izdržala sa narodom, ili delom naroda, golgotu kroz Prokletije i posle kroz krvavu bitku za proboj i vraćanje u Srbiju, a žene su sačuvale kuće, sačuvale su Srbiju. I na tome im neizmerno hvala. A imali smo i prave heroine koje su bile u rovovima, u sanitetima, tamo gde je zaista bilo teško. I ako dozvolimo da se zaboravi, ako dozvolimo da ta lošija strana istorije spusti zastor zaborava na njih, onda pokazujemo da nismo dostojni i sadašnjih heroina koje žive u nekim mirnodopskim uslovima, ali brinu i o svojim kućama, porodicama i Srbiji - poručio je ministar odbrane.

Ministar Vučević zahvalio je Tamari Vučić, jer večeras zajedno promovišu toplu i ljudsku priču, ali i pobedničku priču - priču o našim ženama, priču o svima nama, priču o Srbiji.

- Srbija mora da pamti. Neka se pamti. Neka se nikad ne zaboravi da smo pobednički narod, uvek na pravoj strani istorije. Živele sve naše heroine i živela naša lepa Srbija - zaključio je ministar odbrane.

Supruga predsednika Republike Tamara Vučić obraćanje prisutnima započela je rečima o slici "Ispraćaj" - ulju na platnu Miloša Golubovića iz 1918. godine, koja se čuva u Vojnom muzeju, govoreći o sceni ispraćaja vojnika u rat koju upotpunjuju dve žene - supruga i majka i postavljajući pitanja hoće li se vratiti i hoće li one biti žive da ga dočekaju.

- Ova slika simbolično smeštena u osvit Velikog rata ne nudi odgovore. Samo nagoveštaj pitanja.  Odgovore je donela istorija tog globalnog sukoba koju su svojim životima, rukama, suzama, krvlju i znojem ispisale mnoge znane i neznane žene. One koje na rubovima velikih sukoba trpe svoju ratnu priču, nimalo lakšu od one u rovovima. One su ispraćale muževe i sinove, braću, očeve u strahu i u nadi, boreći se da preživi makar ona iskra porodice, koja još nije stasala za juriše i odbrane. Tragične junakinje tragičnih sudbina balkanskih poljana i planina - rekla je Tamara Vučić.

Foto: mod.gov.rs

 

Ona je istakla da je izložba posvećena svim ženama koje su ispraćale i čekale vojnike sa bremenom rata na plećima.

- Ne znamo mnogo o njima. Verujem da ne znamo ni tačan broj naših heroina koje su odlučile da se upuste u direktne okršaje sa zlom koje nosi rat. Mala Srbija u bici sa Golijatima svetske ratne mašinerije primila je u svoje redove i njih nekoliko koje su hrabro pošle na branik otadžbine, menjajući tako zauvek genetski kod žena sa naših prostora - rekla je Tamara Vučić.

Tamara Vučić citirala je francuskog novinara Anrija Barbija, koji je o srpskim ženama u Velikom ratu zapisao "one su svojom hrabrošću i svojom patnjom zadivile svet. Nije u to vreme bilo francuskog oficira koji ne bi rado, u znak najdubljeg poštovanja, položio svoj mač pred noge ovih heroina." Ona je, tom prilikom, istakla imena žena heroja koje su ovenčane humanošću dale nemerljiv doprinos medicinskim misijama i društveno-humanitarnim organizacijama.

- Neke od njih, poput Nadežde i svoje živote. Linija fronta pamti ime Flore Sands, koja je osim brige o ranjenicima bila borac legendarnog Gvozdenog puka. Sa puškom u ruci za slobodu Srbije borile su se i Ljubica Čakarević di Sorno, Natalija Bjelajac, Jelena Šaulić. Iz ovih žrtvi izrastaju danas generacije novih heroina u čijim srcima gori ista vatra, čast i patriotizam za koji se nadamo da nikada neće morati da se na jednak način iskaže i dokaže - istakla je Tamara Vučić proglašavajući izložbu otvorenom.

Autori postavke su dr Bojana Ilić iz Vojnog muzeja, dr Petar Đurđev iz Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva i Jelena Knežević iz Medija centra "Odbrana".

U umetničkom programu učestvovali su Mešoviti hor i orkestar Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i dramske umetnice koje su izvele delove predstave "Žensko srce u šinjelu" posvećene Milunki Savić, Nadeždi Petrović i Flori Sands.

Izložba "Srpske heroine u Velikom ratu" trajaće do 30. aprila 2024. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17