• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.04.2024

09:30

Najuspešnija žena na Kosmetu, veliki borac za južnu pokrajinu! Ko je Danijela Vujičić - novi šef Skupštinskog odbora za KiM!

Informer

Politika

Najuspešnija žena na Kosmetu, veliki borac za južnu pokrajinu! Ko je Danijela Vujičić - novi šef Skupštinskog odbora za KiM!

Podeli vest

Danijela Vujičić izabrana je juče za šeficu Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, a za njen izbor glasala je većina poslanika, dok je petoro bilo protiv. Ona je na toj poziciji nasledila Milovana Drecuna!

Novoimenovana predsednica Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju je narodna poslanica u Skupštini Srbije i koordinator upravljačkog tima za izradu statuta Zajednice srpskih opština, a posle konstitutivne sednice tog tela, na kojoj je i izabrana za tu funkciju istakla je da su najvažnije poruke koje šaljemo srpskom narodu.

- Za mene je ipak mnogo važnije ono što srpski narod na KiM čuje i poruke koje mi dajemo njima. Važno mi je i da li se tim porukama slade oni koji su duboko protiv interesa srpskog naroda i Srba na Kosovu i Metohiji. Bilo je deljenja na ove i one Srbe devedesetih i osamdesetih i posle 2.000 godine, ali ono za šta sam se uvek zalagala tokom svoje političke karijere jeste dijalog i razgovor.  Želim da budemo konstruktivni i pokažemo jedinstvo. Želim da budemo ujedinjeni oko nacionalnih pitanja, zašto nam se nacionalno pitanje svodi na duboko lične rasprave i frustracije. Nemojte dozvoliti da Srbe na KiM koji brane svoju zemlju, koji su branili pedalj svoje zemlje, koji su stradali za svoj narod, nazivamo kriminalcima i zovemo ih najpogrdnijim imenima. To ne bi uradio niko u Prištini za svoje sunarodnike - poručila je ona.

Ko je Danijela Vujičić?

Rođena je 1978. godine i do 1999. godine živela je u Prištini, a iz ovog grada je izbegla u Kruševac, potom se vratila u južnu srpsku pokrajinu, preselivši se u Severnu Mitrovicu, gde živi i danas.

U poliitčke vode se upustila kao volonter 1999. i 2000. godine, a ozbiljnije je počela da se bavi politikom 2004. godine kada je dobila značajnija politička zaduženja.

Danijela je u jednom svom intervjuu pre par godina govorila o svom političkom životu.

- Sve to govori o načinu koji je trasirao moj život i bivstvovanje u Kosovskoj Mitrovici, jer sam se iz Prištine tu doselila, ali smatram da mogu kroz institucije i na mestima na kojima se odlučuje da pomognem mnogo našem narodu. Ta želja za istinom i da se naš glas čuje je upravo ostvareno kroz bavljenje politikom – istakla je ona tada.

Foto: Informer

 

Jasnom i poučnom retorikom svakodnevno dokazuje da je veliki borac za KiM, neretko joj je u medijima dodeljivan i laskavi epitet „najuspešnija žena na KiM“, a ona je ranije objasnila šta to za nju predstavlja!

Najuspešnija žena na Kosovu i Metohiji za mene znači pre svega jednu veliku odgovornost. To je laskava titula koja prija i daje mi odgovor da sam dobro radila i da još uvek učim i da treba mnoge stvari još da naučim. Zapravo, to je potvrda za moj dosadašnji rad i ono što ću raditi u budućnosti. To je na neki način poziv i ženama da rade na sebi, da uče i da se stalno bore za sebe. Ono što su uradile da to promovišu kroz zajednicu u kojoj žive – rekla je Danijela svojevremeno, citirajući Margaret Tačer: „Ako nešto želite da bude rečeno, pitajte muškarca, ako želite da bude urađeno, pitajte ženu“.

Danijela je pomalo govorila i o svom detinjstvu i čime je želela da se bavi kad poraste.  

- Želela sam da budem radijski novinar i porasla sam u gluvoj sobi Radio Prištine. Uvek sam volela da budem gost redakcije na srpskom jeziku. Moj otac je bio dugogodišnji urednik informativnog programa Radio Prištine, kasnije se bavio i dokumentarnim reportažama.. To me uvek privlačilo, volela sam i volim profesiju novinara -  zaključila je.

U februaru ove godine svečanom akademijom u Domu vojske je obeleženo 102 godine postojanja imena novinske kuće Borba i četiri godine istoimenog časopisa za kulturu, u prisustvu brojnih zvanica iz političkog i javnog života.

Vujičić se, podsetimo, toga dana našla među dobitncima priznanja brenda Borba. 

Najavili su je tada kao tradicionalnu ženu, modernih i kulturoloških shvatanja, sa jasnom vizijom, kao humanistu, filantropa...

- Ivo Andrić je jednom prilikom rekao "pripovedači ne služe ničemu ako ne služe čoveku i čovečanstvu". Tako da je i moja misija da služim srpskom narodu na KiM i srpskoj državi. Neka bude borba neprestana i borićemo se svakoga dana za naš narod na Kosovu i Metohiji i u toj borbi, kao što je rekao predsednik Vučić, pobediće Srbija - jasna je tada bila Vujičić. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15