• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.04.2024

09:43

Vučić poziva 50 lidera da glasaju protiv Rezolucije o Srebrenici!

Reuters

Politika

Vučić poziva 50 lidera da glasaju protiv Rezolucije o Srebrenici!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, u okviru diplomatske akcije u Ujedinjenim nacijama, kako bi pokušalo da se spreči usvajanje Rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da Srbe žigoše kao genocidan narod, razgovarati sa liderima 50 država, sa posebnim akcentom na zemlje Afrike, saznaju nezvanično Novosti.

Prema informacijama lista, fokus je na zemljama Sahela među kojima su Senegal, Alžir, Niger, Centralnoafrička Republika, Etiopija, Eritreja, a takođe je izuzetno važno pridobiti Egipat kao zemlju koja u Africi ima veliki uticaj, ali i Angolu i Trinidad, karipsku zemlju koja predsedava "svetskom kućom".

Novosti navode da su kontakti sa kosponzorom rezolucije, Ruandom već uspostavljeni, ali da, prema saznanjima lista, ne treba gajiti prevelike nade u uspeh. 

Kako se dodaje, ova zemlja je pod direktnim uticajem Nemaca i Britanaca i  dobija ogroman novac za obnovu zemlje, čije je stanovništvo stradalo u genocidu 1994. godine. 

"Zapadnjaci se na ovaj način 'peru', jer nisu učinili ništa da masakr bude sprečen", navodi list.

Podseća se da je predsednik Vučić rekao da je formiran tim države za UN i Srebrenicu i da će otići u Njujork kako bi u Generalnoj skupštini pokušao da zaustavi rezoluciju.

Tekst Rezolucije o Srebrenici, koji predviđa da 11. jul bude međunarodni dan sećanja na genocid, osudu svih koji "negiraju genocid" i da se ova tema nađe u obrazovnim programima u udžbenicima, trebalo bi da se nađe na dnevnom redu redovnog zasedanja Generalne skupštine krajem aprila.
Rezolucije koje donosi Generalna skupština UN nisu obavezujuće, ali imaju određenu političku težinu, navodi list i podseća da je pokušaj da se pred SB UN donese akt o Srebrenici propao 2015. godine, kada je Velika Britanija želela da se izglasa tekst u kojem se na Srbe prebacuje sva krivica, ali je Rusija uložila veto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija