• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.04.2024

13:57

Brnabić nakon sastanka sa opozicijom: Jedino na čemu insistiraju je datum izbora, mi ne razgovaramo o ODIHR preporukama i biračkom spisku!

printscreen

Vesti

Brnabić nakon sastanka sa opozicijom: Jedino na čemu insistiraju je datum izbora, mi ne razgovaramo o ODIHR preporukama i biračkom spisku!

Podeli vest

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić obratila se javnosti nakon četvrtog sastanka vlasti i opozicije o preporukama ODIHR-a.

Obraćanje je počelo sa zakašnjenjem zato što je poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta stajao pored govornice i vikao.

-  Sada vidite kako izgleda nepoštovanje Narodne Skupštine, to je ta Srbija protiv nasilja. Čovek je sve sam o sebi rekao, ja ne bih imala šta da dodam. Tako neki od njih zamišljaju da izgleda dijalog. Čovek se ni na jedan razgovor nije odazvao, dođe i kaže šta ima, optuži za različite gluposti, izbaci gomilu laži i ode. Ne zanima ga odgovor, razgovor. Jedina sramota je to to on pripada grupi koja se zove "Srbija proziv nasilja" - rekla je Brnabić. 

- Vidite koliko je potrebno strpljenja i mentalne snage da imamo dijalog, da istrpite sve, i da pokušate da spustite tenzije i pokažete ozbiljnost - kazala je ona.

Brnabićka kaže da je današnji sastanak u smislu konstruktivnosti i razmene mišljenja bio najbolji do sada.

- To je ono što dugujemo građanima. Nismo postigli dogovor, zato što se sve svelo na razgovor o datuma. Ultimativno je postavljen datum, ne birački spisak ili izborni uslovi, ne da li treba da se implementiraju preporuke pre ili kasnije. Sasvim je jasno ako pratite ODIHR-ove preporuke da ne možete da imate lokalne izbore verovatno još tri godine - kazala je predsednica Skupštine.

Ističe da je važno za sve građane da se formiraju dva radna tela - jedno će se baviti izmenama i dopunama svih relevantnih zakona kojima se primenjuju ODIHR-ove preporuke.

Foto: printscreen

 

- I drugo radno telo koje će se baviti uvidom i po potrebi revizijom biračkog spiska. Ja se nadam da će predstavnici opozicije grupisane oko Srbije protiv nasilja uzeti učešće u radu. Grupa Mi-glas iz naroda je potvrdila da hoće, ja im zahvaljujem od srca - rekla je ona.

Ana Brnabić kaže da će se izbori održati kada im je zakonski rok, u najkasnijem terminu, a to je 2. jun.

- I to na eksplicitan zahtev predsednika Vučića, koji nas je zamolio da izađemo u susret opoziciji. Nekoliko puta sam na sastanku iznela i zabrinutost i pitanje, da ukoliko licitiramo sa datumom izbora u Beogradu, i želimo da se pomere dodatno ne čak ni na jesen, nego kasnije. A imajući u vidu da Grad Beograd u ovom trenutku funkcioniše pod vođstvom privremenom organa, sa privremenim finansiranjem već šest meseci, kakav bi to signal dalo Beograđanima - zapitala je ona.

- Kada pričamo o datumu, ne pričamo čak ni o Ustavu i zakonima, već o interesu Beograđanima. Zato smo predložili da zarad toga što izborne radnje moraju da se završe, one su i započete na zahtev opozicije grupisane oko SPN. Oni su ih tražili, pokrenuli izborni proces, i to mora da se završi zarad Beograđana. Da završimo to u skladu sa najkasnijim terminima koje predviđaju Ustav i zakoni, a da razgovaramo o jesenjem održavanju svih ostalih lokalnih izbora - rekla je ona, i dodala da taj predlog nije prihvaćen.

Ana Brnabić kaže da su na njen sto dolazili različiti predlozi, i da želi da sumira šta je sada zahtev opozicije.

- Da sumiram šta je sada njihov zahtev koji je na stolu. Da li je to da objedinimo sve izbore 2. juna ili da objedinimo sve izbore u nekom jesenjem, zimskom terminu. Nastala je konfuzija, rekli su da se konsultuju, a onda je Marinika Tepić rekla: "taj predlog više nije na stolu, na to da svi izbori budu 2. juna nećemo pristati". Samo da se zna da nisam preterivala kada sam rekla da ni oni sami ne znaju tačno koji su to zahtevi koji su na stolu, ali to više nije 2. jun. Drugi su tražili konsultacije pre nego što mi daju odgovor, ali je gospođa Tepić donela odluku i oni su se sa tim saglasili. 

Ona je rekla da se mora nastaviti sa radom, i da je svaki razgovor lekovit za parlament.

- Trudiću se i daću sve od sebe da ga nastavim u tom duhu - rekla je Ana Brnabić.

Pitanja novinara

* O spajanju izbora 2. juna

Predsednica Skupštine kaže da nije čula ništa oko odlaganja donošenja odluke za dva dana, kaže da je na njeno eksplicitno pitanje o objedinjavanju izbora i datumima nastala konfuzija.

- Većina ljudi u SNS je bila protiv toga da se izbori sa 28. aprila na 2. jun. Vučić je zamolio, dao savet da se to usliši zarad dijaloga i smanjenja tenzija i mi smo to prihvatili. Sada ste me zbunili jer ste mi rekli da je "opozicija dala šansu jš 2 dana da se dogovorimo". Ja to nisam čula, već upravo suprotno. Na moje eksplicitno pitanje na kraju sastanka, da razumem šta su tačno zahtevi koji su na stolu - objedinjavanje izbora 2. juna ili objedinjavanja izbora na jesen, jer mi samo o tome pričamo, nastala je u trenutku konfuzija, neki su mi tražili da se dodatno konsultuju, a Marinika Tepić je eksplicitno rekla "ne, to više nije predlog". Rekli su da oni nisu spremni na to da pristanu, da je to gotova priča. 

Pojasnila je da na jesen mogu biti objedinjeni izbori na lokalu, ali da beogradski izbori moraju biti završeni.

- Beograd moramo da završimo, on je u privremenom statusu u svakom smislu već 6 meseci. Imate glavni grad koji funkcuoniše pod privremenim finansiranjem duže od godinu dana. Ako je to odgovorno ponašanje prema Beograđanima, onda ne znam šta bi bilo neodogovorno. Ovo je samo stvarno o nama, a gde su tu Beograđani, gde su građani koje ovaj grad treba da opslužuje - zapitala je ona.

* Pitanje N1

Ana Brnabić kaže da je predlog da se nakon preseljenja i menjanja adrese ne može glasati najmanje šest meseci prihvaćen.

- Hajde da menjamo taj zakon. Uvid u birački spisak, prihvaćeno. Što se medija tiče, ja nisam urednik medija, hajde da ih pozovemo da pričamo. I na kraju mi kažete da ja jedino neću datum da prihvatim. A ja vas da pitam, zašto oni insistiraju samo na datumu. Kako smo došli sa preporuka ODIHR-a, medija i biračkog spiska, do toga da samo licitiraju o datumu - kazala je predsednica Skupštine.

Ona kaže da je prve nedelje opozicija tražila da beogradski izbori budu 2. juna.

- Onda ste druge nedelje rekli da mora biti oktobar, onda su treće nedelje rekli "ne", već da svi lokalni izbori, čak i u samoupravama gde su izbori završeni u decembru 2023, da im skratimo mandat za tri godine, i da svi idemo na izbore - podsetila je Ana Brnabić.

Predsednica Skupštine kaže da je predlog ustavnog zakona neustavan, i dodaje da taj predlog sugeriše da nekome treba da bude skraćen mandat za tri i po godine.

- I rekla sam lepo, da to nije demokratski princip. Ako tražite od mene da prekrišimo to pravilo, danas da skratimo 30, sutra trista dana. I bukvalno su kasnije došli i tražili da se skrati 3 i po godine. Dakle da ponovim, oni više ne žele da budu objedinjeni svi izbori 2. juna - istakla je ona.

Ponovila je da Beograd ne sme biti pod privremenom upravom toliko dugo, zbog čega beogradski izbori ne mogu biti na jesen.

- Pomeranje tih izbora, pored toga što bi bilo protivustavno, bi značilo da imamo prinudnu upravu praktično, privremeni organ koji vodi grad, duže od godinu dana. I to nije fer i nije odgovorno prema Beograđanima. Ja nisam pokrenula izborni proces, niti je Aleksandar Vučić. Jeste formalno, ali na eksplicitan zahtev Srbije protiv nasilja. Oni su pokrenuli izborni proces, i sada žele da ga vodimo u nedogled, do nekog trenutka kada misle da imaju dovoljno šanse da pobede - kazala je Ana Brnabić.

* Pink: Šta želi opozicija?

Dodaje da joj više nije jasno zašto opozicija odbija predloge, i kaže da vlast ima jak legitimitet, dvotrećinsku većinu u parlamentu, i da je spremna da razgovara.

- Želimo da pokažemo odgovornost i ozbiljnost prema građanima. Pa to nije viđeno ni u jednom parlamentu na svetu. Ovo da imate dvotrećinsku većinu, i da pokušavate da napravite dijalog, da se dogovorite, to nema ni u jednoj zemlji na kugli zemaljskoj. Ali ja ću nastaviti da pokušavam. I spremna sam, do petka da imamo sastanke, u svakom trenutku - rekla je ona.

- Radimo dalje na formiranju ta dva radna tela. Vidim u Šolakovim medijima da se spočitava da vlast kupuje vreme. Vlast je učinila sve da mi već krenemo u primenu ODIHR preporuka, poslali smo izmene i dopune zakone na komentare, poslali smo ih i ODIHR-u na preliminarne komentare da radna grupa, čim je formiramo, može da počne da radi. Datum nema veze sa izbornim uslovima, a mi pričamo samo o datumu. Nastavljamo da radimo, moja je velika želja da nastavimo da radimo zajedno na svemu tome. 

* Glasanje o prijemu Prištine u Savet Evrope

- Iznenadilo me je kako su neki glasali u PSSE, ali jako kratko i to sam rekla kolegama narodnim poslanicima iz opozicije grupisane oko SPN. Mnogo više me iznenadilo je to da smo mi imali narodne poslanike iz ove skupštine koji su bili u PSSE u Strazburu četiri dana, a nisu se javili za reč. To je Đorđe Stanković iz SPN u stranci Miroslava Aleksića. Čovek je bio tamo četiti dana. Ova Skupština, odnosno svi građamni su platili put, hotel, dnevnice, a čovek se nije prijavio za reč da kaže nešto u ime našeg naroda, u ime Srbije, srpskog naroda na KiM, oko toga da je neshvatljivo da se to radi bez ZSO ili u trenutku kad Srbi sa KiM nemaju osnovna ljudska prava. Građani Srbije su platili put, dnevnice, hotel, čovek je bio tamo četiri dana i nijednom se nije prijavio za reč. E, to to me je iznenadilo. A svima ostalima koji su se borili uz naše narodne poslanike i Biljanu Pantić Pilju, aposlanici su opozicije, kao što je Jelena Milošević, svaka im čast, dobro su govorili i hvala im. Tako se bori za Srbiju! A ti koji su otišli i nisu se usudili da beknu,a pre dva meseca su molili u Strazburu da im pomognu da Vučić ne bude nosilac nijedne liste, tad su mogli da budu elokventni, a kad treba da se bori za KiM, onda se ni ne jave da kažu jednu stvar! 

- Što makar nisu uštedeli dnevnicu, avio kartu i hotelski smeštaj, nego idu da se švrćkaju u Starzburu?! 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija