• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.05.2024

11:19

Dačić jasan: Da je pitanje tzv. Kosova na dnevnom redu Generalne skupštine UN, Zapad bi doživeo fijasko

Tanjug

Politika

Dačić jasan: Da je pitanje tzv. Kosova na dnevnom redu Generalne skupštine UN, Zapad bi doživeo fijasko

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se rezolucijom o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pod plaštom borbe protiv genocida vrši politizacija jedne teme i dodao da bi Zapad, da je pitanje tzv. Kosova na dnevnom redu tog dela, sigurno dožveo fijasko.

Dačić je, za TV Prva, rekao da je teško je reći da li sada brojanju glasova za i protiv rezolucije o Srebrenici, treba pristupiti sa aspekta bilateralnih odnosa ili u senci pritisaka koje se vrše na te zemlje.

- Imate izuzetno prijateljske zemlje koje se nalaze u veoma teškoj situaciji pritisaka zapadnih zemalja. Ne samo onih koje su formalno predložile rezoluciju, već i onih koje pristupaju tom pitanju tako što neće da tolerišu da neko pokušava da obara tu rezoluciju. Da je pitanje Kosova i Metohije na dnevnom redu Generalne skupštine, odmah bismo mogli da kažemo da bi oni dožveli fijasko. Zato to i nije na dnevnom redu, jer znaju da ne mogu da prođu Generalnu skupštinu UN - rekao je Dačić.

Ukazao je da je glasanje o rezoluciji nelagalno i nezakonito.

- Suprotno je Dejtonskom sporazumu jer Predsedništvo BiH nije predložilo tu temu. Takođe ne može da se razmatra na Generalnoj skupštini tema kojom se bavi Savet bezbednosti UN - naveo je Dačić.

Dodao je da se borba u Ujedinjenim nacijama, ne vodi "u belim rukavicama", već je to bespoštedna borba, daleko od svih pravila i propisa.

Podsetio je da je jedino slučaj Ruande bio na dnevnom redu GS UN, ali na osnovu zahteva Afričke unije, konsenzusom, dok je jedini pojedinačni slučaj o kojem će se raspravljati - Srebrenica.

Zato se, dodaje, time i ruši međunarodno pravo, jer se time, praktično, otvara Pandorina kutija i svako može sada da predloži "svoj genocid" i ništa ne može da spreči Rusiju da predloži rezoluciju o genocidu Nemačke tokom Drugog svetskog rata.

- Rekli su nam još prvog dana da imaju dvotrećinsku većinu, što je daleko od istine. Možda su je i imali u određenom momentu, sada je svakako nemaju - rekao je Dačić.

Preneo je i da su mnoge zemlje, prijatelji Srbije, pokušali da tu rezoluciju skinu sa dnevnog reda, naročito zemlje iz islamskog sveta, kojima ne odgovara da budu protiv, ali ne mogu bi da glasaju za dokument, ali nisu uspele.

- Najbolje bi bilo da se to pitanje skine sa dnevnog reda, ali pošto je to nemoguće, neka računica je da bi oni koji su predložili ovu rezoluciju, bili izuzetno nezadovoljni ukoliko ne bi imali broj koji bi pokazao da to zaista većina ljudi podržava. Ako nemaju više od polovine članica GS UN koji u za, već onih koji su protiv ili uzdržanih, to i nije neka pobeda - rekao je Dačić.

- Velika je borba, a čak i onima koji glasaju za, neće biti lagodno da tako glasaju, kada budu videli  koliko je Srbiji stalo do ove rezolucije - dodao je Dačić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku!
Live TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku!

Ruska vojska je u prethodna 24 sata oborila više raketa i dronova! Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio nakon ranjavanja. Njegova poruka bila je da bi otišao sa Orbanom u Moskvu, samo da je mogao. Na ove, ali i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Mile Pršić i general Vinko Pandurević. Uživo u program javio se i Dževad Galijašević koji je komentarisao rezultate predsedničkih izbora u Iranu, kao i Nenad Bumbić, dopisnik iz Čikaga koji je komentarisao izbore u Americi.

06.07.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija