• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.05.2024

17:01

Ovako je Tito zapečatio sudbinu Srba! Evo kako je počela šiptarska okupacija Kosova i Metohije! (VIDEO)

Shutterstock, Profimedia

Politika

Ovako je Tito zapečatio sudbinu Srba! Evo kako je počela šiptarska okupacija Kosova i Metohije! (VIDEO)

Podeli vest

Početkom 50-tih godina prošlog veka Josip Broz Tito imao je planove da ujedini ceo Balkan u komunističku federaciju ne mareći za to da bi Srbi živeli u istoj državi sa svojim dojučerašnjim dželatima.

Nakon Drugog Svetskog rata Josip Broz Tito, imao je ambiciju da ujedini sve komunističke zemlje u regionu u jednu federaciju, gde bi on bio vrhovni poglavar.

Prva faza plana bila je podstiče Albance koji su bežali od bede i siromaštva uzrokovanih brutalnim režimom Envera Hodže.

Naime Srbi sa Kosova i Metohije koji su bili proterani za vreme rata, dobili su zabranu povratka, gde im je kao alternativa "dozvoljeno" da se presele u vojvođanska sela po izboru.

Tito je u to vreme imao relativno blisku saradnju sa albanskim diktatorom kako bi ga privoleo da pristane na ujedinjenje sa Jugoslavijom i dobio političku autonomiju od SSSR-a.

Foto: profimedia

 

Međutim ostaci Staljinovog Informbiroa su zahladneli odnose između dva lidera, time što su uneli strah u već paranoičnog Hodžu, govoreći mu kako Tito planira da novom federacijom vlada kao apsolutni vođa gde bi on postao nepotreban i potencijalno pogubljen.

To Tita nije sprečilo da razvije drugačiju strategiju, naime jugoslovenski graničari ih nisu sprečavali da ulaze u Jugoslaviju i nastanjuju se na KiM gde je Srba zbog zabrane povratka bilo sve manje.

Ono što je Albancima na Kosovu i Metohiji bilo privlačno je što im je KPJ omogućila televiziju, novine, radio i obrazovanje na maternjem jeziku, kao i autonomno političko delovanje i znatno veći životni standard nego u Albaniji.

Početak odmazde i stradanje Momčila Gavrića

Komunistička partija, koja je 1945. zavladala Jugoslavijom, u srpskom nacionalizmu i „hegemonizmu“ videla je svog glavnog protivnika.

Da bi se Albanija pripojila jugoslovenskoj federaciji, Tito i njegovi saradnici bili su spremni da joj obećaju Kosovo i Metohiju.

Time je počeo proces razvlašćivanja Srbije na Kosovu i Metohiji i uvođenja kosovske autonomije.

On je ubrzan od 1966, uporedo sa otpočinjanjem novog razdoblja terora, koji je podrazumevao stare metode: ubistva, nasilja najrazličitijih vrsta, ugrožavanje žena, svetinja, imovine, proterivanja.

Foto: instagram/youtube/prntscreen

 

Ovom teroru nada Srbima nije promakao ni heroj Prvog Svetskog rata i najmlađi srpski vojnik Momčilo Gavrić.

Prema svedočenju njegovog sina, Momčilo tokom Drugog svetskog rata dva puta bio zatvaran od nemačkih okupacionih snaga.

Njegovi problemi sa novim vlastima nastali su kada je nekoliko predstavnika SKOJ-a došlo pred Momčilov dom tražeći donacije za "bratski albanski narod".

Posle rata, 1947. godine, OZNA ga je uhapsila jer je tvrdio da Albanci Srbima nisu braća i kako je „osetio to njihovo bratstvo 1915. godine kada su nas ubijali“, u vreme kada su predsednici Jugoslavije i Albanije bili su veliki prijatelji.

Foto: instagram/youtube/prntscreen

 

Sa istorijske tačke gledišta ovo se smatra uvertirom za kasnija dešavanja na KiM i teroru šiptarskih ekstremista nad Srbima koje traje do danas.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Fudbaler na meti rasista zbog Mesija!
Fudbal

Fudbaler na meti rasista zbog Mesija!

Kanadski fudbaler Mojze Bombito dobio je brojne uvrede na rasnoj osnovi putem društvenih mreža, posle njegovog starta na kapiten reprezentacije Argentine Lionelu Mesiju tokom utakmice na Kupu Amerike.

22.06.2024

08:33

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija