• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.06.2024

14:33

Hrvatski istoričar: "Ako vi ubijate ljude samo zato što su Srbi, šta je to nego genocid?!"

REUTERS/Antonio Bronic

Politika

Hrvatski istoričar: "Ako vi ubijate ljude samo zato što su Srbi, šta je to nego genocid?!"

Podeli vest

Ako vi ubijate ljude samo zato što su Srbi, šta je to nego genocid, upitao je danas hrvatski istoričar Hrvoje Klasić.

On je istakao da Hrvatska ima problem ako njeni političari ne priznaju da je ustaški režim počinio genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu, a ne samo nad Romima i Jevrejima. 

Ostao je, kaže, šokiran kada je na konstataciju da "Srbi treba da prihvate genocid u Srebrenici" dobio odgovor da ni Hrvati ne priznaju genocid nad Srbima. Nakon što se u to i sam uverio, Klasić ističe da bi neki stoga s pravom mogli reći da se genocid nad Srbima u hrvatskoj nije ni dogodio.

- Ostao sam šokiran. Genocid u Srebrenici. Srbi bi to trebalo da prihvate pa su mi rekli da ni mi ne prihvatamo genocid nad Srbima. I onda sam išao da gledam, niko od hrvatskih političara nije rekao genocid nad Srbima. Romima, Jevrejima - da. Ali Srbima - ne. Neko će reći da se nije dogodio genocid nad Srbima - rekao je Klasić.

On tvrdi da je postotak Srba stradalim u genocidu bio, kako navodi, bitno manji, ali ne "zato jer nisu hteli da ih ubijaju, već zato što je genocid u jednom trenutku bo sprečen".

- Da se nisu pobunili, sigurno bi imali istu sudbinu kao i ovi (Romi i Jevreji). Ako oni danas imaju problem da kažu  da je ustaški režim počinio genocid, ne Hrvati, Hrvati su učestvovali u antifašističkom pokretu, onda imamo problem - naveo je Klasić u razgovoru za zagrebačku N1 tv.

Nakon što je u Generalnoj skupštini UN usvojena rezolucija o Srebrenici, čiji su inicijatori Bošnjaci, a sponzori Nemačka i Ruanda, Jasenovac i zločini koji su se dogodili u tom koncentracionom logoru tokom Drugog svetskog rata ponovo su u fokusu hrvatske javnosti.

Foto: printscreen N1

 

Parlamentarna većina u Skupštini Crne Gore već je dostavila na raspravu Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, što je uznemirilo Hrvatsku, pa je ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman nedavno izjavio da je zvanični Zagreb uputio Podgorici notu upozorenja da bi, ukoliko ta rezolucija bude usvojena, to moglo zaustaviti crnogorski put ka Evropskoj uniji.

Međutim, Jasenovac i događaji koji su se dogodili na tom Spomen-području u poslednje vreme mogli bi da dovedu i do trzavica u aktuelnoj vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj, posebno nakon što je direktor Ivo Pejaković podneo ostavku.

Pejaković je ostavku podneo zbog nekih netačnih navoda koji su godinama stajali na veb-stranicama Spomen-područja Jasenovac, DP-ovac Ivica Kukavica je zbog toga juče prozvao ministarku kulture Ninu Obuljen Koržinek, a premijer Vlade Andrej Plenković je odgovorio  da njegova vlada, koju sada čini i desni Domovinski pokret, brine o svim žrtvama totalitarnih režima. 

Komentarišući ovu situaciju, istoričar Klasić kaže da je oko greške na veb stranici JUSP napravljena fama u javnosti. 

- Na sastanku Pavelića i Hitlera nije upotrebljen termin ‘konačno rešenje’, ali ono što je nakon toga usledilo je bilo etničko čišćenje - pojašnjava Klasić.

Na konstataciju da je pomenuti tekst na stranicama JUSP stajao 17 godina i pitanje zašto je tek sada postao sporan, Klasić kaže:

- To je jedna vrsta pritiska koji traje već godinama. Niko Ivi nije rekao da mora dati otkaz, ali kad vam stalno dolaze da stave natpis "za dom spremni" u Jasenovac, kad stalno govore o broju žrtava… Taj popis bi mogao i biti i veći, nije 700 tisuća, to sigurno, ali nije ni 83.000 - tvrdi Klasić.

Prema njegovim rečima, procene se kreću između 100 do 120 hiljada.

- Ono što sam sto puta rekao, nebitno je, brojke nakon 50 ili 100 godina postanu nebitne, bitan je karakter, bitno je zašto su ti ljudi ubijeni. Mene je sram što mi od hrvatskih političara ne možemo čuti da se dogodio genocid - ističe Klasić i ističe:

- Ako vi ubijate ljude samo zato što su Srbi, šta je to nego genocid.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija