• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.07.2024

12:16

Vulin o sramnom tekstu Hartvela: Poruku smo razumeli, politiku nećemo menjati - Vučić je slobodni lider

Zoran Sinko

Politika

Vulin o sramnom tekstu Hartvela: Poruku smo razumeli, politiku nećemo menjati - Vučić je slobodni lider

Podeli vest

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin reagovao je na tekst analitičara Vašingtonskog Centra za analizu evropske politike Leona Hartvela, u kome je izneto niz neistina na račun Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

- Leon Hartvel potpisan kao analitičar posvetio je puno prostora i vremena napadu na Aleksandra Vučića. Pomešao je sve što je čuo, sve što zna, a posebno ono što ne zna i okrivio Aleksandra Vučića za svako zlo i rat na Balkanu. Nije se bavio analizom uticaja SAD i ostalih članica NATO-a na građanske ratove u SFRJ, ali je stigao da ispriča ponovljene laži o Aleksandru Vučiću koga napada da nosi oružje, ali ga u istoj rečenici naziva ideološkim novinarom koji koristi znanje jezika da pomogne svom narodu. Hartvel nije propustio da ponovi laž o proteranih 1,2 miliona Šiptara kao povod za NATO agresiju i nije se zamarao činjenicama koje kažu da je Šiptara posle navodnog proterivanja bilo značajno više nego pre navodnog proterivanja. Ne bi Hartvelove laži zasluživale mnogo paženje, on je analitičar poznat u krugu svoje porodice, pa i nekih daljih srodnika, a Aleksandar Vučić svetski poznat lider slobodne zemlje koga često zbog toga ne vole, ali ga poštuju. Odgovor zavređuju oni koji su Hartvelu naredili da ovo napiše i da tako pošalju poruku u kom pravcu će ići pretnje, ucene i napadi ako Aleksandar Vučić ne prestane da vodi slobodnu politiku i ne odustane od Republike Srpske. Poruku smo razumeli, politiku nećemo menjati. Nastavite da nas smenjujete, napadate, stavljate pod sankcije. Aleksandar Vučić je slobodan lider, a mi njegovi saborci, slobodni ljudi slobodnog naroda, više nego što vi za sebe možete reći - poručio je Vulin.

Podsećamo, Hartvel je na početku svog skandaloznog teksta pisao o Vučićevom protivljenju rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

- Nakon što su UN usvojile Rezoluciju, autoritarni vođa je izveo teatralnu predstavu, plačući u srpsku zastavu pre nego što je dramatično podigao ruku u srpskom pozdravu s tri prsta - moćnom simbolu srpskog nacionalizma i nadmoći. U kontekstu balkanskih ratova i genocida u Srebrenici, ovaj gest je jezivo sličan nacističkom zvaničniku koji izvodi pozdrav Sieg Heil - piše on.

Hartvel piše da su se Srbija i Republika Srpska protivile rezoluciji na osnovu nekoliko “lažnih premisa”.

On navodi da su prvo citirali izveštaj koji je finansirala Republika Srpska, tvrdeći da zločini u Srebrenici nisu predstavljali genocid, te da je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve podržao ovaj narativ.

- Srpska pravoslavna crkva je jedna od institucija kojima se najviše veruje u srpskom društvu, pa patrijarhove reči imaju značajnu težinu - piše Hartwell.

Hartvel dalje navodi da su se Srbija, RS i Rusija protivile Rezoluciji s obrazloženjem da se njome navodno svi Srbi prikazuju kao počinioci i da im je nametnuta kolektivna krivica. Rusija je čak označila Rezoluciju UN kao “pokušaj Zapada da eliminiše Srbe“, usklađujući se sa stavom Vučića i Dodika protiv priznavanja istorijskih istina.

Međutim, kako ističe on, rezolucija uopšte ne spominje “Srbe” kao počinioce. Umesto toga, fokusira se na žrtve, Bošnjake, i ohrabruje države članice da okončaju nekažnjivost, promovišu pomirenje i poverenje, te edukuju o genocidu u Srebrenici.

Hartvel navodi da osim ove nedavne kampanje, Vučić vodi dugu istoriju ne samo negiranja, “već i veličanja srpskih zločina i genocida”.

Pomenuti analitičar se takođe osvrnuo na predsednikovu prošlost, što jasno govori koji je njegov krajnji cilj, ali mu zato potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin nije ostao dužan i sasuo mu je istinu u lice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija