• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.07.2024

09:44

Vučićeva savetnica hitno reagovala na sraman tekst briselskog portala "Politiko"! Vasiljević: Ovo je zlonamerni pamflet!

Insajder

Politika

Vučićeva savetnica hitno reagovala na sraman tekst briselskog portala "Politiko"! Vasiljević: Ovo je zlonamerni pamflet!

Podeli vest

Savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević danas je poslala pismo urednicima briselskog portala "Politiko", u kojem je navela da je tekst o srpskom lideru Aleksandru Vučiću zlonameran i obojen prezrivim i otrovnim tonom.

"Politiko" je u malicioznom tekstu pod naslovom "Nemački kancelar (Olaf) Šolc ide na redak susret sa izolovanim predsednikom Srbije Vučićem radi finalizacije sporazuma o litijumu", pokušao da predstavi da je Aleksandar Vučić bio u poslednje vreme bio u velikoj meri izolovan među evropskim liderima. 

Vasiljević je "Politiku" poslala spisak svih evropskih lidera sa kojima se Vučić sastao ili razgovarao telefonom od juna 2023. do danas, i poručila urednicima ovog tabloida da im nedostaje znanja, dobre volje i motivacije da provere sa kim se sve Vučić susreo. 

Vasiljević je istakla  i da će takav "izolovani Vučić" danas učestvovati na samitu Evropske političke zajednice, sa Šolcom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i još 45 lidera.

Pismo prenosimo u celosti: 

„Svi imamo svoje simpatije i antipatije. 
Ali... (...) kada pokrivamo dnevne vesti, kada izveštavamo o političkim temama 
– naša je dužnost da budemo sigurni 
da nismo dozvolili da se pokažu naše predrasude. 
To su, jednostavno, osnove novinarstva.“

-Volter Kronkajt

Zaista mi je bilo prilično teško da pobrojim sve maliciozne navode u tekstu koji je danas objavljen u Politiku pod naslovom "Nemački (kancelar) Šolc ide na redak sastanak sa izolovanim (predsednikom Srbije) Vučićem kako bi se finalizovao sporazum o litijumu", koji su potpisali Fon der Burchard koji izveštava iz Berlina i Ahmatović i Cimerma, koji izveštavaju iz Brisela.

Kada sam počela da čitam ovaj sadržaj, (a čitam ga u Londonu, gde će "izolovani Vučić" učestvovati na Samitu Evropske političke zajednice sa Šolcom, Makronom i još 45 lidera), bila sam toliko zbunjena, da sam isprva pomislila da je u pitanju greška i da je ovaj loše napisan, ali prilično zlobno sročen tekst, u stvari objavljen u nižerazrednom jeftinom tabloidu kao delo neukih početnika.

Međutim, ispostavilo se da je ovaj zlonamerni pamflet (nekako) dospeo na stranicu uglednog medija kakav je Politiko, od kojeg nismo očekivali ovoliki stepen nekompetentnosti i nesposobnosti. 

Fon der Lajen, Borelj, Mišel, Makron, Nehamer, Micotakis, Betel, Rute, De Kro, Sančez, Šolc (sa kojim je razgovarao i sa kojim se susreo više puta!), Meloni, Orban, Zelenski, Gar Store, Erdogan, Johanis, Jakobsdotir , Hristodulidis, Borg – da spomenemo tek nekoliko imena – samo su neki od lidera sa kojima se predsednik Aleksandar Vučić susreo u poslednjih 12 meseci.

Istinski poznavaoci regionalne, evropske i međunarodne politike odavno znaju da predsednik Vučić održava i neguje redovne, intenzivne i srdačne kontakte sa velikim brojem svetskih lidera, čime je stekao reputaciju jednog od najuposlenijih i najproaktivnijih predsednika na svetu. 

Štaviše, predsednik Vučić je veoma cenjen zbog svoje sposobnosti da uspostavlja veze, partnerstva i saveze i da učestvuje u formalnim, neformalnim i državnim posetama sa evropskim političarima iz širokog spektra političkog delovanja, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, zemlju ili političko opredeljenje. 

Ceo tekst obojen je prezrivim i otrovnim tonom, koji je postao samome sebi cilj. To uključuje proizvoljne tvrdnje o "izolovanosti" predsednika Srbije, potpuno neistinite navode o njegovim aktivnostima (koje je lako proveriti i preko njegovog Instagram naloga @buducnostsrbijeav), kao i očiglednu zlonamernost u odabiru reči ("Posle godina provedenih u diplomatskoj nemilosti" itd. ).

U prilogu vam dostavljamo detaljan spisak kontakata i sastanaka predsednika Vučića sa evropskim liderima koje je imao samo u proteklih godinu dana, budući da je evidentno da nije bilo znanja, dobre volje, motivacije, itd. da se proveri broj lidera sa kojima se predsednik sastajao.

P.S. Smatram prilično vrednim pažnje da se o ovakvom pitanju "izveštava" iz Berlina i Brisela. Kad smo već na tragu slova "B", nije li postojala mogućnost da pitate i Beograd za mišljenje o navedenoj temi?


Suzana Vasiljević
Savetnik za medije 
Kabinet predsednika
Republika Srbija

Foto: Informer

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kako je došlo do atentata ako je tajna služba imala informacije o njemu? Ekspert za Bliski istok o navodnoj umešanosti Irana u pokušaj Trampovog ubistva! (VIDEO)
Live TV

Kako je došlo do atentata ako je tajna služba imala informacije o njemu? Ekspert za Bliski istok o navodnoj umešanosti Irana u pokušaj Trampovog ubistva! (VIDEO)

Stručnjak za Bliski istok Lea Kumer bila je gost Informerovog "Info jutra" u kom je govorila o navodnoj umešanosti Irana u atentat na bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa. SAD su u poslednjih nekoliko nedelja dobile obaveštajne podatke o navodnoj zaveri Irana da pokuša ubistvo Trampa, preneo je nedavno Si-En-En (CNN) pozivajući se na neimenovane izvore. Teheran je ubrzo demantovao ova pisanja američkih medija.

18.07.2024

09:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija