• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer, Kosovo online

01.08.2024

09:23

Kurti vrši zločin! Srbi u nikad težoj situaciji: Teško funkcionišemo, valuta je simbol jednog naroda - Pola godine bez dinara na Kosmetu!

Informer

Politika

Kurti vrši zločin! Srbi u nikad težoj situaciji: Teško funkcionišemo, valuta je simbol jednog naroda - Pola godine bez dinara na Kosmetu!

Podeli vest

Pola godine je prošlo od zabrane upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, a građani i dalje ne mogu da podignu plate i penzije u svojim mestima, već putuju do najbližeg prelaza kako bi podigli svoje zarade. Građani kažu da se nad njima vrši zločin i da teško funkcionišu.

Zoran Stević ističe da na putne troškove potroši pola penzije.

- Teško je, idemo u Srbiju za penziju. Uzmu mi za taksi, uzmu mi tamo za evre, pola penzije mi ode. Ne nadam se da će se dinar vratiti, to što je prošlo, više se ne vraća - kaže Stević.

Mileva Vučić ističe da zbog starosti ne može sama da putuje i podigne penziju.

- Suvišno pitanje, zna se, veoma nam je teško, pogotovu nama starijima, mladi se ipak snađu. Mislim da je to zločin, pravi zločin. Ćerka moja radi, pa mi pomaže da to sredim, inače ja ne bih mogla sa mojim goinama da idem u Srbiju, apsolutno je isključivo - navodi Mileva Vučić, dodajući da je optimista da će se na Kosovu i Metohiji dinar ponovo upotrebljavati. 

Bojan Rajković kaže da je za njega normalno da na Kosmetu plaća u evrima, ali ističe da je najteže penzionerima, koji ne mogu sami po penziju.

- Svakako smo do sada radili u evrima, i ja konkretno nemam nikakva primanja vezana za dinare. Najviše problema imaju ovi stari ljudi, penzioneri, koji ne mogu da idu u Srbiju da podižu novac, oni imaju najviše prblema, plaćaju taksi, plaćaju autobus, maltretiraju se, namuče se po ovoj vrućini - kazao je Rajković.

On nije optimista da će se dinar ponovo upotrebljavati na Kosovu i Metohiji! 

- Mislim da neće, ništa što je do sada ukinuto nije se vratilo na staro - dodao je on.

Jedna prolaznica ističe da se Srbi jako teško snalaze.

- Nikako se ne snalazimo, grozno. Kako podižemo novac, tako što moramo da idemo za Srbiju. To je veliki znak pitanja šta ćemo da radimo, treba da plaćamo put, idemo tamo-ovamo - ističe ona.

Šefket Bećiri živi u Prištini, ali svestan je kakav je problem nastao usled zabrane upotrebe dinara.

- Kako se čovek snađe, ako se snađeš da ode do Raške ili do tog dela gde ima dinara, ako ne, živiš sa ovim što je nametnuto, šta ima, sa evrima. Verujem da će se dinar vratiti, jer je valuta simbol jednog naroda. Samo je pitanje vremena - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

Da je jedan dan zakasnio ne bi preživeo! Detalji zlostavljanja deteta, očuh ga pekao na ringli
Hronika

Da je jedan dan zakasnio ne bi preživeo! Detalji zlostavljanja deteta, očuh ga pekao na ringli

I.A. (40), koji je uhapšen zbog sumnje da je brutalno tukao, a potom pržio ruke i noge svom petogodišnjem pastorku saslušan je pred Drugim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu gde se branio ćutanjem, saznaje "Blic". Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo pritvor koji je sud usvojio, dok je majka dečaka koja je bila uhapšena zbog zanemarivanja sina puštena na slobodu jer su istekli zakonski razlozi zbog kojih je bila u pritvoru.

01.08.2024

09:37

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21