• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.09.2024

14:05

MIlićević na manifestaciji "Jedinstvo i snaga - Srbija": Ponosan sam da ste jasno poslali poruku da bez obzira gde živeli i radili, vaša država je Srbija!

Informer

Politika

MIlićević na manifestaciji "Jedinstvo i snaga - Srbija": Ponosan sam da ste jasno poslali poruku da bez obzira gde živeli i radili, vaša država je Srbija!

Podeli vest

Predstavnici relevantnih udruženja i organizacija koje okupljaju Srbe u regionu, Evropi i širom sveta, učesnici dvodnevne manifestacije „Jedinstvo i snaga - Srbija" koja je održana u Domu Narodne skupštine u organizaciji Kabineta ministra zaduženog za odnose sa dijasporom Đorđa Milićevića, usvojili su zaključke i smernice za dalje jačanje veza matične države i sunarodnika u rasejanju.

Srbi iz rasejanja istakli su da pružaju apsolutnu i bezrezervnu podršku državnim rukovodstvima Srbije i Republike Srpske u sprovođenju odluka „Svesrpskog sabora", a na kom su definisani srpski nacionalni interesi u 21. veku.


Istaknuta je jednoglasna podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji i osuđujen teror koji režim Aljbina Kurtija sprovodi nad srpskim narodom. Svi predstavnici srpske dijaspore obavezali su se da će u zemljama u kojima žive raditi na plasiranju istine i svedočiti o zaločinima nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji. Istovremeno će se zalagati da se obezbedi mir, bezbednost i pravo na ličnu svojinu za Srbe i sve druge ugnjetene nacionalne zajednice na teritoriji pod privremenom kontrolom vlasti u Prištini. Svako udruženje i pojedinac će u skladu sa svojim mogućnostima pomagati našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji.


- Srpski jezik, ćirilično pismo, naša istorija, kultura i tradicija su simboli našeg naroda. Ukoliko tih simbola nema, nema ni našeg naroda gde god se on geografski nalazio. Ukoliko zaboravimo svoju istoriju, izgubićemo i svoju budućnost. Stoga, kao prioritet ističemo značaj ovih simbola i obavezujemo se da ćemo raditi na njihovom očuvanju i promovisanju gde god živeli - istaknuto je u zaključcima skupa.

- Srbija je uvek bila jaka samo onoliko koliko je jedinstvena. Saglasni smo da je u periodu izazova, iskušenja i najvecih pritisaka, najvažnije nacionalno jedinstvo. Svi zajedno ćemo raditi na prevazilaženju podela i jačanju jedinstva među našim sunarodnicima gde god oni živeli. Naš zajednički imenitelj je Srbija, naša trobojka simbol je našeg jedinstva. Ističemo neophodnost jedinstvenog pristupa u izveštavanju o ključnim nacionalnim i državnim pitanjima u svim medijima na srpskom jeziku. Saglasni smo da samo ekonomski jaka i stabilna Srbija može da obezbedi suverenost i nezavisnost, da sačuva naš narod u regionu i bude garant mira, stabilnosti i napretka za svakog našeg gradanina. Stoga apsolutno podržavamo sve aktivnosti usmerene na privredni razvoj, ubrzanu modernizaciju i razvoj infrastukture u Srbiji, prvenstveno plan „Skok u budućnost - Srbija 2027", kao i sve druge projekte koji vode Srbiju u zajednicu najrazvijenijih zemalja Evrope i sveta - navedeno je u zaključcima za koje su glasali svi učesnici sabora dijaspore. 


Istaknuta je i neophodnost jačanja patriotskog duha i osećaja pripadnosti među mladima, kako u matičnoj državi, tako i u rasejanju. 


- Smatramo da je projekat tematskih letnjih kampova koji se vec drugu godinu zaredom u organizaciji Kabineta ministra zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom jedan od najboljih mehanizama za ostvarenje ovog cilja. Saglasni smo da ovi kampovi postanu tradicionali i obavezujemo se da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da svake naredne godine što više mladih iz rasejanja učestvuje u ovim kampovima u Srbiji. Kulturno-umetnička društva, srpske dopunske škole i kulturni centri u inostranstvu, kao i sportska društva, jesu neka od najvažnijih mesta u kojima se cčva i jača naš nacionalni identitet. Neophodno je da krovni savezi u svakoj državi odrede prioritete u ovim oblastima i da sa konkretnim projektima konkurišu kod institucija matične države koja će im pružiti pomoć - takođe se navodi u usvojenim zaključcima.


Manifestacija „Jedinstvo i snaga - Srbija" je uvod u mesec obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u dijaspori. Udruženja i organizacije Srba u saradnji sa Diplomatsko-konzularnim predstavništvima tokom septembra meseca obeležiće ovaj praznik srpskog jedinstva manifestacijama na više lokacija širom Evrope. Centralna proslava praznika u dijaspori održaće se 15. septembra u prostoru Generalnog konzulata u Minhenu, uz prisustvo više hiljada naših sunarodnika.


Kolika je važnost sabranja dijaspore u Domu Narodne skupštine dovoljno govori činjenica da su se učesnicima obratili i izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, kao i izaslanik Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija vladika novobrdski Ilarion. Pored potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina, koji je govorio u uvodnom izlaganju, na panelima su sa ucesnicima razgovarali i ministri nauke Jelena Begović, prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministar kulture Nikola Selaković i unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Na pitanja učesnika odgovarali su  i predstavnici ministarstva privrede, finansija, spoljnih poslova, a prisutna je bila i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić. Skup su uveličali i time pokazali srpsko jedinstvo gde god živeli i potpredsednik Vlade Severne Makedonije Ivan Stoiljković i ministar u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić.


- Ponosan sam da ste jasno poslali poruku da bez obzira gde živeli i radili i koji pasoš nosili, vaša država je Srbija. A ja vam obećavam - vaša država će uvek biti uz vas! Živela Srbija! Da budemo jedinstveni gde god bili - zaključio je u završnom izlaganju ministar Đorde Milicević, koji je i bio organizator ovog skupa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Keba zbog alimentacije završio na sudu u Strazburu! Ljiljana Jevremović: Rekao mi je da neće da leči bolesno dete! (VIDEO)
Live TV

Keba zbog alimentacije završio na sudu u Strazburu! Ljiljana Jevremović: Rekao mi je da neće da leči bolesno dete! (VIDEO)

Dragan Kojić Keba je imao sudski spor za utvrđivanje očinstva njegovog deteta, koje nije hteo da prizna. Taj incident pokreće pitanje o alimentaciji i svim sudskim procesima o starateljstvu, a na to su odgovorile su gošće Vikend info jutra, Ljiljana Jevremović, tekstopisac, advokat Tamara Nemčev Džinić i socijalna radnica Biserka Jakovljević.

01.09.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Žestok udar na Novaka: Vatra se ugasila, sve je to zbog zlata
Novak Đoković

Žestok udar na Novaka: Vatra se ugasila, sve je to zbog zlata

Novi udar na Novaka Đokovića (37) i ponovo je u glavnoj ulozi bivša teniserka Martina Navratilova (67)! Amerikanka poreklom iz Češke godinama unazad poznata je po tome što svako malo bocne srpskog tenisera, a to je uradila i sada, nakon što je najbolji igrač svih vremena eliminisan sa Ju-Es opena.

01.09.2024

10:05

Planeta

Nemački dan odluke za Šolca, ali i Putin čeka!
Planeta

Nemački dan odluke za Šolca, ali i Putin čeka!

Građani dve pokrajine na istoku Nemačke, Tiringije i Saksonije, danas izlaze na izbore, a prema medijskim prognozama ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) je na putu da odnese ubedljivu pobedu.

01.09.2024

14:08

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija