• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.09.2024

12:56

Rusija podržava Vučićevu inicijativu za KiM! Zaharova: "Kosovo" je kvazidržava, formirali su je na prevaru! Teže da izbrišu tragove srpskog vekovnog istorijskog nasleđa

EPA

Politika

Rusija podržava Vučićevu inicijativu za KiM! Zaharova: "Kosovo" je kvazidržava, formirali su je na prevaru! Teže da izbrišu tragove srpskog vekovnog istorijskog nasleđa

Podeli vest

Inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje situacije u vezi sa Kosovom i Metohijom jedini je mogući korak Beograda i Moskva ga podržava, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Inicijativa predsednika Vučića sugeriše da je to jedini mogući korak koji Beograd sada vidi. U potpunosti podržavamo postavljene zahteve, pozdravljamo nameru da se ponovo podnese zahtev za povratak srpskih bezbednosnih snaga na KiM u punom skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", istakla je Zaharova na brifingu na marginama Evroazijskog foruma žena, a prenosi agencija RIA Novosti.

Ona je navela da samo uspostavljanje statusa kvo, vraćanje suštini Briselskih sporazuma može dati osnova za dalji plodotvoran dijalog.

Prema njenim rečima, treba da budu ukinute nezakonite jednostrane odluke premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, između ostalog i o zatvaranju srpskih administracija, banaka, poštanskih ekspozitura, zameni Srba Albancima u organima lokalne samouprave, zabrani korišćenja dinara i mnoge druge,  koje je, kako je podsetila, spominjao predsednik Srbije, prenosi Sputnjik.

"Ključni preduslov za normalizaciju je da kosovski Albanci ispune obaveze u skladu sa dokumentima koja su potpisali, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu", poručila je Zaharova.

Prema njenim rečima, Brisel i Vašington ne mogu da deluju kao "pošteni posrednici" u kontekstu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. 

"S obzirom na to da SAD nisu sposobne da igraju ulogu poštenog posrednika, osiguravaju ispunjavanje glavnih sporazuma iz Brisela, one, isto kao što su stvarale tu kvazizajednicu, tako joj i popuštaju, ne ostavljajući šanse za pravedan ishod situacije. Sve je to na štetu miru i stabilnosti", istakla je Zaharova.

Foto: EPA

 

Prema njenim rečima, takozvano Kosovo i kvazi-nezavisnost je zamisao Zapada i rezultat "varvarskog cepanja Srbije nakon podjednako varvarske agresije NATO-a 1999. godine". 

"Narednih 25 godina sponzori takozvanog kosovskog projekta radili su na legalizaciji otimanja te iskonski srpske teritorije od države Srbije. Šta se sada dešava? U ovoj fazi, nakon dolaska na vlast Kurtija u Prištini, taj proces je kulminirao", istakla je ona, ukazujući da je albanizacija poprimila preteće razmere. 

Kako je Zaharova navela, "Srbe isteruju sa teritorije pokrajine, težeći da izbrišu tragove njihovog vekovnog istorijskog nasleđa". 

"O korupciji i zločinima na teritoriji KiM neću ni da govorim, jer kako da ih ne bude?! Samo kada postoji država, institucije mogu njome da upravljaju, uspostavljaju red i zakon. Ali ovo je kvazidržava, na prevaru su je formirali, pa tako danas na prevaru i postoji“, rekla je Zaharova.

Ona je podsetila da su svojevremeno nade polagane u Evropsku uniju, ocenjujući da je pregovaračka platforma koju su formirali "potpuno diskreditovana i pretvorena u govornicu za drske ispade kosovskih Albanaca i beskonačno ponižavanje Srba"

Zaharova smatra da su briselski zvaničnici, iza kojih, kako navodi, kao i uvek stoje Amerikanci, doveli rešavanje kosovskog pitanja u ćorsokak i da su godinama štitili Prištinu, izmišljali alternative međunarodnom pravu, smišljali kako da zaobiđu rezoluciju SB UN 1244 i pokušavali da reše problem KiM isključivo na račun Srba. 

Vlada Srbije usvojila je 14. septembra paket pravnih i ekonomsko-socijalnih mera u cilju zaštite prava Srba i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, kao i operativni plan za realizaciju određenih mera u socijalno-ekonomskoj oblasti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Rada Trajković je politička olupina! Prepodne je nacionalista, a popodne prozapadna! (VIDEO)
Live TV

Rada Trajković je politička olupina! Prepodne je nacionalista, a popodne prozapadna! (VIDEO)

U Dnevniku na televiziji Nova, koja se nalazi u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka, Srbi poreklom sa južne srpske pokrajine Kosova i Metohije upoređeni su teroristima zločinačke paravojne formacije Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). U pomenutoj emisiji gostovala je miljenica lažnog premijera lažne države Kosovo Aljbina Kurtija i podobna Srpkinja Rada Trajković koja je izustila sramnu izjavu u kojoj Srbe poredi sa teroristima OVK. Ovaj skandal komentarisali su novinar Dejan Anđus i narodni poslanik Dejan Bulatović tokom gostovanja u "Info jutru".

20.09.2024

10:31

sledeća vest

TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"!
Live TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"!

Izmenom zakona o udžbenicima uvedena je "Nacionalna čitanka" za osnovno i srednje obrazovanje. Inicijativa je potekla od predsednika Aleksandra Vučića, a učenici će je dobiti besplatno. Šta je to što će nacionalna čitanka doneti nastavnicima, a šta učenicima? Na ovu temu u "Info jutro" govorili su direktor OŠ "Kneginja Milica" Darko Eger i učiteljica Anita Gvero.

27.09.2024

09:27

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30