• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.09.2024

18:36

Investiramo u velike projekte koji menjaju perspektivu Srbije! Mali: Više novca za prosvetu, nauku, zdravstvo, kulturu i ekologiju

Inofrmer/Pedja Milosavljević

Politika

Investiramo u velike projekte koji menjaju perspektivu Srbije! Mali: Više novca za prosvetu, nauku, zdravstvo, kulturu i ekologiju

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je večeras da u državnoj kasi u prvih osam meseci ima 132,5 milijarde dinara više prihoda u odnosu na planirani budžet i dodao da ima mnogo važnih projekata, ne samo onih velikih, koji će se sprovoditi u narednom periodu.

Mali je podsetio da se ulaže 18 milijardi dinara više u poljoprivredu, dodajući da nikada veći budžet za taj sektor nije bio.

- Sa ovim rebalansom nakon njegovog usvajanja naši poljoprivrednici  će imati 137 milijardi dinara na raspolaganju i to je nikada više,  7,3 odsto našeg budžeta ide upravo u poljoprivredu. Nekada je misao imenica bila da to bude 5 odsto, sada je to 7,3 odsto i mislim da to pokazuje na pravi način našu posvećenost poljoprivrednicima- rekao je ministar Mali u parlamentu.

Ima i više novca za prosvetu 12 milijardi,  za zdravstvo 25,6 milijardi, za nauku,  za kulturu, za ekologiju,  ali i 111 milijardi dinara više za kapitalne investicije.

- Kada govorimo o investicijama, jeste, investiramo u velike projekte,  projekte koji menjaju perspektivu Srbije, čine naše okruženje,  našu ekonomiju i konkurentnijom i atraktivnijom i tu prevashodno mislim  na izgradnju obilaznice oko Kragujevca, na izgradnju devet brzih saobraćajnica i autoputeva koje trenutno gradimo, na završetak  brze pruge do Subotice, koja će biti gotova krajem ove godine,  na početak izgradnje brze pruge do Niša, pa onda nastavljamo i do granice sa Severnom Makedonijom - rekao je Mali.

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

 

Kako je dodao, osim tih velikih projekata, izgradnje metroa u Beogradu, umrežavanje sa brzim saobraćajnicama,  sa brzim železničkim prugama, sa autoputevima.

On je naveo da u ovom rebalansu ima nastavka ili početka obnove i opremanja 65 objekta širom Srbije.

- I tim ulaganjima bavi se Ministarstvo za javne ulaganja,  to je 8 opštih bolnica, dakle Loznica, Kikinda, Vranje, Prokuplje,  Leskovac, Novi Pazar, Zaječar i Surdulica, dakle 8 opštih bolnica, 6 klinika i drugih zdravstvenih ustanova, Tiršava 2,  institut za majku i dete dr. Vukan Čupić, Klinika za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbija, institut za infektivne i tropske bolesti,  institut za javno zdravlje Pančevo i institut za patologiju, tri doma zdravlja, Čukarica, Rača i Kučevo, četiri ustanove socijalne zaštite i stanove za izbjeglice,  Gerontološki centri, Novi Sad i Subotica...- rekao je Mali.

Mali je rekao da se ne ulaže samo u autoputeve, metro, Ekspo, već i u one projekte koji direktno menjaju kvalitet života građana.

- Šest naučnih ustanova, Institut Biosens, Bio4 Campus,  Hemijski fakultet i tri naučno-tehnološka parka Čačak, Kruševac i Niš.  Dakle, i dalje nastavljamo da gradimo naučno-tehnološke parkove  i da investiramo u naučne institute imajući u vidu koliko nam je nauka važna.  Upravo na takav način odgovaram i onima koji su iz opozicije rekli da se ništa u nauku ne investira - rekao je ministar.

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

 

Prema njegovim rečima, u ovom rebalansu budžeta su i 22 škole - Gimnaziju Mladenovcu, Škole u Paraćinu, Đurđevu, Novom Pazaru, Doljevcu, Novoj Varoši,  Ražnju, Raškoj, Trsteniku, Bujanovcu, Loznici, Rekovcu, Trgovištu, Čičevcu, Ćupriji,  tri školska objekta u Rači, dve škole u Sjenici,  srednja stručna škola u Kragujevcu i osnovna škola Vladislav Ribnikar u Beogradu. 

U Skupštini Srbije večeras je završen rad, a poslanici će raspravu o rebalansu budžeta nastaviti u ponedeljak, u 10.00 časova.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija