• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

06.10.2020

12:54

(FOTO/VIDEO) ZMAJEVE DEČJE IGRE IPAK ODIGRANE: U Kikindi održan jedan od najvećih festivala za decu, NA ČIKA JOVU USPOMENA NE BLEDI!

Vesti

(FOTO/VIDEO) ZMAJEVE DEČJE IGRE IPAK ODIGRANE: U Kikindi održan jedan od najvećih festivala za decu, NA ČIKA JOVU USPOMENA NE BLEDI!

Podeli vest

„Zmajeve dečje igre“, jedan od najvećih festivala za decu koji se održao još jedino u Kikindi, Novom sadu i Šidu, organizovan je u gradu na severu Banata 27. put

Najstarija dečja manifestacija ove godine priređena je u manjem obimu, zbog aktuelne epidemiološke situacije, ali to nije umanjilo njen značaj i održavanje sećanja na čuvenog čika Jovu Zmaja.

Maleni Kikinđani su 27. „Zmajeve dečije igre“ propratili u smanjenom obimu  u dvorištu Kulturnog centra, ali je čuveni festival ipak uspeo da nađe svoje mesto u srcima mališana, ali i odraslih. Ove godine manifestaciju posvećenu mališanima upriličili su gosti iz Novog Sada.

Foto: V.N.

 

- Danas smo došli da predstavimo segmente našeg programskog delovanja i celine koje smo u junu, u ovoj neizvesnoj godini ipak uspeli da realizujemo u Novom Sadu. Oslonjeni na Zmaja, njegovu poeziju i privatni život, predstavili smo malim Kikinđanima nešto od našeg najnovijeg programa.

Predstavili smo knjigu „Zgodno mesto“, zbirku Zmajeve poezije za decu koja se ne čita svakog dana. Ona je proširena pesmama za koje deca možda i ne znaju. Tu je i postavka ilustracija koje su za ovu knjigu nastale, autorke Jelene Vasiljević. 

U okviru programa, glumci iz Kreativnog studija „Čarolija“ su na nesvakidašnji način tumačili Zmajevu poeziju i napravili svojevrsnu promociju knjige „Zgodno mesto“. Kroz dramske minijature, male pozorišne segmente i muziku pokušali su da deci približe ono što je Zmaj radio za njih čitavog života-rekla je Dušica Marinović direktor „Zmajevih dečijih igara“ iz Novog Sada.

Foto: V.N.

 

Deca su uživala uz muziku kompozitora Aleksandra Baloša-Gonza koji je inspirisan Zmajevim pisanjem komponovao i izveo desetak pesama. U okviru manifestacije priređen je i višejezični program putem projekta „Dobar drug“ kada je tumačenje Zmaja predstavljeno na srpskom i mađarskom jeziku.

U tome je pomogla Terezija Figura, prvakinja novosadskog Srpskog narodnog pozorišta i Marijana Kinđer Petrić koja je svaki programski segment dodatno oplemenila multimedijalnom radionicom za decu.

- Drago mi je što se jedna ovakva manifestacija održava u našem gradu i što ćemo se podsetiti velikana spske književnosti, ali mi je žao što nema više dece kako smo navikli tokom ovog tradicionalnog festivala-rekla je Milena Živkov, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje.

Foto: V.N.

 

Prvi put nakon 27 godina, „Zmajeve dečje igre“ održavaju se u Kikindi pod vanrednim okolnostima, zbog čega su organizatori iz kikindskog Kulturnog centra morali da pronađu najpovoljnije rešenje za njihovu realizaciju.

- Bilo je teško organizovati Zmajeve dečje igre ove godine. Nemamo centralnu priredbu  i traju samo jedan dan, ali smo u dogovoru sa učiteljicama smanjili obim dece, tako da će iz tri osnovne škole u odvojenim grupama dovoditi svaka svoj razred. Dodelićemo i nagrade likovnog i literarnog konkursa-izjavila je direktorka Kulturnog centra Tanja Nožica.

Foto: V.N.

 

Generacije mališana bez izuzetka pamte odrastanje uz velikog Jovana Jovanoća Zmaja, pa gotovo nezamislivo zvuči da se jedna od najstarijih manifestacija „Zmajeve dečje igre“ održala u Srbiji jedino u Novom Sadu, Šidu i Kikindi.

                                                                                                                                                


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set