• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

12.11.2020

18:21

(FOTO) ALARMANTNO STANJE U KIKINDI: Pogoršava se epidemiološka situacija u Banatu, EVO GDE JE NAJKRITIČNIJE

Vesti

(FOTO) ALARMANTNO STANJE U KIKINDI: Pogoršava se epidemiološka situacija u Banatu, EVO GDE JE NAJKRITIČNIJE

Podeli vest

Broj inficiranih od Kovida-19 raste iz časa u čas u Severnobanatskom okrugu (SBO)

U Kikindi je sa presekom stanja 80 aktivnih slučajeva, u Kanjiži 24, Senti 14, Novom Kneževcu 12 i u Čoka i Adi 5, odnosno 4. Nadležni ne isključuju mogućnost uvođenja vanrednog stanja, ukoliko propisane mere ne budu dale rezultate.

Foto: V.N.

 

Zbog toga je danas zasedao Okružni štab za vanredne situacije i Savet SBO.

-Očekujemo da brojke sa narednim presekom stanja, nažalost, budu znatno veće, upozorila je direktorka Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Kikinda dr Sandra Radlović. Ona je rekla da su u ponedeljak u ZZJZ stigli antigenski testovi koji nisu zamenili PCR testove, ali su efikasniji u dobijanju rezultata eventualne infekcije Kovidom 19 i svakako su značajni kako bi se pacijentima brže uputila adekvatna pomoć i na vreme prepisala terapija lečenja. Ipak, i ovaj način testiranja ima svoja ograničenja.

-Njihova prednost je što se rezultat dobije vrlo brzo, u proseku za osam minuta. Antigenski testovi se koriste za pacijente koji se jave zdravstvenom sistemu u roku od pet dana od pojave simptoma. Dakle, do petog dana se može raditi antigenski test i njegova senzitivnost je vrlo visoka i iznosi 97 odsto, što znači da su vrlo pouzdani .

Foto: V.N.

 

Ukoliko simtpomi traju više od pet dana, radi se PCR test–istakla je dr Radlović i dodala da se dnevno obavlja između 40 i 50 PCR testiranja, a pretpostavlja se i da će primena antigenskih testova koji su tek počeli da se koriste, biti u sličnom broju.

U kikindskoj bolnici, epidemiološka situacija među zdravstvenim radnicima je i dalje povoljna, dok je u Opštoj bolnici u Senti zabeleženo više obolelih radnika.

Foto: V.N.

 

- U kikindskoj Opštoj bolnici jedna doktorka je inficirana i ona je u stabilnom zdravstvenom stanju,
bez simptoma i nalazi se u kućnoj izolaciji. Usenćanskoj bolnici je više obolelih zdravstvenih radnika, ali je epidemiološko istraživanje i dalje u toku, tako ne postoji konačni broj. Većina obolelih zdravstvenih radnika je dobro, a troje je hospitalizovano u Opštoj bolnici u Senti-navela je dr Radlović.

U školama i vrtićima na teritoriji Kikinde nijedno dete nije obolelo, dok je u okrugu troje mališana inficirano i oni se nalaze na kućnom lečenju.

Foto: V.N.

Milivoj Linjački

Načelnik SBO Milivoj Linjački je rekao da se na teritoriji okruga ne očekuje stabilizacija situacije od
širenja virusa korona u skorije vreme, ukoliko se pridržavanje svih mera ne stavi pod kontrolu.

- U poslednjih nedelju dana na teritoriji SBO beleži se porast broja zaraženih od virusa korona. Pratimo situaciju i brojke inficiranih od Kovida 19 povećevaće se i u narednom periodu. Učinićemo sve da se širenje virusa držimo pod kontrolom i smanjimo broj zaraženih, a to je jedino moguće koordiniranim radom.

Namera je da danas svi dobiju informacije na koji način da deluju preventivno i da ne očekujemo nikakve probleme kada je u pitanju upravljanje u vanrednim situacijama na teritoriji SBO-rekao je Linjački.

Foto: V.N.

Gradonačelnik Nikola Lukač

Apel građanima da poštuju mere, nose maske, drže fizičku distancu i da se što više suzdrže od
grupisanja, javnog ili privatnog okupljanja i obavljaju dezinfekciju, uputio je i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač istakavši da je najbezbednije ostati kod kuće i izbeći kontakte koliko god je to moguće.

- Potrebno je da budemo maksimalno odgovorni i da na otvorenom prostoru pokušamo da nosimo maske, posebno u naredne dve nedelje. Pozivam sve da se striktno pridržavaju donesenih mera Gradskog štaba za vanredne situacije, jer je to jedini način da smanjimo širenje ovog opakog virusa Kovid 19.

Foto: V.N.

Stariji Kikinđani nose maske i na ulici

U narednom periodu Lukač ne isključuje razmatranje uvođenja vanredne situacije, ali se za sada očekuje da će uvedene mere i skraćenje radnog vremena u svim institucijama, uključujući i Gradsku upravu, dati željene rezultate i smanjenje širenja Kovida-19.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set