• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.01.2021

20:35

VEČERAS JE BOGOJAVLJENSKA NOĆ! U ponoć treba da zamislite želju, a devojke obavezno da URADE JEDNU STVAR!

Vesti

VEČERAS JE BOGOJAVLJENSKA NOĆ! U ponoć treba da zamislite želju, a devojke obavezno da URADE JEDNU STVAR!

Podeli vest

U noći uoči Bogojavljenja, po narodnom verovanju, otvara se nebo i na njemu se ukazuje Bog u svoj svojoj veličini

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 19. januara obeležavaju veliki praznik Bogojavljenje. Tog dana se završava period „nekrštenih dana“, a u noći uoči praznika, po narodnom verovanju, otvara se nebo i na njemu se ukazuje Bog u svoj svojoj veličini.

Prema verovanju, na taj dan je božji glas, u vidu Oca, Sina i Svetog duha, objavio da je Isus njegov sin, pa odatle i potiče ideja da je u noći između 18.i 19. januara potrebno pogledati u nebo i zamisliti jednu želju, a veruje se da se devojkama na nebu ukazuje lik onoga za koga će se udati.

Bogojavljenska noć je vezana i za mnoge magijske i ritualne radnje, paganske obrede i gatanja koja su se u nekim krajevima zadržala i do danas.

U našem narodu na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna. Ovo osvećenje vode se vrši dva puta godišnje – na Krstovdan i na Bogojavljenje, implicirajući tom prilikom krštenje Isusa Hrista u reci Jordan.

Osvećenju vode prisustvuje veliki broj vernika, a osvećenu vodu okupljeni potom nose u svoje domove, čuvajući je preko godine.

Bogojavljenska vodica se, po verovanju koristi u slučaju neke ogromne potrebe, poput teških bolesti i predstavlja čudotvoran lek. Ona se, prema verovanju, ne može pokvariti.

Ukoliko i dalje u kući imate prošlogodišnju Bogojavljensku vodicu, potrebno je da je prospete u reku, bunar, baštu, ili bilo gde gde je neko neće nagaziti i “isprljati”.

BOG SE JAVI SRBIJO! Korona zapretila prekinuće tradiciju, ali po Časni krst IPAK ĆE SE PLIVATI, EVO GDE

Prema narodnom verovanju, osvećenjem kuće na Krstovdan i vode na Bogojavljenje teraju se zli duhovi i nečiste sile koje su bile prisutne u njenoj blizini u periodu “nekrštenih dana” koji traje od Božića do Bogojavljenja.

U pojedinim krajevima, devojke ili  žene odlaze na izvor rano ujutru da zahvate vodu, a pri tome je bitno da niko, ili ništa pre toga nije dodirnulo vodu, odnosno da bude „nenačeta“. U seoskim sredinama postojao je običaj da trudnice uzimaju gutljaj Bogojavljenske vodice, kako bi se lakše porodile.

U izvor ili tekuću vodu, baca se, tom prilikom zrnevlje pšenice ili kukuruza, uz reči: „kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive“, a onda su se žene vraćale svojim kućama sa vodom u koju su prethodno potopile bosiljak, jer on pomaže pri osvećenju vode.

U nekim krajevima Srbije je postojao i običaj da se bogojavljenska voda daje ostalim ukućanima da piju “preko sekire”, za šta se verovalo da će doneti mir i slogu tokom cele godine.

Na Bogojavljenje, ljudi se pozdravljaju rečima „Hristos se javi“ a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“.

U mnogim sredinama zadržao se običaj plivanja za Časni krst, kada mnogi vernici na Bogojavljenje ulaze u ledenu vodu, dok u nekim krajevima tri puta zaranjaju u nju, radi očišćenja od greha.

Još jedan običaj, koji se zadržao samo u seoskim sredinama, sugeriše da se na Bogojavljenje izađe napolje, na vetar, iznese malo pepela i prosipa okolo, što navodno određuje koji je vetar „pobedio“ na Krstovdan. Ukoliko “pobedi” istočan vetar, godina će biti sušna, ako je zapadni vetar u pitanju godina će biti povoljna, a ako duva severni vetar veruje se da će godina biti ledena.

Ovom velikom prazniku prethodi Krstovdan, prvi dan posta posle božićnih praznika, a odmah sledećeg dana, 20. januara, slavi se i Sveti Jovan Krstitelj, koji je Isusa krstio na reci Jordan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nikolić: Đilasovci sakrili prave fantome u svojim redovima!
Politika

Nikolić: Đilasovci sakrili prave fantome u svojim redovima!

Posle brutalnih laži o 40 000 “fantoma” iz Republike Srpske, o biračkom mestu u Areni koje nije postojalo i mnogih drugih budalaština koje su Đilasovci izmišljali kako bi našli izgovor i opravdanje za poraz na izborima, ali i paravan koji bi im omogućio da ruše nezavisnost i suverenitet naše zemlje, ne samo da se nisu izvinili građanima, nego su sakrili prave fantome, u svojim redovima, saopštila je Milica Nikolić, član Predsedništva Srpske napredne stranke.

28.03.2024

10:10

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu "Kosova" u SE!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu "Kosova" u SE!

EU je donela sramnu i skandaloznu odluku da primi entitet, lažnu državu Kosovo u Savet Evrope, organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava i demokratije. Prvo, Kosovo nije međunarodno priznata država. Drugo, Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za prijem, koji se tiču ljudskih prava i demokratije. Na Kosovu, Albanci i albanske vlasti masovno krše sva ljudska prava Srba, 25 godina unazad. Od 2000. godine do danas, Albanci su ubili 105 Srba, a Srbi jednog Albanca (policajac Afrim Bunjaku).

28.03.2024

10:03

TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set