• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J.

25.02.2021

17:28

DOM ZDRAVLJA I OPŠTA BOLNICA POSTAJU JEDNO! Pacijentima u Majdanpeku lečenje olakšano, počela bitka za FOTELJU GENERALNOG DIREKTORA

Vesti

DOM ZDRAVLJA I OPŠTA BOLNICA POSTAJU JEDNO! Pacijentima u Majdanpeku lečenje olakšano, počela bitka za FOTELJU GENERALNOG DIREKTORA

Podeli vest

Na iznenađenje svih građana a reklo bi se i na nezadovoljstvo pacijenata koji su jedini bili ,,kolateralna šteta,, 2006. godine Zdravstveni centar u Majdanpeku je razbjen na dve celine i od tada je funkcionisao kao dve posebne radne jedinice, Dom zdravlja i Opšta bolnica u Majdanpeku.

Da li je i zbog čega tada to bilo potrebno, nije bilo objašnjenja ali zaisigurno je jedno, ispaštali su najviše sve ove godine pacijenti, jer je i zdravstveni kadar bio podeljen pa su iz nepovernja i nezadovoljstva u većini slučajeva odlazili za svaku zdravstvenu potrebu u Bor.

Foto: V.J.

 

 

Zbog sve otežanijeg rada u predhodnih 15 godina, od pre godinu dana potekla je inicijativa da se ove dve zdravstvene jedinice ponovo sjedine u jedinstveni Zdravstveni centar Majdanpek. Spajanje je predviđeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti a omogućeno je donošenjem nove urdbe o planu mreža zdravstvenih ustanova, u koji je ušao i Majdanpečki Zdravstveni centar.

,, Ova inicijativa da se ponovo Dom zdravlja i Opšta bolnica spoje zarad boljeg funkcionisanja u pružnju adekvatnije zdravstvene zaštite građanima Opštine, potekla je prošle godine, a tek početkom ovog meseca zeleno svetlo je dobijeno i od strane Vlade Republike Srbije i doneta odluka Vlade krajem prošle sedmice obelodanjena i u Službenom glasniku. Za nas to još ništa ne znači dok se od nadležnog Ministarstva zdravlja ne dobije zvanična potvrda i ne odobri kadrovski plan što mi smatramao svetim pismom, sa svim uputima o sjedinjavanju ove dve ustanove. Tako da se još uvek ne zna kako ćemo funkcionisti i da li će postojati višak zaposlenih.

Foto: V.J.

 
Ministarstvo ne preuzima dugove, ostaju lokalnoj samoupravi

Ono što je poznato da ugovoreni radnici od strane RFZO ne bi trebalo da brinu. Još uvek nisu reguslisani papirološki svi pravni okviri pod kojim bi trebalo da funkcioniše Zdravstveni centar u Majdanpeku. Problem će biti oko preuzimanja prava od strane Ministarsva prema lokalnoj samoupravi ali ne i obaveza . Jer, ako su zdrvastvene ustanove stvorile dugove to Ministarsvo sigurno neće preuzeti na sebe, već će ostati kao teret lokalnoj samoupravi.

Što se tiče Doma zdravlja, mi smo po tom pitanju potpuno čisti. Sva svoja dugovanja smo uredno izmirivali,ostalo je još ponešto vezano za grejanje, kaže Dragan Fudulović, direktor Doma zdravlja ,,Dr Veroljub Cakiić,, u Majdanpeku i napominje, da je što pre neophosno postaviti v.d. generalnog direktora kako bi se krenulo u realizaciju svega što je potrebno za početak rada Zdravstvenig centra i podizanja kvaliteta zdravstvenih usluga na jedan bolji viši nivo.

Foto: V.J.

 

Plate za zaposlene medicinare ići će i dalje iz kase reserog Ministarstva zdravlja kao i do sada , kaže dr Fudulović, istakavši da je bilo dosta probelema do sada u radu ali da je spajanje jedini mogući racionalan potez zarad što boljeg pružanja zdravstvenih usluga koje bi pre svega bile od velike pomoći i značaja za pacijente ove Opštine.

Do sada je po ovom pitanju bilo dosta muka da lokalna samouprava u Majdanpeku nije preuzela na sebe ovbavezu finsniranja određenog zdravstvenog kadra, posebno kada su u pitanju lekari , jer pružanje zdravstbvenih usluga ne bi bilo moguće ni u dosadašnjem obimu pogotovo u ovim otežanim uslovima pandemije.

U planu kadrovska pojačanja

,, Lokalna samouprava nam je dosta izašla u susret i u planu je da i nadalje tako ostane kako bi se ubrzao i pojačao rad svih naših službi. Mi planiramo da se još više kadrovski ojačamo. Imamo obećanja za dovođenje lekara i od strane Ministarstva, pa nam je tako preko neophodno između ostalog da u Majdanpek dovedemo još neke lekare specijaliste koje nismo imali do sada . Primera radi, ortopeda za čije usluge su građani bili primorani da odlaze u Zdravstveni centar u Boru ili u privatne ordinacije i još mnogo drugih,kaže dr Dragan Fudulović direktor majdanpečkog Doma zdravlja.

Foto: V.J.

 

Zaposleni koji su plate primali do sada iz Opštinskog budžeta ukoliko ne budu pronašli mesta u kadrovskom planu Ministarstva ,nadanja su da će i nadalje ostati na spisku finansiranja iz Opštinske kase. Neophodno je imenovanje organa upravljanja novim Zdravstvenim centrom, napraviti deobni bilans, jednom rečju podvući crtu za sve što je dosada urađeno i krenuti ispočetka, od nule, reči su dr Dragana Fudulovića. Sve ovo prema očekivanjima biće urađeno vrlo brzo, kako
bi nova jedinstvena Zdravstvena ustanova počela sa radom.

Ono što je za sada još uvek nepoznanica, ko će od dva dosadašnja direkotra Doma zdravlja i Opšte bolnice, sesti u fotelju v.d. generalnog direkotra jedinstvenog Zdravstvenog centra u Majdanpeku ili će to pak biti neko treći. Ono što je poznato da više neće postojati duple administrativne službe, od rukovodećeg kadra uz generalnog direkotra biće imenovana dva upravnika, za Dom zdravlja i Opštu bolnicu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set