• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Slađana Tasić

15.03.2021

17:31

NEBESKA STRAŽA JE DOBILA VELIKOG RATNIKA! Ruski dobrovoljac Albert Andijev za Srbiju je bio spreman I ŽIVOT DA POLOŽI

Vesti

NEBESKA STRAŽA JE DOBILA VELIKOG RATNIKA! Ruski dobrovoljac Albert Andijev za Srbiju je bio spreman I ŽIVOT DA POLOŽI

Podeli vest

Rus Albert Ahsarbekovič Andijev, poreklom iz Južne Osetije, koji je 1999. Godine, kao dobrovoljac došao da pomogne Srbima u borbama na Kosovu i Metohiji, preminuo je od korone u bolnici u Batajnici.

Vest o odlasku čoveka i ratnika kakav je bio Albert primljena je sa nevericom kod njegovih saboraca. Bilo je teško poverovati, da čovek njegove fizičke i duhovne snage, koji je bio ranjavan u borbama, može da izgubi bitku sa virusom.

Foto: S.T.

 

Poznanstvo i prijateljstvom sa Albertom bilo je privilegija i blagoslov, jer je bio po mnogo čemu poseban, a najviše po svojoj dobroti i ljubavi prema čoveku i Srbiji. Voleo je Albert Srbiju, ljubavlju koju mnogi iz srpskog naroda ne mogu da shvate. A od cele Srbije, najviše je voleo Kosovo i Metohiju.

Pokušavao je da Srbima objasni koliko vrede, koliko su prkosni i koliko imaju značajno mesto u pravoslavnom svetu, istoriji Evrope i sveta. Voleo je Srbe, ljubavlju koja se graniči sa ludošću. O tome mogu da svedoče svi oni koji su ga poznavali. A jedan od njih je i Siniša Jevtić, borac sa Košara.

- Svi mi koji smo poznavali Alberta u neverici prihvatamo njegovu smrt. Za nas on nikada i nije umro već se samo pridružio nebeskom besmrtnom stroju. Njegove seni će sada čuvati pojas iznad Paštrika i Košara sa ostalim saborcima. Nije bio neko ko je pričao u prazno, držao je do reči i obraza, puno toga od njega smo mogli naučiti.

Foto: S.T.

 

Naučili smo kako treba iza izgovorene reči stati delom. Jednom prilikom, organizovali smo jednu akciju za pomoć nepokretnom borcu, kome je bio neophodan medicinski dušek. Albert je odmah reagovao da pomogne. Dao bi mu pola moje mogućnosti kretanja, da mogu, rekao je. Nisam u Beogradu, ali ako Bog da u utorak ću stići u Beograd i što pre ćemo mu dostaviti taj dušek - priča Siniša Jevtić o Albertu.

I Zoran Džonov, veteran iz ratova 90 - ih, Alberta će pamtiti po upečatljivoj ljubavi prema Srbiji.

- Albert je bio jedan dobroćudan džin. Veliki čovek u svakom pogledu. Prvi utisak o njemu mogao je da zavara, jer je delovao nezgrapno, kao neki meda.

 U stvari, bio je toliko dobar i dobroćudan, pošten, častan, iskren. Mislim da je njegova ljubav prema Srbiji bila puno iskrenija od nekih naših samozvanih patriota, koji se busaju u prsa. Albert je bio spreman uvek da pomogne u svakoj situaci, da da savet, da uputi. Bio je iskren i to je kod ljudi bilo ponekad otrežnjujuće, koliko god bilo bolno. Imao sam utisak da ga poznajem od kako znam za sebe. Sa svojom ženom Ivanom, delovao je ko Meda sa Mašom iz istoimenog crtaća - sa setom priča Zoran Džonov.

Foto: S.T.

 

Slađan Dimić, nekadašnji vojnik VJ u ratu na Kosovu i Metohiji, takođe o Albertu ima samo reči hvale.

- Proveo sam 15 meseci u borbama na Kosovu i Metohiji. Moral pravog vojnika, patriote i danas mi ne opada, iako imam nesagledive posledice. Alberta sam upoznao na protestima boraca u Pionirskom parku tokom 2019. godine. Do tada sam za njega znao samo iz priče, iz medija. Sprijateljili smo se, bili stalno u kontaktu, bio je divan čovek, prijatelj kakvog možete samo poželeti.Otišao je našoj braći, nebeska straža se uvećava, dobila je još jednog velikog ratnika - kaže Dimić.

Nenad Stanić, dobrovoljac sa Košara, priča kako je Alberta upoznao 1999. Godine u Brestovcu kod Leskovca, odakle su dobrovoljci odlazili u borbe na Kosovu i Metohiji.

Foto: S.T.

 

- Družili smo se i znali dosta dugo. Nismo ni bili svesni koliko nas je voleo, a voleo nas je mnogo. Čim je osttao da sa nama deli našu muku. Nije uspeo da dobije naše državljanstvo za života, ali je red da mu se država oduži kako dolikuje, uz vojne počasti, da ga isprati kao ratnika i vojnika - ukazuje Stanić.

Albert iz prvog braka sa Srpkinjom ima sina Lazara, kog je dobio početkom 2000 -ih. Njegova sadašnja žena, kao medicinska sestra, sve vreme je bila uz svoje pacijente, te se i ona zarazila koronom. Trenutno je na lečenju i oporavlja se.

Albert Andijev, prema najavama, trebalo bi da bude sahranjen na Centralnom groblju u Beogradu. Ostaće upamćen kao Rus koji je voleo Srbiju, decu i životinje. Rus, koji je bio spreman I život da položi za Srbiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set