• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

08.06.2021

13:50

ON JE MLADI GENIJALAC IZ KIKINDE! Talentovani fizičar Andrej Popović uz pomoć aikida OTKRIVA NAUČNI SVET/FOTO/

privatna arhiva

Vesti

ON JE MLADI GENIJALAC IZ KIKINDE! Talentovani fizičar Andrej Popović uz pomoć aikida OTKRIVA NAUČNI SVET/FOTO/

Podeli vest

Upoznajte mladog genijalca iz Kikinde! Fizičar uz pomoć aikidoa otkriva naučni svet Andrej Popović iz Kikinde, maturant OŠ „Đura Jakšić“, osvojio je specijalnu prvu nagradu iz fizike na Republičkom takmučenju talenata koje je odžano u Čačku.

Prva nagrada na Republičkom takmičenju talenata održanom u Čačku bila je još jedna potvrda
natprosečnim sposobnostima iz oblasti fizike za maturanta OŠ „Đura Jakšić“ u Kikindi, Andreja

Popovića. Iako vrlo mlad, iskazao je sklonost ka istraživačkom radu na polju fizike, a za njegov
neizmerni talenat tek će se čuti.

Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, Andrej se predstavo radom „Savremena rešenja fuzije sa
osvrtom na same početke“ i osvojio maksimalnih 50 poena.

Foto: privatna arhiva

 

- Ove godine sam odlučio da predstavim naučni rad iz oblasti nuklearne fizike koju sam povezao sa laserskom fuzijom i obnovljivim izvorima energije. Govorio sam šta je bilo na samom početku
istraživanja vezanih za fuziju, a kasnije sam dao neke proračune po Losonovom kriterijumu. Došao sam do otkrića kako bi fuzija sve moglo da se upotrebi i koliko je to značajan obnovljiv izvor energije koji pritom ne zagađuje životnu okolinu. Da imamo energiju sa jedne strane, a da sa druge ne oštećujemo prirodu-objašnjava mladi naučnik.

Andrej je dugogodišnji polaznik Regionalnog centra za talente u Beogradu koji mu je pružio brojne
mogućnosti i proširio znanje u mnogim oblastima.

- Centar mi je omogućio da vidim i saznam mnogo toga, što mi je je veoma značajno. Imamo mogućnost da odemo u Vinču, prošle godine sam bio na Vojno-tehničkom institutu i sve to mi je puno pomoglo da proširim vidike iz oblasti koje su moja preokupacija-kaže on.

Foto: privatna arhiva

 

Andrej je poput mnogih natprosečnih osoba uspešan i u drugim oblastima- piše pesme, a na takmičenjima iz gotovo svih školskih predmeta osvaja nagrade.

Fizika koja je većini ljudi teška i dosadna, za ovog nadarenog učenika predstavlja lepotu istraživanja i novih naučnih dostignuća koja tek treba da predstavi na međunarodnim takmičenjima do kraja godine.

Aikido-put harmonije kroz energiju

Ovaj svestrani đak ne zanemaruje ni vanškolske aktivnosti-već dugi niz godina trenira aikido-veštinu koja je, prema rečima njegove majke Marije, profesora matematike i fizike, zaslužna za Andrejev uspeh.

Član je Kluba borilačkih veština „Sunce“ u Kikindi i počasni član beogradskog Kluba realnog
aikidoa „Vračarević“.

Foto: privatna arhiva

 

- Sam je izabrao svoj sport. Suprugu i meni je kao roditeljima bilo bitno da nam se dete bavi sportom i to smo forsirali. Sad ima braon pojas, jer nema dovoljno godina za crni.

Njemu je aikido, veština koja se prevodi i kao put harmonije kroz energiju, mnogo pomogao u celoj ovoj priči o fizici.

Dao mu je smirenost, koncentraciju, a što je najvažnije, samopouzdanje-navodi Marija za Informer.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set