• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.03.2016

20:27

MINISTRI U BRISELU: EU za čvrst stav prema Rusiji uz saradnju u Siriji

Vesti

MINISTRI U BRISELU: EU za čvrst stav prema Rusiji uz saradnju u Siriji

Podeli vest

Evropska unija mora da zauzme čvrst stav prema Rusiji kako bi odbranila svoje suštinske i bezbednosne interese, ali još uvek može da nađe zajednički jezik sa Moskvom po pitanjima kao što je sukob u Siriji, ocenili su danas šefovi diplomatija zamalja EU na sastanku u Briselu

Ministri spoljnih poslova okupljeni na redovnom mesečnom sastanku po prvi put su od početka ove godine razmatrali odnose sa Moskvom, a visoka predstavnica EU Federika Mogerini je na konferenciji za štampu po završetku konferencije rekla da članice Unije imaju jedinstven stav o pet glavnih principa.

Prvi je da Moskva mora u potpunosti da sprovode sporazum o Ukrajini postignut u Minsku i da Brisel neće priznati "nelegalnu" aneksiju Krima iz 2014. godine. 

EU takođe treba da ojača veze sa drugim istočnoevropskim i centralnoazijskim zemljama koje su u vreme Sovjetskog Saveza bile pod vlašću Moskve i da ojača "otpornost" u sektorima poput energije gde im je Rusija glavni snabdevač, rekla je ona.

S druge strane, kako je navela, ministri su priznali da je postoji potreba za "selektivnom saradnjom sa Moskvom u vezi nekih spoljnopolitičkih pitanja, poput Irana, Bliskog istoka i Sirije, ali i u drugim područijma kada je to jasno u interesu EU."

EU će takođe nastojati da ojača kontakte sa ruskim civilnim društvom, naročito mladima, rekla je Mogerini, a prenosi Rojters. 

EU je Rusiji uvela ekonomske sankcije zbog pripajanja Krima i sumnji da je intervenisala u Ukrajini ali u skorije se sve više prepoznaje potreba da se vidi da li dve strane mogu da rešavaju zajednicke probleme, posebno sukob u Siriji koji je Evropi doneo i najveću migrantsku krizu od Drugog svetskog rata. 

 

PROČITAJTE JOŠ:

PUTIN NAPUŠTA SIRIJU: Sergej Šojgu dobio naređenje da povuče vojsku!

BELA KUĆA BEZ TEKSTA: Administracija SAD zatečena Putinovom odlukom!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17