• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

24.04.2017

10:53

(VIDEO) AMERIČKE FOKE POBEGLE OD RUSKIH ALFI U JUGOSLAVIJI: Žestoka šamarčina ponosu vojske SAD!

Vesti

(VIDEO) AMERIČKE FOKE POBEGLE OD RUSKIH ALFI U JUGOSLAVIJI: Žestoka šamarčina ponosu vojske SAD!

Podeli vest

Američki portal Biznis insajder sastavio je rejting listu najopasnijih i najobučenijih specijalnih jedinica na svetu, na kojoj su se američke Foke našle na prvom mestu, a ruske Alfe tek na šestom. U Moskvi smatraju da su američki analitičari potcenili ruske specijalce i da lista ne odražava objektivnu efikasnost Rusije i drugih zemalja

Osim američkih Foka, koje su na čelu liste, u trojku najboljih ušle su i dve britanske jedinice - Specijalna brodska služba i Specijalna avio-desanta služba (SAS).

Ispred Rusije su i izraelski Sajeret matkal i Grupa za intervencije Nacionalne žandarmerije Francuske (GIGN).

Autori, međutim, nisu naveli na osnovu kojih kriterijuma je rejting lista napravljena, a u svom članku čak i priznaju da je veoma teško utvrditi koja je jedinica najbolja".

Osim toga, autori su napravili još jednu grubu grešku, upoređivali su specijalne jedinice koje izvršavaju apsolutno različite zadatke.

(VIDEO) OVO SU NAJELITNIJE SPECIJALNE JEDINICE NA SVETU: Oni idu tamo gde se drugi ne usude!

- Objektivnost u ovom slučaju je ravna nuli. Nejasno je koji su bili kriterijumi i po kojim parametrima su se vodili kada su pravili tu rejting listu. Podsetiću da su pre nekoliko godina ruske jedinice bile u Americi na Međunarodnom takmičenju grupa za specijalne namene i tamo su pobedile. Potpuno smo dominirali, ubedljivo smo pobedili. Na drugom mestu su bili Brazilci - kaže za Sputnjik Igor Ševčuk, veteran grupe Alfa.

Bivši specijalac navodi da su tada Amerikanci činili sve da Rusima pomrse račune i da im ne dozvole da stignu do pobede.

- Mi smo, naravno, zauzeli prvo mesto, ali je psihološki bilo veoma teško, zato što su Amerikanci činili sve da nas sapletu, pri čemu su to činili grubo i neprimereno. Na primer, kada su naši momci završili pucanje i zamoli da im pokažu mete, oni su govorili kako su ih spalili. To je smešno, detinjarija. Potpuno je jasno kakav je tamo nivo obuke. I ako se sastavlja rejting jedinica po efikasnosti koordinacije i borbenoj sposobnosti, onda ne mislim da bi raspored na listi trebalo da bude takav kakav su napravili autori Biznis insajdera - istakao je Ševčuk.

ŠOK U NATO! POZVANI SAMO NAJBOLJI: Srpski, beloruski i ruski specijalci vežbaju zajedno!

Veteran Alfi kaže da su Amerikanci skloni hvalisanju, ali da je mit o njima kao najboljima i najjačima razbijen u Jugoslaviji.

- Mi znamo kako oni sebe predstavljaju u filmovima - oni su najjači, nepobedivi i najsnalažljiviji u svim situacijama. To, u stvari, nije tako. Ispričaću vam slučaj - Amerikanci su odlučili da organizuju turnir, borbu "prsa u prsa" među mirovnjacima u Jugoslaviji. Ali, kada su saznali da cěe učestvovati pripadnici ruskih desantnih jedinica, Amerikanci su se povukli iz takmičenja. Njima je veoma prijatno da budu prvi među ragama, ali kada treba da se takmiče sa rasnim konjima, kakve su, metaforički rečeno, naše jedinice, onda se Amerikanci veoma brzo predaju - kaže Ševčuk.

(VIDEO) PANIKA U AMERICI: VOJSKA SAD NA NOGAMA: Ruski komandosi bolji od "Mornaričkih foka"

On ističe da ruske elitne jedinice specijalne namene prolaze vrhunsku obuku i odličnu školu, a imaju i dugu tradiciju.

- Imamo vojno-pomorske specijalne jedinice koje su veoma dobro obučene. O tome se posebno ne govori, jer oni obavljaju veoma složene i teške zadatke, deluju u tajnosti i zbog toga se ne reklamiraju. Ali, ti momci prolaze kroz veoma tešku obuku. Slobodno se može reći da su naši momci najbolji na svetu. Još od sovjetskih vremena, obuka našeg Specnaza je bila najbolja. Ako bi se izvršavao neki zadatak koji se smatrao nemogucěim, stručnjaci širom sveta da su znali da njega izvršavaju sovjetske specijalne jedinice - zaključio je Ševčuk.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlada

pre 7 godina

Tipično američki, a najviše "holivudski"! Tako je to sa narodom, koji ima kompleks kulture i tradicije, koji "kupuje" istoriju, ponos, i osvaju pakosno tudju slobodu, uz obaveznu pljačku zatečenih resursa, da bi on imao - samo ON! Kada su ravnom sebi izašli "na crtu" (?) - nikada, jer nesmu!

Mirko

pre 7 godina

SAS? To su oni sto su dobili batine u Makedoniji od konobara 1999. godine?

Radovan

pre 6 godina

Bombardovanje Srbije 1999 od strane USA nam je produbilo shvatanje zajedništva i uništilo strah. Strah je bio zamenjen besom tada i molili smo BOGA da krenu kopnenim putevima na SRBIJU da ih poubijamo maximalno na licu mesta! Sve su to NATO govnari koji sebe precenjuju a nemaju muda da krenu pešadijom!!! Što bi naš narod rekao tikva bez korena (istorije!)!!!\n

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17