• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.07.2018

19:00

TRAMP HOĆE DA RAZBUCA NATO, PRETI POVLAČENJEM VOJSKE IZ NEMAČKE: Lider SAD bi da okonča zapadni vojni savez!

Vesti

TRAMP HOĆE DA RAZBUCA NATO, PRETI POVLAČENJEM VOJSKE IZ NEMAČKE: Lider SAD bi da okonča zapadni vojni savez!

Podeli vest

Lider SAD upozorio saveznike da će povući 35.000 svojih vojnika iz Nemačke jer ta država ne plaća dovoljno novca u kasu alijanse. To bi značio početak kraja NATO-a, smatraju stručnjaci

Američki predsednik Donald Tramp hoće da uništi NATO savez. On je zapretio da će povući 35.000 svojih vojnika iz Nemačke jer ta država ne plaća dovoljno novca u kasu alijanse. 

Ispala: Pričao sa
lažnim senatorom

Lider SAD Donald Tramp pričao je u nedelju tri minuta sa komičarem poznatijim kao Mucavi Džon, koji se predstavio kao senator Bob Menendes. Komičar je pozvao Belu kuću i tražio Trampa, a lider SAD ga je nazvao dva sata kasnije iz predsedničkog aviona.
Tokom razgovora, Tramp je komičaru, misleći da razgovara sa senatorom, čestitao jer je oslobođen u slučaju primanja mita. Bela kuća je saopštila da se takve greške često dešavaju.

Niko ne plaća

Te reči izazvale su strah u celoj Evropi, a analitičari smatraju da bi povlačenje vojske SAD sa Starog kontinenta značio početak kraja tog vojnog saveza.

Prema navodima "Vašington posta", Tramp je nove ideje izneo na nedavnom sastanku sa visokim generalima Pentagona i svojim savetnicima u Beloj kući. Te navode mediju je preneo vladin zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

- Predsednik je veoma besan jer Nemačka i druge evropske zemlje ne žele da uplaćuju svoj deo u budžet Severnoatlantske alijanse. SAD izdvaja čak četiri odsto bruto-društvenog proizvoda za NATO. S druge strane, Nemačka izdvaja samo 1,2 odsto, a kancelarka Angela Merkel ne želi ni da čuje da se izdavanja povećaju - rekao je taj izvor.

On je dodao da je Tramp zato odlučio da svoje vojnike koji su već 70 godina stacionirani u Nemačkoj pošalje kući ili ih premesti u druge evropske zemlje.

- U američkim bazama u Nemačkoj nalazi se 35.000 vojnika SAD. To je najvažniji kontigent američke vojske u inostranstvu. Međutim, Tramp smatra da nije u redu da toliki broj vojnika brani granice Evrope, a da Vašington ništa ne dobije zauzvrat. On razmatra čak i da određeni broj vojnika pošalje u Poljsku, koja je jedna od retkih država koja plaća dva odsto BDP-a u budžet NATO - objasnio je taj izvor.

AFRIČKI RUDNICI ZLATA I DIJAMANATA PRELAZE U RUKE RUSIJE: Francuska u šoku, ostaje bez kolonije koju je izrabljivala!

Portparol Pentagona Erik Pahon potvrdio je da je državni vrh tražio procenu da li je isplativo da trupe ostanu u Nemačkoj.

- Takve finansijske i vojne procene se stalno rade i to ne treba nikog da brine - naveo je Pahon.

Iako on nije želeo javno da potvrdi navode, Tramp je na Tviteru, pred samit NATO 11. i 12. jula, svima obelodanio koliko je nezadovoljan saveznicima.

SRBIJA MOŽE POSTATI BALKANSKI DŽIN: Gube pozicije oni koji su Balkan činili "buretom baruta"!

- Američka vojska brani Evropu sa velikim finansijskim gubitkom. Nemačka, Španija, Francuska i mnoge druge zemlje moraju da ulažu više novca u NATO. Berlin izdvaja samo jedan odsto BDP u vojni savez, a mi izdvajamo četiri odsto. Tako više ne može. Sprema se promena - naglasio je Tramp.

Oštro sa saveznicima

On je nekoliko dana ranije uporedio NATO savez sa Severnoameričkim sporazumom o slobodnoj trgovini (NAFTA).

- NATO je loš kao NAFTA. To previše košta SAD i mora da se okonča - kazao je Tramp.

Tanjug/AP

On je čak poslao i preteće pismo u sedam savezničkih prestonica, među kojima je i Berlin, da bi ih podsetio da su u obavezi da do 2024. počnu da izdvajaju dva odsto BDP na odbranu. To je dogovoreno 2014. posle ukrajinske krize, ali se samo četiri države u EU toga pridržavaju.

BRISEL ĆE ZAHTEVATI OD SRBIJE DA UVEDE SANKCIJE SAD?! Moramo usaglasiti spoljnu politiku sa EU, Rusija više nije glavna meta!

Ovo, inače, nije prvi put da Tramp preti da će ukinuti NATO. On je još tokom predizborne kampanje govorio da je taj savez loš za njegovu zemlju, zbog čega više ne želi da ga finansira.

Naterao Saudijce da povećaju proizvodnju nafte

Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je od Saudijske Arabije da poveća proizvodnju nafte zbog problema u Iranu i Venecueli. - Upravo sam pričao sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom. Objasnio sam mu da, zbog nemira i disfunkcionalnosti u Iranu i Venecueli, tražim da poveća proizvodnju nafte, možda čak i do dva miliona barela. Cene su previsoke. On je pristao - napisao je Tramp.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bobi Vranje

pre 5 godina

Sto je babi milo to joj se i snilo.Jos mnogo godina ce da prodje da se NATO rasturi.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija