• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.08.2018

23:56

MAKRON ODUVAO TRAMPA: Kraj romanse dvojice državnika kojom je svet bio šokiran!

Vesti

MAKRON ODUVAO TRAMPA: Kraj romanse dvojice državnika kojom je svet bio šokiran!

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron, najavio da će raditi na jačanju EU i smanjenju uticaja Amerike u Evropi, čime je okrenuo leđa lideru SAD, sa kojim se pre samo četiri meseca grlio i ljubio u Beloj kući

Francuski predsednik Emanuel Makron oduvao je lidera SAD Donalda Trampa. Samo četiri meseca nakon što su se dvojica državnika u Beloj kući grlila i ljubila naočigled celog sveta, Makron je okrenuo leđa Trampu, najavivši da će raditi na jačanju EU i smanjenu uticaja Amerike na Starom kontinentu.

Dogovor sa Rusijom

Makron je u ponedeljak u govoru pred francuskim ambasadorima u Jelisejskoj palati upozorio da Evropa više ne sme da zavisi od američke vojne odbrane i pozvao na usvajanje nove strategije bezbednosne politike EU.

Poljupci su sada prošlostReuters

Poljupci su sada prošlost

- Evropa više ne može da se oslanja na Ameriku, kad je bezbednost u pitanju. Ovo je prekretnica u evropskoj politici. Sami moramo da garantujemo za našu bezbednost u vreme kad u Evropi jača nacionalizam i ekstremizam - istakao je Makron.

Najpopularniji ministar napušta vladu

Francuski ministar za zaštitu životne sredine Nikola Ilo (62) najavio je juče svoju ostavku, navodeći kao razlog razočaranje zbog odsustva napretka u realizaciji klimatskih i drugih ekoloških ciljeva.
Ilo je rekao da je njegova odluka, koju je doneo u ponedeljak uveče, konačna. On je ostavku najavio na televiziji, pre nego što je o tome obavestio Makrona.

- Znam da to nije po protokolu, ali sam strahovao da bi Makron pokušao da me odvrati od ostavke - naveo je Ilo, inače, jedan od najpopularnijih ministara u francuskoj vladi.

On je dodao da bi Evropa trebalo da pojača svoje odbrambene kapacitete uz dogovor sa Rusijom.

- Moramo razgovarati i sa Rusijom o njihovim bezbednosnim vezama. To je pitanje koje zanima zemlje na istočnoj granici Evrope - rekao je Makron.

Prema njegovim rečima, EU se mora izboriti i sa Trampovim agresivnim izolacionističkim potezima.

- Trampovo nametanje sankcija evropskim partnerima i njegovo distanciranje od NATO saveznika podriva bezbednost u Evropi, izgrađenu nakon Drugog svetskog rata. Partner s kojim je Evropa izgradila posleratni poredak okreće leđa našoj zajedničkoj istoriji. Stoga evropske zemlje moraju da rade zajedno u borbi protiv Trampove izolacionističke politike. Njegova pobeda na izborima predstavlja krizu moderne globalizacije i sad je na svim zemljama sveta da učine tu globalizaciju humanijom - zaključio je Makron.

Tramp i MakronTanjug

Tramp i Makron

Nakon tog njegovog govora, svetska štampa je ocenila da je velikoj ljubavi između Makrona i Trampa definitivno došao kraj.

- Otkako je izabran za predsednika prošle godine, Makron je više puta pokušao da ubedi Trampa da se ne povlači iz Pariskog sporazuma o klimi, niti iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, a takođe ga je pozivao da ne uvodi carine na uvoz evropskog čelika i aluminijuma. Njegovi napori bili su uzaludni, te je Makron odlučio da prekine "mušku romansu" - zaključak je američke agencije Asošiejtid pres.

Gubitak saveznika

I evropski mediji smatraju da je Makron završio sa Trampom.

- Nakon što smo u aprilu, tokom Makronove posete Beloj kući, svi bili šokirani ponašanjem dvojice lidera, koji su se sve vreme dodirivali, grlili, ljubili, držali za ruke i hvalili jedan drugog, usledio je hladan tuš. Makron je, najavivši okretanje Evrope od SAD, prekinuo "specijalnu vezu" koju je imao sa Trampom. Američki predsednik time je izgubio skoro sve tradicionalne saveznike, koje je njegova zemlja imala - navodi evropska štampa.

Inače, ceo svet je nakon Makronove posete Beloj kući bio šokiran njegovim naizgled iskrenim prijateljstvom sa Trampom. Budući da nisu skidali ruke jedan sa drugog, svetski mediji su to nazvali diplomatijom dodira. Međutim, ta diplomatija izgleda nije dala rezultate, budući da Tramp sve vreme povlači poteze kojima se Evropa protivi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
papundek

pre 5 godina

Steta bas su bili idealan par, mladost i iskustvo!

Milenko Mihajlovic

pre 5 godina

Bravo! Tako i treba. Kraj vladavina SAD sa celim svetom I njene Nepravde. Kraj Svetskog Policajca. Sada Evropska unija preuzima sa ravnpravnosću.

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija