• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

16.11.2018

18:11 >> 18:16

(VIDEO) RUSIJI OTMAJU KALINJINGRAD! Baltičke zemlje krenule na Putina, HOĆE DA GA ISTERAJU IZ SRCA EVROPE!

Vesti

(VIDEO) RUSIJI OTMAJU KALINJINGRAD! Baltičke zemlje krenule na Putina, HOĆE DA GA ISTERAJU IZ SRCA EVROPE!

Podeli vest

U Litvaniji ponovo pozivaju da se "preispita status Kalinjingrada". Nacionalisti iz te zemlje i dalje smatraju Kalinjingradsku oblast teritorijom "male Litvanije" i maštaju o tome da je oduzmu Rusiji

Nedavno je litvansko izdanje lista Respublika objavilo članak sa naslovom "Litvanska oblast u rukama stranaca". Tekst je napisao litvanski politikolog Benad Volodzka, koordinator nevladine organizacije "Klajpedski forum". Volodzka insistira da "pravo SSSR-a na Karalaučus nije za sva vremena".

On tvrdi da je na konferenciji u Potsdamu Kenigsberg bio predat SSSR navodno na samo 50 godina. Taj rok je istekao 1995. godine i stoga je izgleda neophodno preispitati status Kalinjingradske oblasti. Litvanski politikolog piše da u trenutnom stanju "militarizovani Kalinjingrad predstavlja jasnu pretnju kako za opstanak Litvanije, tako i za sigurnost cele Evrope". 

Volodzka žali što je "u Karalaučusu uništeno istorijsko i kulturno nasleđe 'Male Litvanije'", a uništavaju se i određeni "baltički kulturni objekti".

Reč "Karalaučus" doslovno znači "kraljevska planina", tako u Litvaniji nazivaju Kalinjingrad, a čak je i na litvanskim putnim znakovima Kalinjingrad obeležen kao Karalaučus.

(VIDEO) I ONI BI DA RATUJU SA PUTINOM: U Rusiji na minus 35 jedu sladoled, a NATO TEHNIKA CRKAVA I NA MINUS 9!

Takođe bi bilo vredno razjasniti da je u Protokolu Berlinske konferencije tri velike sile od 1. avgusta 1945. godine, u petom paragrafu, navedeno da su predsednik SAD i premijer Velike Britanije izjavili da će podržati predlog o predaji Kenigsberga Sovjetskom savezu na konferenciji u predstojećem mirovnom sporazumu. 

(VIDEO) AMERI TVRDE: ZBOG OVIH 5 ORUŽJA VOJSKA SAD JE NEPOBEDIVA: Samo Rusi i Kinezi nisu impresionirani?!

Međutim, naredna mirovna konferencija nije održana, događaj u Potsdamu je bio poslednji za lidere "Velike trojke", nakon čega je počeo Hladni rat. Međutim, 1990. godine su ujedinjene Istočna i Zapadna Nemačka sa Sovjetskim savezom potpisale "Sporazum koji se tiče svih spornih pitanja sa Nemačkom". 

U ovom dokumentu se naglašava da "Ujedinjena Nemačka nema nikave teritorijalne pretenzije prema drugim državama, niti će ih imati u budućnosti".

U Litvaniji ne obraćaju pažnju na takve argumente. U maju je litvansko ruskojezično izdanje „Klajpeda" objavilo tekst sa naslovom „Zašto Zapad ne voli Rusiju?", koji je napisala aktivistkinja lokalne ukrajinske zajednice Viktorija Razgun.

(VIDEO) BRITANIJA SE RASPADA! Haos širom kraljevstva, masovne ostavke ministara, pada funta, tržište u panici, ŠKOTSKA SE OTCEPLJUJE...

- Šta bi bilo kada bi Zapad, inspirisan ekspanzionizmom Rusije, zahtevao da se, na primer, oslobodi Kalinjingradska oblast? Na kraju krajeva, sporazumi potpisani nakon Otadšbinskog rata već dugo ne važe. Dozvolite da vas podsetim: 1945. godine na konferenciji u Potsdamu ta oblast je predana SSSR na samo 50 godina, tako da je rok istekao 1995. godine - napisala je Razgunova.

Aktivistkinja je javno pročitala mišljenje analitičara litvanskog Državnog istraživačkog centra za Istočnu Evropu Laurinasa Kašjunasa iz 2014. godine, koji je izjavio da je odlukom Potsdamske konferencije iz 1945. godine Kenigsberg predan Sovjetskom savezu na samo 50 godina i sada bi, uz postojanje odgovarajuće političke volje, SAD i Velika Britanija mogle da revidiraju tu tačku dogovora.

Odakle se sada stvorilo tih 50 godina i navodni privremeni status Kalinjingrada? Odgovora nema. Nema nikakvih dokumenata na tu temu, a taj broj nije ništa drugo nego mit, koji su, po svemu sudeći, izmislili baltički politikolozi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
john

pre 5 godina

ni oni nisu trebali dobiti nezavisnost,,oterali pola stanovnistva ruskog porekla..

Istok Zapad

pre 5 godina

Vizantijsko pravoslavlje se cepa jer Putin bi da mu Rusija bude nova Vizantija? A najjače je to šta eto i ruski pravoslavci sada opet krive druge i kažu da to "Zapad" radi a ko je prvi cepao Crkvu u 11veku ako ne taj "Istok" sa Vizantijom a još se priča i o nuklearnom ratu? Šta smo mi sada u 91g pa ljudi ne znaju ko je prvi pretio sa nuklearnim oružjem i uzeo Krim eto BAŠ nakon šta je Papa Franja potpisao ugovor sa GrčkomPC o "zajedničkom radu na ujedinjavanju Crkve" nakon šta je ona stvorila 2013g šok i haos u pravoslavlju sa priznanjem da Julijanski kalendar nije tačan? I šta se desi nego to da se diže Putko uzeo Krim i pobio toliko ukrajinaca a ta Grčka nekako ko niko u istoriji završi u bankrot? I ko je to prvi pretio sa nuklearnim oružjem na Krimu i očito davao rakete Kimu kojeg Tramp dovede u red i napravi od njega anđela i ko pokazuje po internetu za hibridno ratovanje svoje esove i interkontinentalne NUKLEARNE rakete koje čuda rade ali kad se digne Trampova sila da bombarduje e onda se ćuti....sve je jasno? Neće biti mira na ovom svetu sve dok se i to krivoslavno zlo Rusija ne očisti sa lica zemlje ko šta se na vreme izbrisala prokleta Vizantija?

ana

pre 5 godina

od srca ti preporucujem da se javis u dobrovoljce pa ih ,,isprasis,,Pun si mrznje . Ocisti svoju mrznjom ispunjenu dusu u nekoj Prav oslavnoj crkvi .Mozda ti pomogne .Ako nije za tebe kasno.

Biblija

pre 5 godina

Reče Isus, Petru: Petre ti si stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju da je ni vatra paklena neće nadvladati…Zato su Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije izbrisale sa lica zemlje i napravili su grešku i dozvolili da to vizantijsko, satanističko zlo, podele i mržnje, ostane posle njih u SPC i Rusiji…

Ateista

pre 5 godina

Odvojili ste se od braće u 11veku posebno u 13veku(1219g) kad je Vizantija priznala SPC pa su vas zato muslimani pregazili i porobili i 500g držali u ropstvo za kaznu od Boga i vas i SVE pravoslavne zemlje na Jugu Evrope a Vizantiju su i izbrisali sa lica zemlje koliko je bila pravoslavna i eto još se niste opametili pa posle tog ropstva se dizali sa lažima i mitovima i satanističkom SPC i huškanjima na rat i zlo pa vam sada opet dolaze muslimani eto ode Kosovo i Preševačka doline i Sandžak pa će polako cela Srbija ma još od 11veka ste preodređeni da budete muslimanske sluge i robovi. A hrvatima katolicima treba samo da se divite jer nisu odbacila Boga i Gospu i Papu od 7veka i zato ih se tako male i katoličke 1000g pokušava izbristati ali eto odbacili su oni i muslimane i vas? Pa eto namesto genocidne i mitomanske pravo(krivo)slavne Velike Srbije će Evropa dobiti muslimansku Veliku Albaniju bez ispaljenog metka uz Božju/Alahovu pomoć a šta tu reći nego fala ti Bože pravde?

nele011

pre 5 godina

Cek bre Visestrani...Znas li ko se od koga na Pljenumu 1054 godine odvojio...Zapadno od Istocnog...iliti Rimu se nadigla ona stvar a ovi sa Istoka nisu dali. Pa na to dodaj neke decenije i pojavu Pravoslavlja. Zasto si toliko ostrascen i pun mrznje. Nemoj ni mene ni moje a ni Ruse DA VOLIS ,a zasto nas mrzis, pa to ti ni u jednoj katedrali nece reci, ili se VARAM. Ni meni se neke druge istorije ili saznanja ne svidjaju, pa probam da se malo obavestim, saznam...pa komentarisem. Napunili Vam mozak sa VELIKOM SRBIJOM i to sad ko papagaji ponavljate. Ti Srbi su bili dobrodosli i u Dubrovniku, Splitu, Zagerebu...i kao POBEDNICI nisu pravili Veliku Srbiju nego Kralljevinu SHS-sva TRI ravnopravna. I sad kenjambate na sva usta. Ajmo malo istoriske cinjenice, desavanja tog vremena, slike i zapise....PS Svi tvoji komentari se svode na ...ma bas me briga za moje i mene, samo da se Srbi raspadni i da crknu...JA ni tvojima ni tebi to NE ZELIM...

3K

pre 5 godina

Kalinjingrad(Baltička flota), Karlobag(Jadranska flota), Krim(Crnomorska flota). Interesantno da mediji taj rat 90ih u Jugoslaviji, nikada nisu gledali kao sukob svetskih sila jer tog rata posle pada komunizma u Evropi nije ni trebalo biti kao šta ga nije ni bilo u DDR-u ni u SSSR-u ni u Čehoslovačkoj a i granice svih 6 Jugo Republika su bile jasne, sem ako svetske sile nisu tu videle svoj interes. Znate koliko je velika Rusija ali opet prokleta od Boga kao i Srbija da od tolikog mora, naprosto nije imala more za letovanje i turizam jer je pre hladno u celoj zemlji pa su svi Rusi išli dole, na jug, na ukrajinski Krim, svako leto i ostavljali milijarde ukrajincima. Kao šta sada Srbi ostavljaju hrvatima i crnogorcima pa eto na kraju su odlučili uzeti Krim silom ko šta su Srbi pokušali 90ih pola Jadranske obale od Karlobaga dole do Dubrovnika. E sad ono šta je bitnije od turističke zarade je to kako je sedište, moćne Crnomorske flote, na Krimu pa eto šteta bila bi tako sad i jedna moćna Jadranska flota u bratskoj Velikoj srbiji, negde oko Karlobaga ko ta na Krimu ili ona još moćnija u Kalinjingradskoj oblasti. Amerikanci i Evropa su to sprečili tako šta su hrvatima dozvolili Oluju i srpske kolone a zahvaljujući Franji, ipak sa živim Srbima?

DraganD

pre 5 godina

Ipak vi "susjedi" imate fobiju od Srba. i iz vas izvire zavist.Danas ste vi proterali Srbe iz Hrvatske. Zamisli kada sutra Srbi proteraju sve Hrvate iz Srbije u Vašu lijepu p.m. !!

slobodan

pre 5 godina

pa ti ljudi su ratovali uvek protiv coecanstva zadnji put zajedno sa hitlerom treba ih poslati njemu pa od njega da traze pola rusije kao sto im je obecao hitler.

Aleksej

pre 5 godina

Sasvim je normalno da polu pismeni sendvicari znaju istoriju Rusije i Ruskog naroda a da to sami Rusi neznaju otuda i ovakvi komentari a u stvari sustina je da oni o svom poreklu nemaju nista lepo da kazu jer ni sami neznaju ko su a ni ko bi voleli da budu to su uglavnom mesanci od zla oca i jos gore majke neostvareni u svakom pogledu dali emotivnom dali poslovnom i strucnom ili nacionalnom pa im jedino preostaje da mrze sve i svakog ko je normalan ima poreklo tradiciju veru porodicu i potomstvo. Meni je u stvari zao sto takvi ljudibpostoje jer to su duboko nesretni i emotivno i mentalno razoreni ljudi. Molim sve koji mogu i imaju priliku da ih ne odbacuju i grde vec da im pomognu da i oni budu voljeni i da im neko posveti paznju da se oslobode frustracija sa kojima ceo zivot zive.

Peppe

pre 5 godina

Pa ti Litvanci kao Hrvati,izmisljaju istoriju,pisu granice kada im odgpvaraju,malo levo malo desno...

Anarhista

pre 5 godina

Прпа, Влад Страшни ће их одува за један дан, све 3 параджаве у пакету. А онда берлин, поново, ако Бог да.

RINGISPIL

pre 5 godina

Kakvi su ovo bolesni komentari neukih individua. Postojao je FASIZAM i njegova bolesna ideja NADNACIJE sa svim posledicama i druga strana OSLOBODILACKA kojA JE BRANILA PRAVO M NA POSTOJANJE I SLOBODU. Hoce neko da me ubedi da i danas ne posotji fasizam istih onih od pre 70 godina samo u drugom obliku. Kamo srece da Rusi porobe celu EVROPU siguran sam da BI u toj EVROPI Taci, MAKRON, MERKEL, BLER i mnogi drugi banditi trunuli negde u gulazima.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17