• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.05.2019

17:15

(FOTO/VIDEO) KURCU IZGLASANO NEPOVERENJE, oborili ga koalicioni partneri! Pala prelazna vlada Austrije

Vesti

(FOTO/VIDEO) KURCU IZGLASANO NEPOVERENJE, oborili ga koalicioni partneri! Pala prelazna vlada Austrije

Podeli vest

Austrijski parlament izglasao je danas nepoverenje prelaznoj vladi kancelara Sebastijana Kurca

Kurc je srušen glasovima poslanika Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), doskorašnjeg koalicionog partnera Slobodarske partije (FPO) i poslanika liste „Ject“, koja je podnela zahtev za glasanje o nepoverenju.

Padom vlade Kurc ulazi u istorijske anale kao kancelar koji je najkraće vreme proveo na toj dužnosti.kraće čak i od dosadašnjeg rekordera Kristijana Kerna.

Kurc je sa današnjim danom bio svega 525 dana na mestu šefa vlade.Do sada je ovaj rekord držao Kern, koji je na mestu kancelara proveo 580 dana.

Foto: Tanjug



Takođe i novi ministri u prelaznoj vladi biće upamćeni kao ministri sa najkraćem vremenom provedenom u vlasti u posleratnoj istoriji Austrije. Ministri Ekart Rac, Valter Peltner, Johan Luif, i Valeri Hakle proveli su, uključujući i današnji dan, svega pet dana na funkciji.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen, nakon odluke parlamenta, moraće da poveri mandat za formiranje nove vlade nekom drugom.

Opozicija je tražila da ekspertska vlada vodi zemlju do prevremenih izbora, koji su zakazani za septembar.

Austrijsku vladu srušila je „afera Ibica“, odnosno video snimci na kojima se vidi da Hajnc Kristijan Štrahe, koji je bio na čelu koalicionog partnera FPO, nudi jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci.

Foto: Tanjug

Nakon što su objavljeni snimci Štrahe i njegov zamenik Johan Gudenus podneli su ostavke na sve političke funkcije, a pošto je Kurc tražio da se povuče njihov ministar unutaršnjih poslova kako bi se sprovela nezavisna istraga u ovom slučaju, došlo je do prekida koalicije.

Ministri iz FPO podneli su ostavku, izuzev šefice diplomatije Karin Knajsel koja je na ministarsku dužnost došla preko slobodaraca, ali kao nezavisna ličnost.

Ostala mesta, koja su ostala prazna odlaskom FPO iz vlade, Kurc je, na zahtev predsednika, popunio ekspertima. Na to je opozicija najavila njegovo svrgavanje.

Foto: Tanjug

Lista „Ject“ najavila je da će podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja samo kancelaru Kurcu, ali sinoć se SPO odlučila da podnese sopstevni zahtev i to za rušenje cele vlade.


Odlaskom Kurca sa mesta kancelara, sada će irski premijer Leo Varadkar sa 40 godina, 8 više od austrijskog kolege, biti najmlađi šef jedne vlade u Evropi.

Na vanrednoj sednici usvojena je i odluka o raspisivanju prevremenih izbora, te se zahtev skupštine sada upućuje Odboru za ustavna pitanja.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ras

pre 4 godine

Pozdravio te Taci Hasim i pozvao te da dovrsite onu flasu sampanjca sto ste otvorili za prijem u Interpol.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17