• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

18.02.2019

09:21

"EURO PETROL" NAM VREĐA ZDRAV RAZUM! Subotička kompanija reklamira GORIVO KOJE MISLI?!

Zaštitnik potrošača

"EURO PETROL" NAM VREĐA ZDRAV RAZUM! Subotička kompanija reklamira GORIVO KOJE MISLI?!

Podeli vest

Reklamirati pametno gorivo je knjiški primer prevarnog oglašavanja. Oni ovakvim reklamama dovode potrošače u zabludu i stvaraju im privid da je to gorivo kvalitetnije od drugih, smatraju stručnjaci
Sve je to slično

"Lion expert" benzin i dizel je više ili manje sličan kao na benzinskim stanicama drugih kompanija koje gorivo kupuju u Srbiji
Slaviša Petković, Tržišna inspekcija

Kompanija "Euro petrol", koja ima više od 30 pumpi širom Srbije, ovih dana promoviše "lion expert" - pametno gorivo koje misli! Zaštitnik potrošača, tragom te kampanje, tražio je objašnjenje za ovu osobinu pridodatu benzinu i dizelu, ali sve što smo dobili je prilično besmisleno opravdanje kompanije, a osudu od zaštitnika potrošača i marketinških stručnjaka.

Kao objašnjenje za slogan "gorivo koje misli" naveli su eru "smart" uređaja (pogledaj okvir), koji se za razliku od goriva mogu tako nazvati jer poseduju veštačku inteligenciju, koju, složićete se, gorivo nikako ne može da ima.

Da stvar bude gora, iz ove kompanije odbili su da nam dostave karakteristike tog specijalnog goriva koje smo tražili kako bismo videli po čemu se razlikuje od ostalih. Sve to nas je navelo na sumnju da novi "lion expert" benzin i dizel ni po čemu nisu bolji od ostalih goriva na tržištu, osim što kompanija koja ih prodaje smatra da su "pametni" i da umeju da "misle".

Vlasnik "Euro petrola" hapšen zbog utaje poreza

Foto: Informer ZP

Inače, "Euro petrol" je javnosti posebno poznat od 2017. kada je u junu te godine uhapšen vlasnik "Lion grupe", kojoj pripada i "Euro petrol" Tomislav Vojnić Purčar, pod optužbom da je utajio više od 169 miliona dinara poreza.
Purčar je priveden u sklopu policijske akcije "Signal" pod sumnjom da je sa još nekoliko osoba od januara 2013. do decembra 2015. godine u nameri da izbegne plaćanje poreza lažno evidentirao manjak robe kompanije "Eurogas", koju su uhapšeni prethodno uzeli za sebe.

Načelnik Odeljenja za tehnički nadzor Tržišne inspekcije Slaviša Petković kaže za Zaštitnik potrošača da se u kontrolama koje su radili gorivo "Euro petrola" ni po čemu posebno nije razlikovalo od ostalih goriva na tržištu. On tvrdi i da ova naftna kompanija ne uvozi gorivo već ga kupuje u Srbiji, tako da je gotovo nemoguće da ima benzin ili dizel koji je znatno drugačiji nego na konkurentskim pumpama.

- Našim kontrolama je obuhvaćeno gorivo svih naftnih kompanija na tržištu Srbije, pa samim tim i "Euro petrola". Istini na volju, moram da kažem da nismo imali odstupanja u kvalitetu od onoga što je zakonom propisano, ali uprkos tome, čisto sumnjam da to njihovo gorivo koje tako reklamiraju može da bude bolje nego na drugim pumpama. Jer "Euro petrol" ne uvozi gorivo kao neke naftne kompanije, već ga kupuje na domaćem tržištu. Oni uvoze tečni naftni gas, a što se tiče benzina i dizela, to je sve više ili manje slično kao na benzinskim stanicama drugih kompanija koje gorivo kupuju u Srbiji - iskren je bio Petković, koji nam je potom rekao i najverovatniji razlog zbog koga od "Euro petrola" nismo dobili karakteristike njihovog "lion expert" benzina i dizela:

- Možda je upravo to što benzin i dizel ne uvoze već ga nabavljaju u Srbiji i što je to gorivo sličnog kvaliteta kao kod svih drugih kompanija koje ga kupuju u našoj zemlji i razlog što vam nisu dostavili karakteristike. Da ste ih dobili i objavili, videlo bi se da njihovo gorivo nije ni po čemu posebno, a oni ga reklamiraju kao da jeste - objasnio je naš sagovornik.

SIPALI MU DIZEL UMESTO BENZINA, SAD NEĆE DA ISPLATE ŠTETU! Zoran Ilić prolazi pravu GOLGOTU sa naftnom kompanijom MOL

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović kaže da je reklama "Euro petrola" knjiški primer prevarnog oglašavanja i da vređa zdrav razum potrošača.

- Svima je jasno da gorivo ne može da bude "pametno" i da ne može da "misli". Jedino ako u gorivu nemaju neke specijalne nanočestice ili ne koriste neku još neispitanu nanotehnologiju, što znamo da je nemoguće. Takvim tvrdnjama u svojoj reklami "Euro petrol" čak i vređa zdrav razum potrošača, i pitanje je koliko su zapravo pametni oni koji mogu da poveruju u ovakvo nešto. Uz to imamo klasičan primer prevarnog oglašavanja i marketinga, koje je kažnjivo prema Zakonu, i mislim da bi nadležni organi ovde morali da reaguju i da kazne ovu firmu. Oni ovakvim reklamama dovode potrošače u zabludu i stvaraju im privid da je to gorivo kvalitetnije od drugih - istakao je Papović.

Prevara

Foto: Informer

Svakome ko malo razmisli biće jasno da gorivo niti može da bude pametno niti može da misli i da je to sve samo marketinška prevara
Saša Borojević, marketinški stručnjak

S njim se slaže i marketinški stručnjak Saša Borojević, koji tvrdi da će na ovu marketinšku prevaru sa gorivom koje "misli" nasesti samo oni potrošači koji ne uključuju "misleći aparat".

- Mnogi nazivi kompanija, pa čak i određeni proizvodi se kriju iza prefiksa "euro" jer postoji neko slepo verovanje da je među potrošačima upravo taj prefiks nekakav garant kvaliteta. Mnogi su navikli da na pumpama i dan-danas izgovaraju "eurodizel" kao da nekakav drugi postoji. Što se tiče ovog novog "mislećeg goriva", verujem da će ono sigurno imati kupce koji će bez uključivanja mislećeg aparata kupiti "misleći benzin". A svakome ko malo razmisli biće jasno da gorivo niti može da bude pametno niti može da misli i da je to sve samo marketinška prevara - jasan je Borojević.

 

 

"Euro petrol": Naše gorivo brine o motoru

Foto: Informer ZP

Kako bismo vam u potpunosti dočarali neverovatnu nadmenost "Euro petrola" i očigledne neistine koje iznose, prenećemo u celosti odgovor ove kompanije u kome nas ubeđuju da je gorivo isto kao i svi ostali "smart" uređaji?!
- U eri smart (pametnih) uređaja (telefona, satova, televizora, pegli, školskih tabli, kafe aparata...), koji su epitet smart dobili zahvaljujući tome što vode računa (misle) o mnogo više korisnih aspekata za konzumente, smatramo da su potrošači godinama unazad dobro upoznati sa značenjem termina smart (pametan, misleći), kada se vezuje za predmete ili proizvode. Slogan za gorivo "lion expert - gorivo koje misli" opravdava upotrebu ove personifikacije u eri smart uređaja, jer i smart upravo znači pametan, inteligentan. Naša poruka je da je "lion expert" gorivo nove generacije sa dodatnim benefitima za motor i njegove performanse. Dakle, reč je o gorivu koje vodi računa (misli) o raznim aspektima - čisti i štiti motor, produžava njegov životni vek, misli o životnoj sredini i utiče na optimalnu potrošnju goriva. Otuda slogan "gorivo koje misli" - stoji u konfuznom i nejasnom odgovoru ove naftne kompanije.
Naš sagovornik Goran Papović kaže:
- Svakome ko makar malo uključi mozak jasno je da ne možemo da poistovetimo telefon, kompjuter i gorivo. Ti pametni "smart" uređaji imaju programe sa veštačkom inteligencijom i zaista postoji opravdan razlog da ih tako zovu, a gorivo to ne može da ima. Tako da nikada benzin i dizel ne mogu da budu "smart", šta god ta kompanija navodila kao opravdanje - jasan je Papović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Shirkan

pre 5 godina

Vama ne bi dostavio ni parce hleba a kamoli neka dokumenta il slicno, sline jedne, rezimski robovi

Mile

pre 5 godina

Može može, u Srbiji sve može biti pametno, pa čak i pametno gorivo sam pošten čovek ne može biti pametan.

Dan

pre 5 godina

Mozete vi da pricate i pisete sta ocete ali EuroPetrol ima jedno od najkvalitetnijih goriva u Srbiji, a to sto im je marketing malo losiji je apsolutno nebitna stvar !!!

Dragolju Stankovic

pre 5 godina

Smo vam mogu reci jedno. Nemojte ucestvovati u Lukoil nagradnim igrama ...

Zoran

pre 5 godina

Mislim da niste iztrazivali do kraja. Sve pumpe varaju. Posebno sto se tice ovog specijalnog dizela. On se nudi nekih 15 godina vec na pumpama OMV, BP, itd ... No to pametno gorivo treba i pametan motor. Motori koji razumu to gorivo nek postoje neki 3 godina. Meni je uvek smesno kada mi jadnik na pumpi nudi gorivo a nerazume sta prodaje. Ljudi manite se toga. Ne samo na Euro Petrol nego na svakoj pumpi!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija