• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

19.08.2019

15:30

LOŠA VEST ZA VOZAČE: Od 1. januara registracija vozila skuplja za 4.000 dinara

Zaštitnik potrošača

LOŠA VEST ZA VOZAČE: Od 1. januara registracija vozila skuplja za 4.000 dinara

Podeli vest

Od 1. januara 2020. sve registarske tablice starije od devet godina moraju da se zamene novim, što zahteva i novu saobraćajnu dozvolu i registracionu nalepnicu, za koju je doduše predloženo ukidanje

Obavezna zamena registarskih tablica starih devet godina novi je trošak vozačima u Srbiji koji stiže na naplatu od sledeće godine.

Naime, prema Pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila, svi vozači koji su uzeli registarske tablice pre 2011. godine, od 1. januara 2020. godine na svog četvorotočkaša moraju staviti nove tablice, a što će svakog od njih koštati oko 4.000 dinara.

S obzirom na to da je u Srbiji lane bilo oko dva miliona registrovanih vozila, to znači da će trošak zamene tablica, koje su ranije važile neograničeno, odnosno do zamene saobraćajne dozvole, iznositi 7,88 milijardi dinara.

 

DOBRA VEST ZA VOZAČE: Od ponoći jeftiniji benzin u Crnoj Gori
 

Razlog za ograničavanje važenja tablica je, prema mnogima, prilično problematičan. Prema prvobitnom pravilniku, njihov je rok trajanja bio sedam godina, koliko važi garancija za zaštitnu foliju kojom su presvučene, iako su urađene po najsavremenijoj tehnologiji Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca.

Produžetak ovog roka trajanja tablica za dve godine omogućen je izmenama i dopunama Pravilnika 2017, zbog čega ovaj trošak dolazi na naplatu sledeće godine.

Foto: Public

 


Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić smatra da nema potrebe da se tablice menjaju na devet godina.

- Ranije smo imali tablice sa neograničenom dužinom važenja. Ipak, to je promenjeno jer sada sve tablice moraju izgledati isto, biti istih dimenzija, boje i slično.

Takođe, ne prihvatam da su slova poput č, š, đ, ć razlog za promenu, jer kako stoje u prvom delu tablice, mogu i u poslednjem. Kako su produžili rok važenja tablica sa sedam na devet godina, tako mogu i na jedanaest, a i više. Ko vozačima može da garantuje da su tek proizvedene, a ne da su stajale godinama u magacinu - kaže Vujanić.

Ovo je još jedna zavrzlama koja će vlasnicima vozila izbiti pare iz džepa, a uslediće samo pola godine otkako je vozačima nametnuto pravilo da pri prvoj registraciji neće moći da registruju vozilo ako ne može da se očita broj motora i šasije.

 

UKIDAJU SE REGISTRACIONE NALEPNICE: NALED preporučio, nemaju vrednost, SAMO PRAVE TROŠKOVE!



Nevolje s registracijom imali su i vozači koji su na registarskim tablicama imali slova č, š, đ, ć, ž, w i y jer je, zbog mnogobrojnih problema sa tablicama koja sadrže slova sa dijakritičkim znacima, u julu 2017. doneta odluka da se ona izbace iz upotrebe.

Ipak, naknadno je vozačima omogućeno da koriste tablice sa tim slovima do isteka registracije vozila i da ih tada zamene.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

Da mi je znati kome je svojevremeno pala na pamet ideja da meša naša dijakritička slova sa latinskim Y i W... takođe me zanima zašto se onda odustalo od Q.

Saradžogla

pre 4 godine

Pošto će na proleće biti izbora REGISTRACIJA ĆE POJEFTINITI 50% ako SNS misli da pobedi?PS.Kada je moja supruga dobila novu a veću visinu poreza u našoj kući se menja TV kanal kada se pojavi Vučić. Od sopstvenih para je renovirala i sredila nasleđenu kući i legalizovala da bi sutradan dobila ohoho visok porez?A niko je nije terao da legalizuje?Računala je da je to normalno i po zakonu.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17