• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

26.05.2021

18:42 >> 18:43

Godinama nas truju belom bojom u hrani! Evo iza koje oznake se krije i šta izaziva

Zaštitnik potrošača

Godinama nas truju belom bojom u hrani! Evo iza koje oznake se krije i šta izaziva

Podeli vest

*Aditiv titanijum dioksid, koga ima u žvakama, slatkišima, umacima, ali i medikamentima, pokazao se kao mogući uzrok kancera * EU ga zabranjuje, a postavlja se pitanje da li će biti ukinut i u namirnicama koje se proizvode i prodaju u Srbiji

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) zabranjuje upotrebu bele boje u prehrambenoj industriji, jer, kako navode, ne može da se isključi kao uzrok kancera!

Ovaj aditiv, koji se naziva titanijum dioksid i na deklaracijama se označava skraćenicom E171, koristi se u velikom broju proizvoda, poput žvakaćih guma, majoneza, bele čokolade, gumenih bombona, a što je još gore, ima značajnu upotrebu i u farmaceutskoj industriji i koristi se najčešće u proizvodnji lekova i suplemenata.

Regulatorno telo Evropske unije nedavno je poručilo da dodatak više ne može da se isključi kao uzročnik raka, a zbog njegove genotoksičnosti ne može ni da bude određen sigurni nivo dnevnog unosa. Stručnjaci su stoga zaključili da se E171, koji se sastoji od mešavina nanočestica titanijum dioksida, ne može smatrati sigurnim kad se koristi u hrani.

Lekovi i suplementi
Najveći problem je što je bela boja dominantna i kod lekova i suplemenata

Milka Raičević, nutricionista

Ekipa Zaštitnika potrošača u svom istraživanju zabeležila je da se u Srbiji ova oznaka nalazi na pakovanjima gotovih pekarskih proizvoda, slanih namaza, umaka i preliva, a ima ga i u žvakama "orbit" i "ervejz", soku "multivita" i "step", "pepe" bombonama, karamel bombonama,  bombonama M&M-s...

Dodatak E171 koristi se da bi hrana izgledala lepše i da namirnica deluje svetlije. Naučnici su ranije otkrili da on može da spreči efikasnu apsorpciju hranljivih materija u digestivnom traktu, što za posledicu može da pojača inflamaciju, odnosno hronične zapaljenske procese u organizmu.
Spor oko korišćenja ovog aditiva traje godinama. Prema objašnjenju stručnjaka, ova boja se koristi za razne namene, kao što je recimo, automobilska industrija, ali najviše zabrinjava to što je ima u hrani. Pominjana je 2016. godine jer je tada EFSA radila reevaluciju boja. Kad je razmatrana njena dalja upotreba, nije bilo dovoljno studija o prisutnosti nanočestica koje bi dokazale povezanost tog aditiva sa zdravljem potrošača.

Foto: Shuterstock

Ivan Stanković sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu ispričao je da je EFSA tražila nove studije o prisustvu nanočestica i one su sada urađene.

- Na osnovu toga, EFSA smatra da E171 nije bezbedan za upotrebu i dala je negativno mišljenje. Tako da će Evropska komisija verovatno ubrzo zvanično da ga povuče ili da mu ograniči upotrebu. On ističe da će Srbija odmah nakon te odluke uraditi isto, jer domaće propise harmonizuje sa evropskim. Iako je u pojedinim evropskim medijima objavljeno da se taj aditiv upotrebljava i u proizvodnji kašica za bebe, naš sagovornik kaže da se ova boja ne koristi u dečjoj hrani - kaže Stanković.
Na pitanje da li se prehrambene boje danas manje koriste i da li im se može naći adekvatna zamena on kaže da je 2006. godine rađena studija koja je pokazala preosetljivost dece na određene prehrambene boje. Ispitano je šest boja, ali je studija, kako objašnjava, bila loše sprovedena.
- Praktično nije moglo da se ustanovi koja je od tih boja imala negativne efekte na najmlađe. Nakon toga Evropska komisija naložila je proizvođačima da na proizvodima moraju da istaknu napomenu kako te boje mogu da izazovu hiperaktivnost kod dece. Kako bi to izbegla, prehrambena industrija ih je ubrzo izbacila iz upotrebe i zamenila drugim - kaže on.

Nutricionista Milka Raičević kaže za Zaštitnik potrošača da su ovakvi aditivi veoma štetni po zdravlje ljudi, ali da će još mnogo vode proteći dok se ovi štetni dodaci izbace iz prehrambenih proizvoda.

Sporni proizvodi

Proizvodi u Srbiji koji sadrže aditiv E171
* "frutti drink"
* žvake "orbit"
* bombone "skittles"
* "karamela voćni mix"
* bombone M&Ms 
* "multivita narandža" 
* bombone "PePe"
* "step sok - šumsko voće"
* žvake "ervejs"

- Emulgatori i dodaci izazivaju najgore bolesti, kao što su karcinomi, gojaznost, srčane smetnje, autoimune bolesti... Problem je što je prošlo mnogo godina otkad su počeli da se koriste ovi dodaci u ishrani, pa će sigurno biti potrebno bar tri decenije da novi pravilnici počnu da se primenjuju i da se konačno štetni dodaci izbace iz hrane - priča ona.
Raičevićeva dodaje da bi i sami potrošači trebalo da izbegavaju loše navike i kupuju hranu koja ima na deklaraciji oznaku E171 ili bilo koji drugi emulgator.
- Najveći problem je što je bela boja dominantna i u lekovima i suplementima. Ova i prošla godina je obeležena ogromnom upotrebom medikamenata, a zamislite samo koliko će vremena biti potrebno da farmaceutska industrija počne da primenjuje propise i izbaci tu spornu belu boju iz upotrebe. Bojim se da će to biti dug proces - kaže ona.
S druge strane, Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS), kaže da naši proizvođači nisu u obavezi da primenjuju pravilnike EU, s obzirom na to da nismo članica, ali da je praksa da se harmonizujemo sa pravilnicima koji se koriste u zemljama Evrope.
- Nemamo ograničen vremenski rok, ali bi bila preporuka da se i naši proizvođači pridržavaju preporuka i pravilnika Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), jer samo na taj način možemo biti konkurentni na tržištu. Takođe, ovaj pravilnik bi bio dobar za nas, jer u tom slučaju ni u Srbiju se ne bi se uvozila hrana koja u sebi sadrži štetne dodatke, odnosno emulgatore, s obzirom na to da je poznato da su oni štetni po zdravlje ljudi - priča Nikolić.

Proizvođači upoznati sa zabranom bele boje

Zaštitnik potrošača pokušao je da od domaćih proizvođača i distributera hrane koja sadrži emulgator E171 dobije odgovore da li će iz svojih proizvoda izbaciti pomenutu supstancu ili sporne proizvode povući sa tržišta.

U "Pioniru", koji u asortimanu ima bombone koje sadrže E171, kažu da su njihovi proizvodi u skladu sa važećom zakonskom regulativom Republike Srbije i Evropske unije.
- Upoznati smo sa problematikom bele boje E171, kao i eventualnom usvajanju zabrane njenog korišćenja. Navedenu boju sadrže samo tvrde bombone "look strouberi krem" od 90 grama. Trenutno smo u fazi korigovanja recepture i za ovaj proizvod, te u skorijoj budućnosti nijedan "Pionirov" proizvod neće sadržati belu boju E171 - kažu u ovoj kompaniji.
Proizvođač "Kendy" kaže da je briga o zdravlju potrošača njihovoj kompaniji na prvom mestu, ali da se aditiv E171 još uvek nalazi na pozitivnoj listi Evropske agencije za bezbednost hrane.
- Proizvodi "step max-šumsko voće" i "frutti limun" su apsolutno bezbedni za upotrebu, što je potvrdilo i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije analizom, a potom i upisom u bazu podataka dijetetskih proizvoda. Proizvodi "step" i "frutti" se izvoze na tržišta EU, kao i na Bliski istok. Naša kompanija poseduje međunarodno važeće sertifikate o proizvodnji i skladištenju robe. Svakako ćemo i dalje nastaviti da pratimo preporuke EFSA po pitanju zakonske regulative o proizvodnji hrane i u skladu sa tim prilagođavati svoje proizvode najvišim evropskim standardima, što smo i do sada činili - poručuju oni.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija