• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

01.04.2022

19:49 >> 19:55

PODVILI REP! VELIKA POBEDA! Maloletnici više ne mogu da kupe "vejp"

Shutterstock

Zaštitnik potrošača

PODVILI REP! VELIKA POBEDA! Maloletnici više ne mogu da kupe "vejp"

Podeli vest

Nakon teme objavljene u Zaštitniku potrošača u Informeru, elektronske cigarete sa eteričnim uljima više ne mogu da se kupe ukoliko na prodajnom mestu ne dokažete da imate više od 18 godina

Maloletnici na prodajnim mestima kompanije "Umbrella" više ne mogu da kupe "vejp" - masovno popularne elektronske cigarete sa punjenjima od eteričnih ulja. Naime, ova kompanija, bez ikakve zadrške, pomenute proizvode prodavala je mlađima od 18 godina iako je na svojim proizvodima, a i na sajtu, jasno naznačila da su samo za punoletne.

Ova pošast proširila se među starijim osnovcima i srednjoškolcima, koji konzumiraju kako nikotinska, tako i beznikotinska punjenja, za koja stručnjaci tvrde da su siguran uvod u zavisnost.
Nakon što smo o ovom problemu pisali pre dve nedelje u našem dodatku, tinejdžeri više, bar ne lično, ne mogu da kupe "vejp". Kako bismo se uverili u tačnost ove informacije koja je stigla do nas, poslali smo 16-godišnju devojčicu, ćerku naše koleginice, na "Umbrella" punkt u jednom beogradskom tržnom centru gde je donedavno i ona lično kupovala sporni proizvod.

- Tražili su mi ličnu kartu. Dala sam im, ali kada su videli da nisam punoletna, rekli su da ne smeju da mi prodaju uljano punjenje, kao i grupi srednjoškolaca koja je bila pored mene. I od drugara u školi čula sam da ne mogu nigde lično da ih kupe - ispričala nam je ćerka koleginice Marije L., čiju smo ispovest preneli u prethodnom broju.

Foto: Shutterstock

Zabrana je rešenje

Bilo bi korisno da se zabrane voćne komponente koje se koriste, kao što su to učinili u Evropskoj uniji i Americi
Dr Petar Borović

Podsetimo, prema poslednjim podacima, utvrđeno je i da aerosol, odnosno tečnost u okviru e-cigareta, obično uključuje različite hemijske supstance. Mnoge od ovih hemikalija su toksične i poznato je da mogu uticati na zdravlje, što za rezultat ima patološke promene u različitim organima.

Srmena Krstev, direktorka Republičke stručne komisije za kontrolu duvana, podseća da je nikotin supstanca zbog koje ljudi puše i koja izaziva zavisnost.

- Na našem tržištu mogu se kupiti i elektronske cigarete koje ne sadrže ovu supstancu, ali je činjenica da mnoge mlade osobe počinju upravo sa elektronskom cigaretom, naviknu se na nikotin i prelaze na pušenje klasičnih cigareta. Veoma je važno naglasiti da su ulja elektronskih cigara takođe štetna, jer oštećuju vazduh i sadrže različite hemijske supstance koje mogu da oštete pluća i krvne sudove - naglašava ona.

Foto: Pixabay

Lekar specijalista, prim. dr Petar Borović kaže da ulja koja se koriste za elektronske cigarete sadrže eterična ulja, razne mirisne dodatke, ali i u većini slučajeva nikotin - koji je otrov.

- Ove cigarete mogu da budu uvod u pušenje i zbog toga bi trebalo da se zabrani maloletnicima da ih kupuju. Takođe, bilo bi korisno da se zabrane voćne komponente koje se koriste, kao što su to učinili u Evropskoj uniji i Americi. Ovo se odnosi, pre svega, na arome mentola. Naime, kada dim uđe u pluća, on ih snažno iritira, pa se bronhiole skupljaju ne bi li zaustavile prodor dima. Mentol cigareta, međutim, deluje na mišićni sloj bronhiola da se opusti, što dozvoljava supstanci da prodre dublje i tu pravi pakao - objašnjava Borović i dodaje:

- Tinejdžerima ova sprava može biti uvod u zavisnost od pušenja pravih cigareta, koje imaju ogromnu štetnost po zdravlje.
S druge strane, kompanija "Umbrella" tvrdi suprotno - da njihovi proizvodi služe za odvikavanje od pušenja i da nisu štetni.

Bezobrazluk! Nismo mi odgovorni, nego roditelji

Povodom preko noći promenjene politike poslovanja, poslali smo upit kompaniji "Umbrella", koja je odgovornost prebacila na roditelje, iako se u njihovim radnjama donedavno svakom maloletniku bez problema prodavao sporan proizvod.
- Nije savestan roditelj onaj koji će okriviti prodavca u trafici koji je njegovom detetu prodao duvanske cigarete ili prodavca u marketu koji mu je prodao alkohol, jer to dete možda izgleda kao da ima 22 godine i ako ima recimo 17 godina. Prodavac u trafici može samo na osnovu izgleda da proceni da li je ta osoba mlađa od 18 ili ne, i u tom slučaju zatraži legitimaciju. Prodavac u trafici ne može biti nepogrešivi skener za procenu godišta svoje mušterije. On ne može biti odgovoran u očima roditelja čije dete puši ili pije alkohol. Prebaciti odgovornost na drugog je uvek najlakše, ali se tako problem ne rešava, što dokazuje postojanje istog decenijama. Ovim pitanjem treba ozbiljno da se pozabave na prvom mestu roditelji, a potom i nastavnici, doktori, psiholozi i čitava zajednica, te svako preuzme svoj deo odgovornosti, ali i predloži rešenje.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija