• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Moravčević

27.12.2022

17:57

SMETA IM SVE ŠTO JE SRPSKO, OSIM PARA! Terali ga da potpiše da je lopov, odbili mu "dina" karticu...

Shutterstock

Zaštitnik potrošača

SMETA IM SVE ŠTO JE SRPSKO, OSIM PARA! Terali ga da potpiše da je lopov, odbili mu "dina" karticu...

Podeli vest

Beogradski preduzetnik nije mogao da plati gorivo na "Petrol" pumpama, iako ima novca na računu, samo zato što koristi domaću karticu. Legitimisali ga i poturili mu da potpiše izjavu da je pobegao bez plaćenog računa, i to napisanu na hrvatskom jeziku

Ako imate "dina" karticu, a sipate gorivo na "Petrolu", možete da se nađete u bezizlaznoj situaciji! Naime, ovaj lanac slovenačkih pumpi koje posluju u Srbiji ima POS terminale koji, prema tvrdnjama kupaca, ne podržavaju plaćanje domaćom platnom karticom.

Jedan naš sugrađanin našao se u nebranom grožđu i doživeo pravu torturu nakon što je natočio gorivo na njihovoj pumpi na Novom Beogradu.

Foto: Shutterstock

- Transakcija je odbijena, kako mi je objašnjeno, jer "Petrol" koristi POS terminale koji za autentifikaciju koriste čip i magnetnu traku. Banka koja mi je izdala "dina" karticu ne dozvoljava transakciju bez unosa PIN-a. Međutim, na pumpi ne postoji terminal na kome je moguće ukucati PIN. Tu je nastao problem - priča čovek, koji je odmah predložio da mu izdaju predračun za firmu, kako bi iznos platio onlajn, ali ni to nije bilo moguće. Ponudili su mu plaćanje gotovinom ili drugom karticom.

Sporna izjava

- To mi nije odgovaralo i želeo sam da platim sa računa firme. Zbog toga smo tražili drugo rešenje. Ispostavilo se da bi trebalo da potpišem izjavu da sam ili pobegao bez plaćenog računa ili da sam gorivo natočio, ali da nemam novac, što nije tačno u mom slučaju, čime se obavezujem da ću naknadno platiti dugovanje. Pristao sam, a onda je usledio novi šok. Ceo dokument, ili takozvana izjava o dugu koju sam potpisao napisana je na hrvatskom jeziku. Ako i to zanemarimo, mada ne znam zašto bih u svojoj zemlji potpisivao izjavu na stranom jeziku, koji možda i ne razumem, obavezao sam se na ovaj način da ću dugovanje platiti u roku od 24 sata - kaže ogorčeni čovek.
On naglašava da ga je radnik legitimisao i da smatra da je na taj način prekršen i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, budući da su svi njegovi lični podaci uneti u sistem koji je, objašnjava, na hrvatskom ili slovenačkom jeziku.

Foto: Shutterstock

- Softver im je verovatno u matičnoj zemlji. Tokom rešavanja ovog problema sve informacije sam dobio od menadžera pumpe, koji nije video nikakav problem u situaciji koja je očigledno sasvim uobičajena u njihovom poslovanju - tvrdi ovaj beogradski preduzetnik.

Poštovanje kupaca

U Udruženju za zaštitu potrošača "Efektiva" kažu da kompanija "Petrol" posluje u Srbiji i da bi, shodno tome, trebalo da svi dokumenti koje izdaje potrošačima i koji se potpisuju budu na jeziku koji oni razumeju.

Foto: Shutterstock

- Možda kupcu ponude da potpiše izjavu koju on ne razume, a da u njoj piše da im poklanja auto, stan, bilo šta... I šta onda? Dakle, treba pre svega poštovati dobre poslovne običaje i imati poštovanja prema potrošačima. Svakom trgovcu kupac mora da bude na prvom mestu da bi mu ponovo došao. Sugrađanin koji je pokušao da plati "dina" karticom gorivo nije morao da im da lične dokumente, jer prodavac nema pravo da to zahteva. Ali da nije dao ličnu kartu, oni bi zvali policiju. Tako da je to jedna vrlo neprijatna situacija, u kojoj potrošača tretiraju kao kriminalca, iako ima novca na kartici i želi da plati gorivo - kažu u Udruženju "Efektiva".

Petrol: Nije do nas

U "Petrolu" kažu da na njihovim pumpama može da se plati račun "dina" karticom, ali da povremeno imaju probleme koji su na strani izvršioca transakcije, i na to nemaju uticaja. Na pitanje zašto se potrošačima u ovom slučaju, kada nije njihova krivica što račun ne može biti naplaćen, kao mogućnost daje da potpišu izjavu u kojoj praktično priznaju da su pobegli ili da nisu imali novac da plate račun odgovorili su da je izjava sistemski podešena.
- Izjava se potpisuje u situacijama kada osoba nije u mogućnosti da plati i služi kao garancija da će doneti novac naknadno. Forma je podešena u sistemu u centrali i koristi se u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori. S obzirom na to da poslujemo u više zemalja, nekada ih nemamo dovoljno na srpskom, pa se koriste one na ijekavici.

Pretili mi otkazom zbog Kosova

 

Da ova slovenačka firma ima problema sa svim što je srpsko, osim profita, ukazuje i primer o kome smo već pisali, a to je da su spremni i da mobinguju svoje zaposlene jer misle drugačije od njih. Tako se mladi radnik Miloš Ilić našao pred otkazom zato što je u kompanijskom upitniku napisao da je Kosovo deo Srbije, a ne nezavisna država.

Foto: Shutterstock

- Od tada su me maltretirali i hteli da me otpuste. Bio sam vredan i pošten radnik kada sam došao da radim u ovoj kompaniji. To su primetili i moji šefovi, bio sam proglašen i radnikom meseca, dobio nagradu. A onda je sve pošlo po zlu posle popunjavanja upitnika i mog izjašnjava o Kosovu. Nazvali su me nacionalistom i problematičnim radnikom samo zato što volim svoju Srbiju. Nudili su mi i sporazumni otkaz. Prošao sam pravi pakao u svojoj zemlji - ispričao nam je Ilić.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rada

pre 1 godinu

A šta će sad da preduzme država? Treba im zabraniti rad dok ne obezbede sve formulare i sa softver na srpskom. Ako im se srpski ne sviđa,neka ne rade u Srbiji. Drugo je pitanje šta ima poslodavac da ispituje zaposlene o njihovim političkim mišljenjima i shvatanjima osim ako ne izaziva svađe na poslu? Šta radi ombudsman? Čoveku uskraćuju pravo na sopstveno mišljenje o nečemu što blage veze nema sa prodajom goriva pa ga maltretiraju jer im se to mišljenje,koje ne utiče na njegov doprinos poslu, ne sviđa. Imaju li Srbi ikakva prava u sopstvenoj državi? Gomila firmi se reklamira na Fejsbuku na hrvatskom jeziku-hoće da uzmu srpske pare a mrzi ih da prevedu tri rečenice u reklami. Isti je slučaj i sa gomilom nevladinih organizacija koje nas podučavaju demokratiji na hrvatskom. Nažalost, kad napišem u komentaru da ne razumem hrvatski, priličan broj Srba me proglašavaju šovinistom. Ko je nadležan da ovome stane na put?

Vejo

pre 1 godinu

Objaviti u svim medijima,bojkotovati pumpu dok je ne zatvore.

Miroslav

pre 1 godinu

Pa idite i dalje i sipajte na njihovim pumpama

Vesna

pre 1 godinu

Slovenacki poslodavac se u Srbiji ponasa kao kabadahija. Sta radi srpska inspekcija i sta radi srpsko tuzilastvo kad su ovakvi poslodavci u pitanju. Moze li srpska firma u Sloveniji da koristi izjave na srpskom jeziku i da ljude tako maltretira. Sta bi bilo da italijani proglase odcepljenje Istre od Slovenije? Dali bi to oni prihvatili kao sto podrzavaju cepanje Srbije u kojoj se ponasaju kao kabadahije.

Keops

pre 1 godinu

Bojkot! Gospodo Vi ste na srpskoj zemlji, u srpskoj državi i bavite se biznisom. Ili je poštujte i poslujte korektno ili doviđenja.

Bezimeni

pre 1 godinu

Nečuveno! Šta rade nadležni inspekcijski organi? Petrol “šutnuti” iz Srbije! Ima li NIS pumpe u Sloveniji? Šta bi se desilo da se srpska firma tako ponaša u Sloveniji?Slučaj,ako je istinit,je ništa drugo nego poziv za bojkot!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija