• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

24.05.2023

18:00

OPASNO! Truju nam decu sokićem koji može da izazove rak

Shutterstock

Zaštitnik potrošača

OPASNO! Truju nam decu sokićem koji može da izazove rak

Podeli vest

Sok sadrži, između ostalog, dodatak koji je u mnogim zemljama zabranjen jer je utvrđeno da je kancerogen.

U Srbiju se sa Kosova uvozi, kako kaže deklaracija, "ćao - sok za decu", koji sadrži aditive i veštački zaslađivač koji mogu izazvati veoma opasne posledice po zdravlje. U pitanju su pojačivači ukusa, a neki od njih su zabranjeni u mnogim zemljama. Na deklaraciji ovog soka navedeni su aspartam, natrijum-ciklamat i kalijum-acesulfam, koji kod nas još nisu zabranjeni, ali je propisana dozvoljena količina. Međutim, na ambalaži ovog soka nema podataka i nije istaknut udeo problematičnih supstanci!

Stručnjaci navode da se radi o čistoj hemiji, a ne o voćnom soku, kao i da su veštački zaslađivači koji se nalaze u ovim dečjim sokićima izuzetno štetni po zdravlje, s obzirom na to da su čak i do 200 puta slađi od običnog šećera i povećavaju izglede za pojavu raka kod ljudi.

Takođe, dodaju da je problematično to što ovakvih sastojaka ima u sokovima i pojedinih drugih proizvođača, a nigde nije jasno istaknuto da se radi o, primera radi, acesulfamu, koji je izuzetno štetan. U sokovima se takođe nalazi i ozloglašeni aspartam, a stručnjaci ističu da se on nalazi i u mnogim bombonama, žvakama i drugim industrijskim proizvodima. Kod dece podstiče hiperaktivnost, gubitak memorije i izaziva glavobolje. 

Velike zablude

Pojedine studije čak kažu da aspartam može da dovede do pojave malignih tumora, limfoma i leukemije, a posebno je opasan ako se koristi tokom trudnoće.
Nutricionista Jovana Srejić za Zaštitnik potrošača ističe da je posebno pogrešno mišljenje da su veštački zaslađivači bolji od šećera i dodaje da je deci najbolje praviti prirodne sokove.
- Potpune su zablude da su ti zaslađivači zamena za šećer. Jasno da nisu dobri ni za koga, a pogotovo ne za decu. Mogu da izazovu razna stanja - od alergijskih reakcija do mnogo ozbiljnijih bolesti - započinje Srejićeva.

Foto: Informer/Efektiva

Nema količine

Komentarišući konkretno štetnost zaslađivača korišćenog u sokovima "ćao", ona ističe da njegovo prekomerno korišćenje može da dovede do gubitka memorije, glavobolje i lupanja srca.
- Kada su u pitanju drugi sastojci, kao što su natrijum-ciklamat i acesulfam, oni mogu biti čak i kancerogeni. Acesulfam je čak zabranjen u pojedinim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država. Takođe, smatra se da veštački zaslađivači narušavaju zdravu mikrofloru u crevima - kaže Srejićeva.

Foto: Informer/Efektiva

Ona ističe da svi zaslađivači imaju dozvoljenu količinu po kilogramu telesne težine, ali da proizvođači ne istaknu uvek jasno kolike su količine tih sastojaka.
- Proizvođači ne navode u kojoj količini ih dodaju, tako da je teško proceniti koliko ih dete unese, a to je vrlo opasno - zaključuje Srejić.

U Udruženju za zaštitu potrošača "Efektiva" potvrđuju da su neki od zaslađivača ukusa zabranjeni u mnogim zemljama.
- Kod nas su propisane dozvoljene granične vrednosti, ali to obično nije jasno istaknuto na deklaracijama. Konkretno na ovom soku "ćao" nema podataka o količini i udelu zaslađivača! Da li neko ovo kontroliše i kako, nije nam poznato - kažu u ovom udruženju.

OZBILJNE POSLEDICE PO ZDRAVLJE

Šta sve mogu da uzrokuju veštački zaslađivači aspartam i natrijum-ciklamat

* povećan apetit
* migrene
* limfom
* leukemija
* smanjenje plodnosti
* štetne promene na ćelijama embriona
* rak mokraćne bešike

Šta kažu istraživanja za kalijum-acesulfam 
- Kancerogeno dejstvo 
- Poremećaj metabolizma
- Poremećaj nivoa šećera u krvi
- Poremećaj funkcije mozga

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija