• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.06.2019

21:20

ŽELIM DA BUDEM "BALKANSKI NIKOLAS SPARKS"! Roman "Devet grama duše" Tatjane Vrećo intrigira Srbiju!

Kultura

ŽELIM DA BUDEM "BALKANSKI NIKOLAS SPARKS"! Roman "Devet grama duše" Tatjane Vrećo intrigira Srbiju!

Podeli vest

Ovih dana se pojavio novi roman Tatjane Vrećo, "Devet grama duše", koji pobuđuje sve veću pažnju srpske javnosti

                      
Povodom izlaska svog novog romana, spisateljica je za portal Informera rekla da bi joj najlepša potvra od rada bila ekranizacija njene knjige.

- Pisci uglavnom žele da kroz dobijanje književnih nagrada dožive prihvatanje od strane čitalačke publike i kritike. Moje težnje su mnogo veće. Želim da me jednog dana prepoznaju kao "nepopravljivog romantika" i da me zovu "Nikolas Sparks Balkana". Najlepša potvrda moga rada bi bila da moji romani dožive  ekranizaciju, i da moji junaci ožive na filmskom platnu, a roman "Devet grama duše" ima sve elemente da publiku ostavi bez daha.

Roman « Devet grama duše » opisuje jedno burno, politički i ideološki traumatično vreme koje obuhvata period posle Drugog svetskog rata. Kroz lavirint duša dva glavna junaka ove romaneskno - istorijske priče, Branislave i Alekse, pred čitaocem se oslikava jedno dramatično vreme u kome ljubav ruši sve prepreke, ali tera i na preispitivanje, na sumnju, na odricanje.

Foto: informer.rs

Roman « Devet grama duše » kroz tanano raslojavanje duša glavnih junaka prikazuje da naše različitosti nikada nisu prepreka ako nam je svetlost koja osvetljava naš put sudbine - ljubav.

- Moglo bi se reći da je roman sav u znaku broja 2, jer u osnovi romanesknoga zapleta nalaze se dva grada, Beograd i Foča, koji su iako geografski udaljeni duboko, različitim nitima srodni i prožeti neraskidivo emocijama koje postoje između ta dva prostora. U romanu su i dva glavna junaka. Roman je i u znaku dve narativne perspektive. Jedna je u znaku ženskog pripovedača, a druga je muškog pripovedača. Roman je u znaku dva idioma srpskoga jezika, ijekavskog i ekavskog. I u ideološkom smislu roman je sudar dve ideologije, jedna je komunistička koja dolazi posle Drugog svetskog rata  a druga je građanska, demokratska koja se ruši, gasi pred naletom prve. Romane je sudar dva osećanja, sa jedne strane snažne ljubavi dvoje glavnih junaka ali sa druge strane njihovo stalno preispitivanje i sumnja ne samo vezano za ljubav već i za ljude, pojave i sve ono što junaci priče doživljavaju u toj 46'-47' godini - objašnjava Vrećo parafrazirajući recezenta romana Gorana Maksimovića.

Na pitanje šta svojim delima želi da poruči spisateljica Tatjana Vrećo uz osmeh kaže :

- Možda su moje reči izgovorene na nedavno održanoj promociji romana « Devet grama duše », koja je upriličena u Domu Vukove zadužbine u Beogradu, odgovor na vaše pitanje, zato želim da ih ponovim.

- Za reč kažu da je oštrija od mača, da svojom snagom oblikuje stvarnost, da menja tok istorije, da je ubojita, strastvena, snažna i da ima moć da pokrene ljude. Reč je za mene hrabri borac, strastveni ljubavnik, srećni glasnik. Ona je večna, ona traje, ona nas određuje, kroz nju živimo, kroz nju nas pamte  i kad se raspemo kao pepeo. Potajno se nadam da moje reči imaju delić tih moći, da imaju snagu da dotaknu čoveka, da u njemu pobude emocije. Rečima kojima ispisujem stranice mojih knjiga pokušavam da proniknem u ljudsku dušu, i da sva tanana osećanja od kojih je satkana, približim čitaocu.  Koliko sam uspešna u tome ostaje na vama da prosudite, ali jedno znam a to je da svaka moja reč, svaki ispisani red, svaka moja misao oživljena mastilom na belini papira nosi samo jednu poruku: BUDIMO LJUDI, VOLIMO SE!

Pored ovog romana, Tatjana Vrećo je objavila i roman "… A nije mi do smijeha".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija