• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/infomer.rs

18.06.2018

20:12

`LADNO, AL` STANDARD: Finci najsrećniji narod, a gde su Srbi?

Zanimljivosti

`LADNO, AL` STANDARD: Finci najsrećniji narod, a gde su Srbi?

Podeli vest

Kada je reč o bivšim jugoslovenskim republikama, iznad Srbije se nalazi samo Slovenija, dok su ostale bivše jugoslovenske republike iza nas, pokazalo je najnovije Svetsko istraživanje sreće za 2018. godinu

Najsrećniji narod na svetu su Finci, a slede Norvežani, Danci, Islanđani i Švajcarci. Kada je reč o državama Evropske unije, najsrećniji su ljudi u Austriji, koji su na ovoj rang-listi zauzeli visoko 12. mesto. Iza njih su Nemci, na 15. mestu. 

Istraživanje o sreći, koju je uradio Medija Galup, pokazalo je da su Finci najsrećniji narod, ali građani te zemlje nisu saglasni sa tom ocenom. 

- Finici, ali i ostali nordijski narodi po prirodi su introvertni, teško pokazuju emocije, kako lepe, tako i one tužne. Po tim odlikama, oni su sušta suprotnost recimo latino-amerikancima, na primer, koji imaju burnije reakcije - rekao je Maik Viking, direktor Instituta "Happiness reasearch", prenosi BBC. 

Profesor Univerziteta Britanske Kolumbije - Džon Halivel i kourednik Svetskog izveštaja o sreći, objasnio je da u ovom istraživanju nije reč samo o emociji sreće, već se ova analiza više odnosi na zadovoljstvo usled kvalitetnog života i uređenog sistema. 

Pixabay

- Bruto domaći dohodak po glavi stanovnika doprinosi kvalitetu života i produžava životni vek. Ali produžavaju ga i saznanje da brinete o nekome, da znate da ima ko da vam pomogne, i slobodu da donosite odluke. Dakle, ovde se radi o poverenju i velikodušnosti, a Finska se visoko rangira po ovim kriterijumima

- rekao je Halivel.

Gde je Srbija, a gde bivše YU republike 

Kao i u mnogim istraživanjima, i u ovom je Slovenija, kada je reč o bivšim jugoslovenskim republikama, najbolje rangirana i nalazi se na "visokom" 51. mestu. Iza nje, na 78. mestu nalazi se Srbija. 

Nešto "nesrećniji" su građani ostalih bivših jugoslovenskih republika, pa se tako Crna Gora našla na 81, a Hrvatska na 82. mestu. Sedam mesta iza je i Makedonija, a Bosna i Hercegovina se nalazi na 93. mestu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17