• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

19.12.2019

12:27

OVA BILJKA PRIVLAČI PARE! Baka Anka otkrila VELIKU TAJNU: DRŽITE JE TAČNO NA OVOM MESTU I NOVCA VAM NEĆE FALITI

Zanimljivosti

OVA BILJKA PRIVLAČI PARE! Baka Anka otkrila VELIKU TAJNU: DRŽITE JE TAČNO NA OVOM MESTU I NOVCA VAM NEĆE FALITI

Podeli vest

Do pre petnaestak godina u Pekčanici i okolnim selima na obroncima Jelice sa kraljevačke strane gotovo nijedna domaćica nije znala da japanski cvet koji po verovanju donosi pare i blagostanje u kuću, pod nazivom krasula, može da poraste i u njihvoj saksiji.

Tu tajnu znala je samo baka Anka Rakić, ali njegova magična svojstva vešto je skrivala i od svojih najboljih prijateljica i rođaka. Međutim, kad je zakoračila u devetu deceniju tu tajnu je podelila sa najbližima.

“Cvet krasula treba da se drži s desne strane od ulaznih vrata u kuću, zimi u hodniku do vrata prema svetlu, obavezno s desne strane, to je recept da se u kuću donose novac, sreća i blagostanje”, savetovala je baka Anka, ali i govorila da nije preporučljivo da se sedi u kući i pare čekaju sa neba, već ipak da se zapne i nešto uradi a krasula će u tome pripomoći.

Meštani Pekčanice kažu da ko je baku Anku poslušao nije se pokajao. Priča o čudotvornom cvetu brzo se pročula, potraga za njim proširila se na svaku kuću. Na pijacama i prodavnicama cveća cena pelcera je vrtoglavo rasla, za desetak dana je gotovo utrostručena u odnosu na početnu. Oni koji nisu stigli da se obezbede s ponekim listićem od krasule, strpljivo su čekali sledeću godinu dok se ovaj cvet ili drvo ponovo ne okiti grančicama magične moći.

Foto: RINA

 

Danas gotovo svaka kuća u Pekčanici ima bar po jedan cvet ove biljke, neke po dva-tri, čak i više.

Magistar Živko Slavković, penzionisani profesor biologije,poznati travar i stručnjak koji je napravio popis nekoliko stotina biljaka na Goču, iznenadio je i običan svet i učene ljude svojim mišljenjem o cvetu koji je pobudio veliko interesovanje i znatiželju u desetak kraljevačkih sela.

,,Krasula zaista donosi pare i u to sam siguran. Ta višegodišnja zeljasta biljka ima u sebi velike količine hlorofila, sedativa i eteričnih ulja s dokazanim svojstvima da kod čoveka bude dobro raspoloženje, jačaju volju za radom, snagu i želju za stvaralaštvom i nepretkom. A kad je čovek raspoložen i ima čvrstu volju da radi i stvara eto para i napretka“, samouvereno priča Slavković.

Legendarni kraljevački profesor dodaje da pouzdano zna da mnoga domaćinstva danas, naročito na selu, u svojim kućama gaje čudotvorni cvet, odnosno drvo novac, ali da nije siguran koliko ih je poslušalo njegov savet da uz ovaj cvet više i bolje rade i stvaraju.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17