• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

29.06.2021

14:40

DA LI STE ZNALI? Trčanje sa psom korisno je za zdravlje

Zanimljivosti

DA LI STE ZNALI? Trčanje sa psom korisno je za zdravlje

Podeli vest

Ako imate psa za ljubimca, znajte da trčanje sa njim pruža izvrsne koristi za vaše fizičko i mentalno zdravlje, ali i za zdravlje životinje. Osim osigurane dobre linije, bićete manje skloni anksioznosti i depresiji, a i srce će - bolje raditi

Početak dana koji podrazumeva trčanje sa psom, odličan je način da poradite na zdravlju ali i da ostvarite vezu sa ljubimcem.

Psa ćete lakše da integrišete u svoj "čopor" a naučiće i potrebne socijalne veštine. Trčanje će uposliti različite mišiće vašeg psa, a i njima je potrebno da redovno sagorevaju kalorije.

Ujed krpelja opasan za pse, zaštitna sredstva koristiti redovno

Fizičke koristi uključuju jače srce i pluća i za vas i za vašeg psa. Sa sve većim brojem pasa koji imaju prekomernu težinu, dosledna rutina trčanja će vam pomoći da zadržite omiljenog ljubimca u zdravom rasponu težine.

Studije su pokazale da aktivan način života smanjuje stres i anksioznost i kod ljudi i pasa. Još bolje, pokazalo se da aktivni psi žive duže i srećnije. Kada su psi nedovoljno stimulisani, mogu biti destruktivni, hiperaktivni pa čak i agresivni.

Foto: Shutterstock

Trčanje sa psom je dobro za zdravlje

Trčanje ih izlaže novim prizorima, zvukovima i mirisima dajući im dovoljno stimulacije.

Kada trčite sa psom, usput upoznajete druge vlasnike i pse. To im daje priliku da se „sprijatelje" i uče se dobrom ponašanju prema drugim životinjama.

Vaš krzneni partner za trčanje pomoći će vam da, ako osetite umor, ipak nastavite dalje da vežbate i trčite.

Oni koji vole džoging, tvrde da im je lepše kada trče sa svojim psom.

Umesto da obraćaju pažnju na vreme trčanja ili sagorene kalorije, oni su usredsređeni na uživanje u trčanju sa svojim saputnikom.

Ipak, vodite računa da u rutinu trčanja psa uvedete postepeno. Vežbajte zajedno i udaljenost na kojoj ćete biti tokom zajedničkog džogiranja.

Trčanje sa psom je odličan način da se povežete sa njim. Psi će se posebno vezati za vas ako učestvujete zajedno u istoj aktivnosti kao što je jednostavno - trčanje.

I budite sigurni, u celoj akciji, pas će vas posmatrati uvek kao prijatelja, a ne kao konkurenciju koja će možda - pre stići na cilj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17