• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M. - B. S.

12.05.2020

14:50

POGLEDAJTE VODIČ ZA LETOVANJE U SRBIJI: Ovih deset čarobnih mesta, jednostavno morate da posetite

Vesti

POGLEDAJTE VODIČ ZA LETOVANJE U SRBIJI: Ovih deset čarobnih mesta, jednostavno morate da posetite

Podeli vest

Plivanje i sunčanje, skijanje na vodi, uživanje u arheološkim spomenicima - sve to možete da iskusite na nekoj od destinacija širom zemlje

Veliki broj naših građana zbog pandemije koronavirusa letnji odmor će najverovatnije provesti u Srbiji.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović za Informerove čitaoce predlaže destinacije u našoj zemlji za svačiji ukus i za svačiji džep.

- Izaberite svoju avanturu, vidite Srbiju, jer svaka staza, zaselak, planina i jezero su nova avantura. Srebrno jezero je predivno i nudi sve: od plivanja i sportova na vodi, do odmaranja na prelepim plažama.

 

 

Takođe, oni koji letuju na Srebrnom jezeru ne treba da propuste priliku da posete i Ramsku tvrđavu i Veliko Gradište, koji su u blizini. Turisti koji bi da vide naša najlepša istorijska zdanja neće pogrešiti ako posete obnovljenu Golubačku tvrđavu, sa koje se pruža prelep pogled. Ipak, ništa manje vredne nisu ni Smedervska tvrđava, Petrovaradin i Lepenski Vir - kaže ona i dodaje:


- Ako se pak odlučite za Uvac, ne propustite vožnju čamcem do podvodnih pećina, koje oduzimaju dah, ali ni pešačenje do vidikovca Molitva, odakle se pruža prelep pogled na meandre. Nedaleko odatle nalazi se Nova Varoš, destinacija koja može toliko toga da ponudi. Ovo je možda pravo vreme da se podsetimo naše tradicije, a moja preporuka su etno-sela u Kosjeriću, Mionici i na Rudniku - rekla je Labovićeva.


Informer je za vas odabrao deset najlepših i najzanimljivijih destinacija na kojima možete uživati u odmoru!

Foto: Rina

 

1. UVAC

Jedno od najvećih prirodnih blaga Srbije je Uvac, rezervat prirode pod zaštitom države. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, a njegov najimpresivniji deo su meandri, koji svakoga ostavljaju bez daha. Upravo zbog njih Uvačko jezero je jedno od najlepših u Srbiji.

 

 

Ovaj deo krasi najveći kompleks pećina u našoj zemlji, od kojih je najpoznatija Ledena pećina. Najbliža mesta gde možete odsesti, odakle biste ste pravili izlete do Uvca, jesu Sjenica i Nova Varoš, gde ima puno jeftinih apartmana i vila.

Foto: Printscreen You Tube

 

2. KLADOVO

Kladovo kao prepoznatljiv turistički centar na Dunavu privlači sve veći broj domaćih turista poslednjih godina. Grad obiluje brojnim atraktivnim lokacijama, počev od samog grada, gde je uređena Stara čaršija, kao prepoznatljiva znamenitost Kladova, preko parkova, do izuzetno kvalitetnih i dobro opremljenih sportskih objekata.

Velika pažnja posvećuje se negovanju i očuvanju istorijskih destinacija na Dunavu, kao što je Trajanova tabla, ali i drugih atraktivnih lokacija kojima Đerdapska klisura obiluje.

Foto: V. J.

 

3. SREBRNO JEZERO

Srebrno jezero je zbog svoje lepote jedno od najposećenijih destinacija svakog leta. Nalazi se na desnoj obali Dunava, na oko dva kilometra od Velikog Gradišta. Idealno je mesto za ljubitelje plivanja, skijanja na vodi, ribolovce ili one koji žele da uživaju prirodi i šetnjama.

Srebrno jezero ima oblik luka i nalazi se na 70 m nadmorske visine. Zbog velikog broja luksuznih vila, hotela, apartmana, sportskih terena i restorana Srebrno jezero i s pravom zovu "srpsko more".

Foto: Informer DN

 

4. GOLUBAC

Najbrži i najbolji put do Golupca je magistralni put Beograd - Kladovo, koji se još zove Đerdapska magistrala. Do Golubačke tvrđave je, medutim, najlepše doći Dunavom. Postoje organizovane ture brodovima iz Beograda, ali i kruzerima iz Evrope.

 

 

To je prava prilika da obiđete Đerdapsku klisuru, Nacionalni park Đerdap i arheološko nalazište iz kamenog doba Lepenski Vir. Ne bi trebalo da propustite da vidite i tvrđavu Ram, koja se nalazi na obali Dunava 15 km od Velikog Gradišta. Možete pronaći smeštaj i u gradu Golupcu, ali i u Velikom Gradištu.

Foto: Printscreen You Tube

 

5. RAJAČKE PIMNICE

Sve više ljudi iz naše zemlje i inostranstva dolazi u selo Rajac kod Negotina upravo zbog čuvenih Rajačkih pimnica. Ovde se služi crno i belo vino iz buradi ovih kamenih podruma, pa ima jedinstven ukus, miris i boju.

U okviru Rajačkih pimnica postoji smeštaj, ali gosti mogu odsesti i u samom selu ili negde u Negotinu.

Do Rajca i Rajačkih pimnica najjednostavnije i najbolje je doći preko Negotina, odakle ima još oko pola sata vožnje.

Foto: Printscreen You Tube

 

6. KRUPAJSKO VRELO
 

Krupajsko vrelo nalazi se u podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke. Ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, i lekovite vode termalnog izvora upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela.

 

 

Konačište na vrelu nudi smeštaj i zdravu hranu, a specijalitet kuće je pastrmka iz ribnjaka koju gost po želji može sam da upeca. Veliki specijaliteti tog kraja su i homoljsko jagnje, homoljski sir i kačamak.

Foto: Printscreen You Tube

 

7. VAJATI UZ DRINU: SRPSKI CAR I BAČEVCI

Vajati duž obale reke Drine odlični su ako želite da se sklonite od gradske vreve, a vreme provodite kupajući se u hladnoj i čistoj vodi, pecajući i roštiljajući.

"Srpski car" smešten je na samoj obali na 2,5 kilometara od Bajine Bašte. Četiri luksuzna apartmana imaju prelepu baštu sa neobičnim bazenom, a okruženi su zelenilom, cvećem i velikim stenama.
Etno-kompleks "Bačevci" nalazi se između Rogačice i Ljubovije.

 

 

Četiri vajata za noćenje, bazen sa pogledom na Drinu, mreže za ljuljanje, odbojka na pesku, pikado, ali i najvažnije - bezbedan prilaz do same Drine za kupanje i pecanje - jesu ono što privlači goste iz svih krajeva Srbije.

Foto: Printscreen You Tube

 

8. GOSTOLJUBLJE
 

Gostoljublje se nalazi na obroncima planine Maljen u selu Mionica. Ovaj seoski kompleks raspolaže sa sedam vajata i tradicionalnim restoranom, u kome se služi domaća hrana proizvedena u domaćinstvu.

Goste privlače i otvoreni bazen, dečji park za igru, izletište Obrežak sa vidikovcem i roštiljom, ali i svakodnevne poljoprivredne aktivnosti i velika farma sa kravama, ovcama, kozama, svinjama i kokoškama.

Foto: Printscreen You Tube

 

9. ETNO-SELO "TIGANJICA"

Etno-selo "Tiganjica" posetiocima pruža mogućnost da se vrate u prošlost i osete čari života u Banatu. U velikom ekonomskom dvorištu gosti mogu da se oprobaju u kuvanju čobanskog paprikaša i riblje čorbe, i to sve uz zvuke banatske tamburice.

 

 

Ispod čuvene banatske kotarke i sušare mogu učestvovati u tradicionalnom svinjokolju. Tu su i štale sa rasnim konjima, kao i staze za jahanje. Banatska kuća raspolaže sa šest soba za spavanje.

Foto: printscreen

 

10. BELOCRKVANSKA JEZERA

Bela Crkva smatra se jednim od najsunčanijih delova Srbije. Najveća atrakcija ovog grada su jezera, od kojih je najpoznatije Gradsko jezero. U blizini su i Šaransko, Šljunkarsko i Vračevgajsko jezero. Jezera poseduju uređene plaže i omiljena su destinacija kupačima, dok je Šaransko jezero namenjeno ljubiteljima ribolova.

 

 

U samoj blizini jezera ima veliki broj kuća i apartmana koje možete zakupiti na nekoliko dana. Takođe, možete obići i Deliblatsku peščaru, udaljenu svega 15 kilometara, kao i Vršačku kulu i Gradsku kuću u Vršcu.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17