• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

03.01.2021

13:30 >> 14:05

VAŽNO! KAKO DA NE UGROZITE ZDRAVLJE NAJMLAĐIH! Koje igračke obavezno morate da izbegavate

Vesti

VAŽNO! KAKO DA NE UGROZITE ZDRAVLJE NAJMLAĐIH! Koje igračke obavezno morate da izbegavate

Podeli vest

Analizom je utvrđeno da 7 od 15 testiranih igračaka sadrži opasne supstance koje mogu da ozbiljno ugroze zdravlje mališana

Među proizvodima u kojima je utvrđen povišen nivo ftalata, opasne supstance koja izaziva ozbiljne zdravstvene poremećaje, nalaze se i igračke. Pomenuta supstanca je posebno opasna po decu, te zato morate biti veoma oprezni kada mališanima kupujete kocke, lutke, automobile i ostale plastične zanimacije. Kako da prepoznate opasne igračke i na šta posebno treba da obratite pažnju kada ih kupujete?

TRŽIŠTE PUNO NEBEZBEDNIH PROIZVODA! Evo gde su sve pronađene opasne hemikalije

U organizaciji "ALHem", koja se posebno bavi opasnim materijama u plastici, savetuju šta sve možete da uradite kako biste rizik od opasnih hemikalija sveli na minimum.

Reciklažna oznaka

Izbegavajte plastične igračke sa reciklažnom oznakom 3, ne kupujte ih na pijacama i uličnim tezgama
"ALHem"

- Važno je da čitate deklaracije. Preporučujemo potrošačima da izbegavaju plastične igračke sa reciklažnom oznakom 3, da ne kupuju igračke na pijacama i uličnim tezgama i da provere da li je na deklaraciji proizvoda uredno naveden proizvođač i robna marka. Na taj način povećavate šansu da svojoj deci kupite igračku bez opasnih hemikalija - kažu u ovoj organizaciji i dodaju:

- Ftalati su najčešće korišćeni omekšivači koji se dodaju plastici na bazi polivinil-hlorida (PVC) kao aditivi za omekšavanje i smanjivanje lomljivosti. Ne vezuju za polimer i postepeno se ispuštaju iz proizvoda od PVC materijala, te u kontaktu sa proizvodima koji ih sadrže može doći do izlaganja korisnika štetnim dejstvima ovih supstanci. Ftalati se često dodaju plastici od koje se izrađuju igračke kako bi ih učinili mekšim i savitljivijim za igru, ali i da bi smanjili fizičke povrede kod dece. Za njih je dokazano da imaju toksične efekte na reprodukciju tako što štetno da utiču na plodnost i na plod, a za neke od njih (DEHP, DBP, BBP, DIBP) dokazano je da mogu izazvati poremećaj rada endokrinog sistema, odnosno da su endokrini disruptor.

Prema poslednjim istraživanjima, čak 7 od 15 testiranih plastičnih igračaka i predmeta za negu dece sadrži opasne supstance - ftalate. Za ove hemikalije propisana je zabrana prisustva u koncentraciji iznad 0,1%, a izmerene koncentracije u ispitivanim uzorcima kreću se u opsegu od 0,5 do 31,5 %, što je i do 300 puta više od dozvoljenog.

SAVETI ZA KUPOVINU IGRAČAKA

* Izbegavajte igračke napravljene od plastičnih polimera, naročito od PVC jer u sebi mogu da sadrže omekšivače, kao što su ftalati. Ovaj materijal ćete prepoznati po reciklažnoj oznaci 3
* Boje i krede netoksične su ako se na etiketi nalazi oznaka ASTM D-4236.
* Kada kupujete igračku, tražite sertifikat na kojem stoji zemlja porekla, kao i oznaka "tested", da je proizvod odobrila agencija za proveru kvaliteta.
* Izbegavajte igračke od tvrde polikarbonatne plastike koje u sebi mogu da sadrže bisfenol A (BPA). Ovaj materijal ćete prepoznati po reciklažnoj oznaci 7
* CE znak koji je postavljen na etiketi ili ambalaži igračke nije garancija da igračka ispunjava sve propisane bezbednosne zahteve
* Igračka koja ima urednu deklaraciju sa svim potrebnim podacima, a naročito ona na kojoj je naveden proizvođač, kao i registrovana robna marka ima veću verovatnoću da bude bezbedna
* Potražite oznake "bez PVC", "bez ftalata/omekšivača" i/ili bez BPA"

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija