• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/Bright Side

11.01.2021

23:02 >> 23:03

Da li je bolje spavati u HLADNOJ ili TOPLOJ sobi? Naučno DOKAZANO!

Ljubav

Da li je bolje spavati u HLADNOJ ili TOPLOJ sobi? Naučno DOKAZANO!

Podeli vest

Spavanje u pretoploj sobi ne samo da dovodi do znojenja i neprijatnog osećaja, već i do propuštanja brojnih pogodnosti koja se mogu dobiti spavanjem u hladnoj sobi. Temperatura od 18 stepeni Celzijusa može značiti razliku između lošeg i mirnog sna, napominju stručnjaci

Naučnici kažu da spavanje u hladnijoj sobi pomaže da ostanemo sveži i izgledamo mlađe.

Spavanje u sobi s nižom temperaturom podstiče proizvodnju melatonina koji se naziva i telesnim hormonom spavanja. Takođe je i antioksidans, što znači da služi kao hormon protiv starenja tela, piše Bright Side.

Spavanje u hladnijoj sobi bi takođe moglo da pomogne i u sprečavanju nesanice. Studije ističu da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano s višim telesnim temperaturama.

Foto: Shutterstock

Nesanica može da bude povezana sa temperaturom tela

Mnogi ljudi s nesanicom imaju poteškoće sa regulacijom telesne temperature, ograničavajući sposobnost gubitka toplote.

Od srca do gojaznosti

Više temperature znače da telo oslobađa više hormona stresa zvanog kortizol. Hladnija soba može pomoći u održavanju nivoa kortizola, a to znači manje stresa i bolji kvalitet sna.

Spavanje u hladnoj sobi može da smanji šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Takođe, poboljšava nivo hormona rasta, koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i gojaznosti. Povišen melatonin takođe smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.

Foto: Shutterstock

Hladna soba sprečava gljivične infekcije

Kad smo u dubokom snu, u našem telu se obnavljaju ćelije. Ako je temperature sobe viša, to nas može probuditi iz dubokog sna, a boravak u hladnoj sobi smanjuje šanse da se to dogodi. Jedna od prednosti spavanja u hladnijoj sobi je i ta što sprečava gljivične infekcije. Bakterije i gljivice vole da žive u toplom i vlažnom okruženju, pa ih hlađenje prostorije tokom noći može držati pod kontrolom.

SVE BLAGODETI MEDA! Napravite sami KAPI za nos, SIRUP za grlo, Kleopatrinu KUPKU, melem...

Protiv virusa i za JAČI IMUNITET! Ova aktivnost je ZDRAVA i ZIMI!

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ajde

pre 3 godine

MNikad mi nuje prinala temoeratura 18, 19, 20 stepeni.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija