• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

04.11.2019

11:02

NEMA NIKAKVE VEZE SA SPAVANJEM! 5 razloga zašto ste stalno umorni!

Ljubav

NEMA NIKAKVE VEZE SA SPAVANJEM! 5 razloga zašto ste stalno umorni!

Podeli vest

Nenaspavanost može da bude očigledan uzrok stalnog umora, ali ako dovoljno spavate, a ipak ste umorni, stručnjaci objašnjavaju moguće razloge...

Nedostatak magnezijuma

- Uobičajeni simptomi manjka magnezijuma su neraspoloženje i manjak energije - kaže nutricionistkinja Sara Kan, dodajući da je to jedan od najvažnijih elemanata u telu, koji je deo više od 300 enzimskih reakcija u telu. Magnezijum je važan i za zdravlje kostiju i mišića, kao i za nervni sistem i proizvodnju energije u telu.

DA LI STE ČULI ZA PRAVILO '3-6-9-12'? Stručnjaci ga toplo preporučuju roditeljima!

Kod mnogih ljudi dolazi do manjka magnezijuma usled toga što ne jedu dovoljno zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, semenki i mahunarki. Takođe, stres, lekovi i nezdrava ishrana loše utiču na apsorpciju magnezijuma.

Foto: Shutterstock

Nutricionistkinja savetuje da najpre ishranom pokušate da povećate količinu magnezijuma u organizmu, a ako to ne pomogne, da uz savet lekara pređete na suplemente.

Nekativna štitna žlezda

- Ako imate neaktivnu tiroidnu žlezdu, ne proizvodi se dovoljno tiroksina. Jednostavno rečeno, premalo tiroksina usporava metabolizam, što rezultira umorom - kaže dr Višal Šah. 

OPASNIJE SU NEGO ŠTO SE MISLI! Od čega su iznenada počeli da umiru pušači elektronskih cigareta?

Ukoliko sumnjate da je problem u štitnoj žlezdi, idite kod lekara – lekovi i neke promene u ishrani mogu da vam pomognu. Na primer, trebalo bi da jedete više orašastih plodova i semenki, jaja, mesa i lisnatog povrća.

Foto: Shutterstock

Naravno, trebalo bi da konsultujete lekara pre bilo kakvih promena.

Manjak sunčeve svetlosti

- Vitamin D je važan za imuni sistem i nivo energije - podseća nutricionistkinja Kan. I dok je za unos vitamina D važno da budete izloženi sunčevoj svetlosti, možete ga dodatno uneti kroz mlečne proizvode, jaja i ribu, ali teško da ga možete dovoljno uneti samo kroz ishranu, upozorava nutricionistkinja.

KAKO SE PRAVILNO LJUŠTE DUNJE! Napravite SLATKO OD DUNJA brzo i efikasno!

Manjak gvožđa

Nedostatak gvožđa u organizmu Svetska zdravstvena organizacija opisuje kao "najrasprostranjeniji nutritivni nedostatak na svetu" i jedan je od mogućih uzroka umora.

POGREŠNO STE LJUŠTILI NAR, ovo je ISPRAVAN NAČIN (VIDEO)

- Gvožđe je važno ne samo za energiju, već i za zdravlje kose. Ako nemate dovoljno gvožđa, telo ne može da proizvodi dovoljno hemoglobina u krvi. Hemoglobin se vezuje za kiseonik, a crvena krvna zrcna u telu pomažu da kiseonik stigne u sve delove tela - objašnjava nutricionistkinja Kan. 

Namirnice koje sadrže dosta gvožđa su lisnato povrće, meso, mahuanrke...

Foto: Shutterstock

- Vitamin C pomaže da se gvožđe bolje apsorbuje, pa je čaša ceđene pomorandže uz hranu bogatu gvožđem odličan izbor - savetuje nutricionistkinja.

Manjak vitamina B12

Ovaj vitamin je jako važan za proizvodnju energije – povlači energiju iz hrane koju unosite, čuva nervni sistem, važan je za crvena krvna zrnca i pomaže korišćenje folne kiseline u telu, objašnjava nutritivni terapeut Klarisa Lener.

Vitamin B12 se uglavnom nalazi u namirnicama životinjskog porekla, zbog čega su vegani i vegetarijanci "rizične grupe" kada je reč o nedostatku vitamina u telu. Oni treba da pojačaju konzumaciju hleba i žitarica zasićenih vitaminom B12 ili da uzimaju suplemente.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17