• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: New York Times/N1/Informer.rs

07.01.2020

20:09

I MUŠKARCI DOŽIVLJAVAJU BIOLOŠKE PROMENE KADA DOBIJU DETE! Evo šta kažu stručnjaci

Ljubav

I MUŠKARCI DOŽIVLJAVAJU BIOLOŠKE PROMENE KADA DOBIJU DETE! Evo šta kažu stručnjaci

Podeli vest

Biološke promene koje očevi doživljavaju nisu toliko bile predmet istraživanja kao one koje doživljava majka, niti su one toliko izražene, ali naučnici sada počinju da otkrivaju da, kao i žene, muškarci doživljavaju hormonalne promene, kao i promene u mozgu koje prate dobijanje deteta, kaže antropolog En Mašin sa Oksforda

Jedan od primera je testosteron, tipično muški hormon koji igra važnu ulogu u razvoju fetusa i pubertetu. On je uveliko odgovoran za motivisanje muškaraca da pronađu partnerku, a studije su pokazale i da su muškarci sa višim nivoom testosterona ženama bili privlačniji i češće su ih gledale kao potencijalne partnere.

Ali jedna od bitnijih stavki za biti uspešan otac je fokusiranje na svoju porodicu, suprugu i decu i odupiranje porivu za pronalaskom nove partnerke. Stručnjaci veruju da muškarci kada postanu očevi ostanu bez dela tog hormona.

To je pokazala petogodišnja studija iz 2011. u kojoj je američki antropolog dr Li Getler pratio grupu od 625 muškarca starosti od 21 do 26 godina sa Filipina koji nisu bili u vezi niti su imali decu.

Foto: Shutterstock

 



Pokazalo se da su svi muškarci imali normalne padove u nivou testosterona povezane sa godinama, a njih 465, koji su u međuvremenu postali očevi, doživeli su značajniji pad testosterona od čak 34 odsto.

Mnoge studije imale su iste ili slične rezultate, a pokazalo se da taj pad testosterona muškarcu sledi pre ili neposredno posle rođenja prvog deteta. Dr Getler ustanovio je i da što je značajniji pad testosterona, to su muškarci postajali brižniji.

- Otkrili smo da su novi očevi kojima je pao nivo testosterona posle rođenja deteta mesecima bili brižniji i obavljali su više kućnih poslova vezanih za bebu - rekao je dr Getler.

Iako neki muškarci smatraju da im taj gubitak hormona “oduzima muškost”, pokazalo se da što je niži nivo testosterona kod muškarca, verovatnije je da će se povećati nivo hormona dopamina i oksitocina, koji omogućava bolje povezivanje sa detetom.

Menja se i mozak

Neuronaučnik dr Piljang Kim sa Univerziteta Denver otkrio je da muškarci posle rođenja deteta doživljavaju slične promene u mozgu kao i majke. Delovi mozga odgovorni za povezanost, brigu, empatiju i sposobnost za prepoznavanje dečijih zahteva imali su više sive i bele mase već 12 do 16 nedelja posle rođenja deteta.

On je u svom istraživanju magnetnom rezonancom testirao 16 novih očeva prvo između druge i četvrte nedelje od rođenja bebe i ponovo između 12 i 16 nedelje.

Dr Kim veruje da su te promene važne za očevo povezivanje sa detetom i svladavanje roditeljstva jer im to omogućava da brže uče i prihvataju sve nove informacije vezane za bebu.

Ali muškarcima i ženama ipak se najviše aktiviraju različiti delovi mozga. Kod žena najaktivniji su delovi odgovorni za brigu, odgoj i detektovanje opasnosti, dok se kod muškaraca najviše aktiviraju delovi odgovorni za misli, postizanje ciljeva,planiranje i rešavanje problema. Ti različiti delovi mozga koji se aktiviraju odgovaraju i različitim ulogama koje imaju otac i majka.

Foto: Pixabay



Istraživanja su pokazala i da muškarci i žene dobijaju različite neurološke nagrade za određena roditeljska ponašanja. Tako su žene proizvodile najviše hormona ljubavi, oksitocina, kada su se bavile odgojem, a muškarci kada su se igrali sa decom.

Mozgovi male dece mogu da oponašaju nivoe oksitocina kod roditelja i zbog toga deca češće dolaze majci kada su potištena ili im treba neki savet, a ocu kada žele da se igraju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17