• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

25.01.2020

16:46

PULMOLOZI ZABRINUTI ZA PACIJENTE: Upale pluća su često bez ikakvih simptoma, TEŠKO SE OTKRIVAJU, a povremeno ih prati RAK!

Ljubav

PULMOLOZI ZABRINUTI ZA PACIJENTE: Upale pluća su često bez ikakvih simptoma, TEŠKO SE OTKRIVAJU, a povremeno ih prati RAK!

Podeli vest

Pneumonije ne daju uvek karakterističnu kliničku sliku. Uzrok se teško dokazuje standardnim bakterijskim analizama, a oboleli drugačije reaguju i na antibiotsku terapiju

Nagla pojava kašlja, povišena temperatura, bolovi u grudima, slab apetit, preznojavanje i iskašljavanje sukrvice, tipični su znaci bakterijske upale pluća. Međutim, kod određenog broja pacijenata ovi simptomi mogu da izostanu iako su pluća zahvaćena bakterijskom infekcijom.

Kako kaže profesor dr Branislava Milenković, pulmolog Kliničkog centra Srbije, reč je o atipičnim upalama pluća, koje nisu retke:

KROMPIR POMAŽE PROTIV HEMOROIDA! Ovaj narodni lek dolazi iz Rusije, a krajnje je delotvoran i JEDNOSTAVAN!

 

IZVOR ZDRAVLJA I MLADOLIKOSTI NALAZI SE U OVOM VITAMINU! Evo šta nam je potrebno da bi organizam funkcionisao dobro

- Pacijenti koji imaju nespecifične upale pluća obično drugačije reaguju na lečenje antibioticima, a i uzročnik njihove upale se teško dokazuje standardnim bakterijskim analizama. Osim toga, promene koje se vide na rendgenskom snimku obolelog sa atipičnim zapaljenjem pluća razlikuju se od onih kod osobe sa klasičnim zapaljenjem pluća.

UPALA PLUĆA ILI RAK?

Početak razvijanja kancera u telu je podmukao sa kašljem, lokalizovanim šištanjem u grudima ili hemoptizijama. Oboljenje je često asimptomatsko (nema simptoma). Ponekad se prezentira u vidu perzistirajuće pneumonije (upale pluća), atelektaze ili pleurita (upale plućne maramice), sa hemoragičnim izlivom ili se otkriva na rentgenogramu grudnog koša u vidu nodularne senke u plućnom parenhimu.

Profesorka Milenković kaže da je danas poznato da atipične upale pluća uzrokuju četiri bakterije - hlamidija pneumonija, hlamidija psitaći, legionela pneumofilija i mikoplazma pneumonija:

- Hlamidija pneumonija najčešće uzrokuje bolest kod dece školskog uzrasta, ali su tegobe koje izaziva uglavnom blage, dok kašalj koji se postepeno pogoršava može da traje nedeljama, pa i mesecima. Međutim, ovaj mikroorganizam može da dovede i do razvoja astme, artritisa, pa čak i skleroze arterija.

Među nespecifične upale pluća ubrajaju se i one koje ljudi dobijaju od zaraženih ptica, uglavnom papagaja.

KAO DA SU VEĆ U BRAKU! Ljubav ovog GLUMAČKOG PARA cveta, a kako se priča RADE I NA BEBI!

- Ovu bolest uzrokuje hlamidija psitaći, pa se zato naziva i psitakoza - kaže naša sagovornica. - Da bi se sprečila, potrebno je pažljivo rukovanje i čišćenje ptica i kaveza. Psitakoza najčešće predstavlja blagu bolest koja se uspešno sanira antibioticima, a simptomi su slični drugim respiratornim infekcijama.

Foto: Printscreen You Tube

U teške, atipične upale pluća ubraja se i legionarska bolest.

- Ovo oboljenje se verovatno ne dijagnostikuje i ne prijavljuje redovno, te se može potceniti njegova istinska učestalost - kaže profesorka Milenković. - Bakterija, legionela pneumofilija, koja uzrokuje ovu upalu pluća prirodno se nalazi u slatkim vodama, samim tim česta je i u tuševima, kadama, slavinama, dekorativnim fontanama. Najčešći simptomi legionarske bolesti su kašalj, kratkoća daha, groznica, bolovi u mišićima i glavobolja. Za lečenje se primenjuju antibiotici, ali često u bolničkim uslovima, jer može doći do komplikacija u vidu manjka kiseonika u krvi i mogućeg smrtnog ishoda.

Respiratorne tegobe često stvara i mikoplazma pneumonija.

- Najčešća vrsta bolesti koju ova bakterija izaziva, posebno kod dece, jeste traheobronhitis, koji se obično naziva prehladom - kaže naša sagovornica. - Simptomi su umor i bol u grlu, povišena temperatura i kašalj. Ponekad ova bakterija može da uzrokuje ozbiljniju infekciju pluća, koja zahteva bolničko lečenje.

UZROK I GLJIVICE
Osim virusa i bakterija, upale pluća mogu da uzrokuju i gljivice. Ovi mikroorganizmi uglavnom dovode do blažih respiratornih tegoba, ali se zbog njih može razviti i teško oboljenje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija