(RECEPTI) KAKO SE NE UGOJITI TOKOM VASKRŠNJEG POSTA? Posno, slasno i ZDRAVO!
Podeli vest
Posna hrana reguliše krvni pritisak, ubrzava detoksikaciju organizma i utiče na smanjenje nivoa masnoća u krvi, ali često se događa da nakon posta umesto manjka imate višak kilograma, pa čak i probleme sa zdravljem. Šta je to što će napraviti razliku i učiniti da uzdržavanje od mrsne hrane zaista bude delotvorno?
Čim počne post, u restoranima i pekarama zavlada pomama za posnom hranom i pecivima. Mnogi, iako su vernici, post doživljavaju kao dijetu i priliku da skinu neki kilogram. Zato sveštenici često napominju da post nije gladovanje, dijeta ili mučenje, već uzdržavanje i umerenost u svemu, pa i u jelu. Posna hrana reguliše krvni pritisak, ubrzava detoksikaciju organizma i utiče na smanjenje nivoa masnoća u krvi, ali često se događa da nakon posta umesto manjka imate višak kilograma, pa čak i probleme sa zdravljem. Šta je to što će napraviti razliku i učiniti da uzdržavanje od mrsne hrane zaista bude delotvorno?
Jedite što više svežeg, lisnatog povrća. Posna ishrana već donosi preveliku količinu šećera i skroba, te uravnotežite jelovnik različitim salatama, karfiolom, brokolijem, kupusom, paprikama, tikvicama, patlidžanom... Post je i idealno vreme za čorbe i potaže od povrća - skuvajte razno povrće po želji i ukusu, izmešajte štapnim mikserom i uživajte.
Uvrstite mak
Uvrstite mak u nedeljnu ishranu jer je bogat mineralima, odličan za metaboličke potrebe organizma i neophodan u toku posta. Obratite pažnju prilikom kupovine zapakovanog mlevenog maka, jer veoma često ima mnogo dodatog šećera. Dakle, čitajte deklaracije.
Koristite citrusno i sezonsko voće za voćne salate, a možete ih kombinovati sa zaleđenim bobičastim voćem. Ako želite da ih zasladite, koristite med.
Barene mahunarke
Mahunarke su obavezne jer obezbeđuju biljne belančevine i mnogo drugih kvalitetnih sastojaka, kalorične su i daju energiju organizmu. Pripremajte ih jednostavno, a najbolje je da ih obarite, dodate začine i prelijete kvalitetnim hladno ceđenim uljem.
Neophodno je u toku nedelje pojesti dve do tri konzerve sardine (u njihovom soku ili maslinovom ulju) sa koščicama koje obezbeđuju kalcijum. Možete napraviti namaz ili salatu, a uz bareni krompir i povrće imaćete kompletan obrok. Sveža riba, posebno morska, treba da bude najmanje dva puta nedeljno na trpezi, savetuju nutricionisti, a idealno rešenje za ograničen budžet su zamrznute girice.
Svežu ribu pripremajte u rerni, pržite ili dinstajte na maslinovom ulju ili kuvajte na pari - pohovani oslić i girice iz dubokog ulja ne računaju se u svežu ribu, već u namirnice upropašćene lošom pripremom.
Orasi umesto grickalica
Izbacite industrijske grickalice i zamenite ih pečenim kikirikijem, orasima, bademima, čipsom od voća i povrća, semenkama bundeve i suncokreta ili domaćim kokicama.
Zbog preteranog unosa skroba, slatkiše je najbolje izbegavati. Ukoliko baš morate, pronađite nešto u veganskim kuvarima jer oni ne koriste margarine i industrijsku hranu. Ipak, ovo ne znači da će kolači biti manje zašećereni, pa ako vam je stalo do obima struka, ipak odaberite voće, eventualno i malo suvog voća. Drugi predlog je domaći kompot bez dodatog šećera uz orašaste plodove.
Koštunjavo voće je bogato kvalitetnim biljnim masnoćama, proteinima, kao i mineralima, ima veliku kalorijsku vrednost i 100 grama može u potpunosti da zameni obrok. Iz tog razloga ga treba jesti umereno.
Zdrave žitarice
Zaboravite na pekaru i peciva. Kuvajte cele žitarice i koristite kao prilog za ručak ili večeru, osnovu za doručak i poslastice, ili kao kvalitetnu užinu - skuvajte pirinač na vodi i dodajte suvo voće i med. Koristite više krompira i bundeve, kao i korenastog povrća umesto testa, testenine i brašna.
Krompir pecite u ljusci
Krompir nije toliko kaloričan, ali ako se doda veća količina ulja tokom pripreme (zbog velike moći upijanja) postaje kalorijska bomba. Stoga ga barite ili pecite u ljusci, a ako baš ne možete bez pomfrita, prvo ga obarite, a potom ispržite - upiće daleko manje ulja. Ne zaboravite na batat, koji sporije podiže šećer u krvi, a izvanredna je i ukusna namirnica.
Pečurke imaju malo kalorija, daju izvanredan ukus jelima, a možete ih pripremati kao glavno jelo, prilog, čorbe, potaže... Uvrstite u ishranu i bundevu, koju možete pripremiti na različite načine. Kuvajte potaže od bundeve, razna variva, pite, pecite u rerni, koristite kao salatu, kao sok ili dodatak sveže ceđenim sokovima od voća i povrća.
RECEPTI:
Potaž od pečuraka
Sastojci: kašika maslinovog ulja, 450 g šampinjona ili bukovača, stabljika celera, glavica crvenog luka, četvrtina šolje brašna, so, biber, trećina šolje belog vina, 4 šolje povrtnog bujona, šolja skuvanog integralnog pirinča, 2 kašike peršuna, kašičica sušene majčine dušice.
Priprema: U veću posudu sipajte ulje, dodajte naseckane pečurke, celer, šargarepu, crveni luk i dinstajte oko 5-7 minuta. Dodajte brašno, so, biber i kuvajte još dva minuta, stalno mešajući. U povrće sipajte belo vino, dodajte majčinu dušicu, pojačajte temperaturu i ostavite da prokuva još dva minuta. Dodajte bujon i ostavite da provri, dodajte pirinač, poklopite i pustite da se krčka oko 5-7 minuta. Izdvojte nekoliko komada pečuraka za serviranje, a ostalo usitnite štapnim mikserom. Na kraju dodajte sveži peršunov list.
Pijani šaran
Sastojci: 1,5 kg šarana, limun, 2 čena belog luka, kašika golica (opciono), so, biber, dimljena slatka mlevena paprika po ukusu, 500 g kuvanog krompira, 200 g šargarepe isečene na kolutove, 150 g praziluka isečenog na kolutove, 0,5 dl maslinovog ulja, 1,5 dl belog vina, četvrtina veze peršuna za dekoraciju.
Priprema: Šarana začinite solju, biberom i paprikom tako što ćete ih dobro utrljati iznutra i spolja. Napunite ribu kriškama limuna i seckanim belim lukom, pa stavite u pleh za pečenje. Oko šarana rasporedite povrće, začinite ga, prelijte sa malo ulja, a zatim sve nalijte belim vinom i pospite golicama od bundeve. Ostatak limuna isecite na tanke kriške i rasporedite po ribi i povrću. Ako ne želite da šargarepa bude malo tvrđa obarite je zajedno sa krompirom pre stavljanja u pleh. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta i dekorišite svežim peršunom.đ
unjeni patlidžan
Sastojci: 3 manja patlidžana, glavica crvenog luka, 200 g šampinjona ili vrganja, 200 ml paradajz pelata, 125 g integralnog pirinča, malo peršuna, čeri paradajza, so, biber i maslinovo ulje.
Priprema: Patlidžan prepolovite, izdubite meso i napravite male lađice, posolite i ostavite da se ocede. Na maslinovom ulju propržite seckani luk, dodajte meso patlidžana (prethodno iseckano, posoljeno i ostavljeno da se ocedi). Dodajte iseckane pečurke i dinstajte desetak minuta, pa sipajte pelat. Pirinač skuvajte posebno i izmešajte s povrćem, dodajte peršun i ostale začine po želji. Napunite lađice i na površinu svake stavite čeri paradajz. Složite na pleh i pecite 20 minuta na 180-200 stepeni.
Prebranac na hilandarski način
Sastojci: 500 g pasulja tetovca, 4-5 glavica crnog luka, 2-3 čena belog luka, 150 g zrelog paradajza, mlevena crvena paprika, so, peršunov list.
Priprema: Pasulj potopite da odstoji preko noći. Stavite ga u šerpu da se kuva, bacite prvu tečnost kad voda provri, a potom dodajte krupno isečene dve glavice crnog luka i kuvajte na tihoj vatri. Pri kraju kuvanja stavite dve do tri iseckane manje glavice crnog luka, beli luk i crvenu mlevenu papriku. Kada je pasulj kuvan i voda skoro isparila, u šerpu stavite oljušten i sitno isečen zreo paradajz, so i dosta peršunovog lista. Jelo treba da se krčka još neko vreme.
Sastojci: 100 g crne čokolade, šolja smeđeg šećera, pola šolje ulja, 1,5 šolja vode, 3 šolje brašna, kesica praška za pecivo, 100 g mlevenih oraha ili pečenih lešnika, kašičica ulja, kašičica brašna, 3 kašike džema od kajsije, 100 g crne čokolade za glazuru.
Priprema: Otopite čokoladu, pa joj dodajte šećer, ulje, vodu, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte, pa dodajte orahe ili lešnike i lepo sjedinite. Pleh podmažite kašičicom ulja, pospite po dnu kašičicu brašna, pa izlijte smesu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Vruć kolač premažite džemom, a potom rastopljenom čokoladom.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ruski napad interkontinentalnom balističkom raketom (ICBM) na ukrajinski grad Dnjepar tokom noći izazvao je ozbiljne posledice, a sada su se pojavili i prvi snimci sa lica mesta.
Na snimku s drona, objavljenom na internetu, navodno su zabeleženi udari britanskim krstarećim raketama "storm šedou" na komandni kompleks unutar Rusije.
Advokat i ideolog opozicije u Srbiji Sead Spahović javno je na antisrpskim Šolakovim medijima branio dokazanog nasilnika Gorana Ješića, a narod nazvao nasilnim.
Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić obratila se lideru Stranke slobode i pravde nakon što ju je nazvao "kombinacijom neograničenog zla i ograničenih intelektualnih sposobnosti".
Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov upitao je lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da objasni kako se na pošten i zakonit način tokom vršenja vlasti prihoduje ogromna suma novca.
Situaciju na frontu između Rusije i Ukrajine ali i tišinu Donalda Trampa nakon Bajdenove odluke da Ukrajina gađa unutrašnjost Rusije američkim oružjem , analizirali su gosti "Rata uživo", novinar i ekonomista Nebojša Berak i Sava Stambolić ispred Centra za društvenu stabilnost.
Gosti Informerovog "Otvorenog studija" bili su profesor dr Boris Bratina sa Fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević. Oni su komentarisali današnja hapšenja vezana za tragediju u Novom Sadu.
Skandalozna odluka novosadskog tužilaštva da se uhapse bivši ministar Goran Vesić i v.d. direktorka "Infrastruktura Železnice" Jelena Tanasković posledica su jezivog pritiska opozicije i tajknuskih medija!
U Srbiju je stigao novi trend, izdavanje stana na sat. Do skoro, stan na dan je bio jedina opcija, ali su sada stanodavci odlučili da smanje troškove gostima, i naplaćuju im boravak po sanu, a ušteda je i do 15 evra u odnosu na brovak tokom celog dana.
Antisrpski beogradski mediji "Nova S", "N1" i "Danas" ponovo su pokušali građanima Srbije da podvale laž, time što su očigledno gradilište Tiršove dva plasirali kao praznu livadu, punu korova
Zvanični srednji kurs dinara za evro iznosiće sutra 116,9952 dinara, što je neznatna promena u odnosu na četvrtak, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je danas da iako se prohodnost puteva poboljšava, snežne padavine prestaju, pa u večernjim satima postoji opasnot od poledice jer se temperatura vazduha brzo spušta ispod nultog stepena.
Vladimir i Miljana Kecmanović, roditelji dečaka-ubice Koste K. (14), koji je 3. maja 2023. ubio devet đaka i portira u OŠ "Vladislav Ribnikar", juče su u Višem sudu u Beogradu tvrdili za sebe da su bili idealni roditelji!
Nakon osam vezanih poraza od gradskog rivala, košarkaši Partizana slavili su 89:77 (19:21, 26:18, 18:16, 26:22 ) u 11. kolu Evrolige i popravili bilans u najjačem evropskom takmičenju na 3-8. Sa druge strane, Crvena zvezda je sada na negativnih 5-6.
Po završetku utakmice između Crvene zvezde i Partizana u "Beogradskoj areni" Tajrik Džons je znao kako da proslavi veliku pobedu crno-belih. Amerikanac se zatrčao kroz hodnik hale i tako "iskopirao" Nikolu Jokića kome je to običaj pred mečeve Denvera.
Posle pobede Partizana u prvom ovosezonskom večitom derbiju, Željko Obradović je čestitao Crvenoj zvezdi na potezu da u dvoranu pusti navijače crno-belih, iako to ranije nije bila praksa.
Brazilska federalna policija saopštila je danas da je podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara zbog njegove uloge u navodnom pokušaju državnog udara nakon što je izgubio predsedničke izbore 2022. godine.
Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova priprema brošuru koja će da sadrži uputstva i praktične savete za domaćinstva kako da prežive tri dana, odnosno prva 72 sata u slučaju rata ili krize.
Visoki severnokorejski general ranjen je u nedavnom ukrajinskom napadu raketom "storm šedou" na Kursku oblast u Rusiji, objavio je Vol strit džurnal (WSJ), pozivajući se na neimenovanog zapadnog zvaničnika.
Rat u Ukrajini nikad nije trebao da se desi i Rusi su nebrojeno puta pokušali da ga reše pod uslovima koji su bili veoma korisni i za Ukrajinu i za SAD, istakao je Robert F. Kenedi Mlađi, kojeg je izabrani američki predsednik SAD Donald Tramp nominovao za ministra zdravlja.
Već smo navikli da pop zvezda Lejdi Gaga dobija filmske uloge, ali sve nas je posebno šokirala kada se pre 9 godina pojavila u seriji "Američka horor priča" i to u scenama koje su prepune seksa, golotinje i krvi.
Glumica i manekenka Bo Derek nedavno je proslavila svoj 68. rođendan, a svojevremeno je važila za seks simbol. Sedamdesetih godina našla se u centru pažnje zbog kontroverzne veze sa rediteljem, koji je bio stariji od nje 30 godina.
Pevačica Lepa Brena i njen suprug, Boba Živojinović, danas proslavljaju krsnu slavu, Aranđelovdan, ameđu poslednjima došla je snajka Aleksandra Prijović.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.