(RECEPTI) KAKO SE NE UGOJITI TOKOM VASKRŠNJEG POSTA? Posno, slasno i ZDRAVO!
Podeli vest
Posna hrana reguliše krvni pritisak, ubrzava detoksikaciju organizma i utiče na smanjenje nivoa masnoća u krvi, ali često se događa da nakon posta umesto manjka imate višak kilograma, pa čak i probleme sa zdravljem. Šta je to što će napraviti razliku i učiniti da uzdržavanje od mrsne hrane zaista bude delotvorno?
Čim počne post, u restoranima i pekarama zavlada pomama za posnom hranom i pecivima. Mnogi, iako su vernici, post doživljavaju kao dijetu i priliku da skinu neki kilogram. Zato sveštenici često napominju da post nije gladovanje, dijeta ili mučenje, već uzdržavanje i umerenost u svemu, pa i u jelu. Posna hrana reguliše krvni pritisak, ubrzava detoksikaciju organizma i utiče na smanjenje nivoa masnoća u krvi, ali često se događa da nakon posta umesto manjka imate višak kilograma, pa čak i probleme sa zdravljem. Šta je to što će napraviti razliku i učiniti da uzdržavanje od mrsne hrane zaista bude delotvorno?
Jedite što više svežeg, lisnatog povrća. Posna ishrana već donosi preveliku količinu šećera i skroba, te uravnotežite jelovnik različitim salatama, karfiolom, brokolijem, kupusom, paprikama, tikvicama, patlidžanom... Post je i idealno vreme za čorbe i potaže od povrća - skuvajte razno povrće po želji i ukusu, izmešajte štapnim mikserom i uživajte.
Foto: Shutterstock
Uvrstite mak
Uvrstite mak u nedeljnu ishranu jer je bogat mineralima, odličan za metaboličke potrebe organizma i neophodan u toku posta. Obratite pažnju prilikom kupovine zapakovanog mlevenog maka, jer veoma često ima mnogo dodatog šećera. Dakle, čitajte deklaracije.
Koristite citrusno i sezonsko voće za voćne salate, a možete ih kombinovati sa zaleđenim bobičastim voćem. Ako želite da ih zasladite, koristite med.
Barene mahunarke
Mahunarke su obavezne jer obezbeđuju biljne belančevine i mnogo drugih kvalitetnih sastojaka, kalorične su i daju energiju organizmu. Pripremajte ih jednostavno, a najbolje je da ih obarite, dodate začine i prelijete kvalitetnim hladno ceđenim uljem.
Neophodno je u toku nedelje pojesti dve do tri konzerve sardine (u njihovom soku ili maslinovom ulju) sa koščicama koje obezbeđuju kalcijum. Možete napraviti namaz ili salatu, a uz bareni krompir i povrće imaćete kompletan obrok. Sveža riba, posebno morska, treba da bude najmanje dva puta nedeljno na trpezi, savetuju nutricionisti, a idealno rešenje za ograničen budžet su zamrznute girice.
Foto: Shutterstock
Svežu ribu pripremajte u rerni, pržite ili dinstajte na maslinovom ulju ili kuvajte na pari - pohovani oslić i girice iz dubokog ulja ne računaju se u svežu ribu, već u namirnice upropašćene lošom pripremom.
Orasi umesto grickalica
Izbacite industrijske grickalice i zamenite ih pečenim kikirikijem, orasima, bademima, čipsom od voća i povrća, semenkama bundeve i suncokreta ili domaćim kokicama.
Zbog preteranog unosa skroba, slatkiše je najbolje izbegavati. Ukoliko baš morate, pronađite nešto u veganskim kuvarima jer oni ne koriste margarine i industrijsku hranu. Ipak, ovo ne znači da će kolači biti manje zašećereni, pa ako vam je stalo do obima struka, ipak odaberite voće, eventualno i malo suvog voća. Drugi predlog je domaći kompot bez dodatog šećera uz orašaste plodove.
Koštunjavo voće je bogato kvalitetnim biljnim masnoćama, proteinima, kao i mineralima, ima veliku kalorijsku vrednost i 100 grama može u potpunosti da zameni obrok. Iz tog razloga ga treba jesti umereno.
Zdrave žitarice
Zaboravite na pekaru i peciva. Kuvajte cele žitarice i koristite kao prilog za ručak ili večeru, osnovu za doručak i poslastice, ili kao kvalitetnu užinu - skuvajte pirinač na vodi i dodajte suvo voće i med. Koristite više krompira i bundeve, kao i korenastog povrća umesto testa, testenine i brašna.
Foto: Shutterstock
Krompir pecite u ljusci
Krompir nije toliko kaloričan, ali ako se doda veća količina ulja tokom pripreme (zbog velike moći upijanja) postaje kalorijska bomba. Stoga ga barite ili pecite u ljusci, a ako baš ne možete bez pomfrita, prvo ga obarite, a potom ispržite - upiće daleko manje ulja. Ne zaboravite na batat, koji sporije podiže šećer u krvi, a izvanredna je i ukusna namirnica.
Pečurke imaju malo kalorija, daju izvanredan ukus jelima, a možete ih pripremati kao glavno jelo, prilog, čorbe, potaže... Uvrstite u ishranu i bundevu, koju možete pripremiti na različite načine. Kuvajte potaže od bundeve, razna variva, pite, pecite u rerni, koristite kao salatu, kao sok ili dodatak sveže ceđenim sokovima od voća i povrća.
RECEPTI:
Foto: Shutterstock
Potaž od pečuraka
Sastojci: kašika maslinovog ulja, 450 g šampinjona ili bukovača, stabljika celera, glavica crvenog luka, četvrtina šolje brašna, so, biber, trećina šolje belog vina, 4 šolje povrtnog bujona, šolja skuvanog integralnog pirinča, 2 kašike peršuna, kašičica sušene majčine dušice.
Priprema: U veću posudu sipajte ulje, dodajte naseckane pečurke, celer, šargarepu, crveni luk i dinstajte oko 5-7 minuta. Dodajte brašno, so, biber i kuvajte još dva minuta, stalno mešajući. U povrće sipajte belo vino, dodajte majčinu dušicu, pojačajte temperaturu i ostavite da prokuva još dva minuta. Dodajte bujon i ostavite da provri, dodajte pirinač, poklopite i pustite da se krčka oko 5-7 minuta. Izdvojte nekoliko komada pečuraka za serviranje, a ostalo usitnite štapnim mikserom. Na kraju dodajte sveži peršunov list.
Foto: Shutterstock
Pijani šaran
Sastojci: 1,5 kg šarana, limun, 2 čena belog luka, kašika golica (opciono), so, biber, dimljena slatka mlevena paprika po ukusu, 500 g kuvanog krompira, 200 g šargarepe isečene na kolutove, 150 g praziluka isečenog na kolutove, 0,5 dl maslinovog ulja, 1,5 dl belog vina, četvrtina veze peršuna za dekoraciju.
Priprema: Šarana začinite solju, biberom i paprikom tako što ćete ih dobro utrljati iznutra i spolja. Napunite ribu kriškama limuna i seckanim belim lukom, pa stavite u pleh za pečenje. Oko šarana rasporedite povrće, začinite ga, prelijte sa malo ulja, a zatim sve nalijte belim vinom i pospite golicama od bundeve. Ostatak limuna isecite na tanke kriške i rasporedite po ribi i povrću. Ako ne želite da šargarepa bude malo tvrđa obarite je zajedno sa krompirom pre stavljanja u pleh. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta i dekorišite svežim peršunom.đ
Foto: Shutterstock
unjeni patlidžan
Sastojci: 3 manja patlidžana, glavica crvenog luka, 200 g šampinjona ili vrganja, 200 ml paradajz pelata, 125 g integralnog pirinča, malo peršuna, čeri paradajza, so, biber i maslinovo ulje.
Priprema: Patlidžan prepolovite, izdubite meso i napravite male lađice, posolite i ostavite da se ocede. Na maslinovom ulju propržite seckani luk, dodajte meso patlidžana (prethodno iseckano, posoljeno i ostavljeno da se ocedi). Dodajte iseckane pečurke i dinstajte desetak minuta, pa sipajte pelat. Pirinač skuvajte posebno i izmešajte s povrćem, dodajte peršun i ostale začine po želji. Napunite lađice i na površinu svake stavite čeri paradajz. Složite na pleh i pecite 20 minuta na 180-200 stepeni.
Foto: Shutterstock
Prebranac na hilandarski način
Sastojci: 500 g pasulja tetovca, 4-5 glavica crnog luka, 2-3 čena belog luka, 150 g zrelog paradajza, mlevena crvena paprika, so, peršunov list.
Priprema: Pasulj potopite da odstoji preko noći. Stavite ga u šerpu da se kuva, bacite prvu tečnost kad voda provri, a potom dodajte krupno isečene dve glavice crnog luka i kuvajte na tihoj vatri. Pri kraju kuvanja stavite dve do tri iseckane manje glavice crnog luka, beli luk i crvenu mlevenu papriku. Kada je pasulj kuvan i voda skoro isparila, u šerpu stavite oljušten i sitno isečen zreo paradajz, so i dosta peršunovog lista. Jelo treba da se krčka još neko vreme.
Sastojci: 100 g crne čokolade, šolja smeđeg šećera, pola šolje ulja, 1,5 šolja vode, 3 šolje brašna, kesica praška za pecivo, 100 g mlevenih oraha ili pečenih lešnika, kašičica ulja, kašičica brašna, 3 kašike džema od kajsije, 100 g crne čokolade za glazuru.
Priprema: Otopite čokoladu, pa joj dodajte šećer, ulje, vodu, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte, pa dodajte orahe ili lešnike i lepo sjedinite. Pleh podmažite kašičicom ulja, pospite po dnu kašičicu brašna, pa izlijte smesu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Vruć kolač premažite džemom, a potom rastopljenom čokoladom.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević reagovao je na deo emisije Dan uživo na tajkunskoj N1 u kom su, verovali ili ne, voditeljka i njen sagovornik potvrdili najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će naredna 2026. godina biti najbolja za našu zemlju.
Nekadašnji dugogodišnji član Glavnog odbora i opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Lučanima Slobodan Jolović napao je, preko opozicionih medija, vlast čiji je deo i sam donedavno bio.
Povodom 9 meseci od kako su studenti koji žele da uče i koji se suprotstavljaju blokaderskom ludilu i teroru okupljeni u Pionirskom parku ili takozvanom Ćacilendu građanima koji ih podržavaju obratio se student Vladimir Balać.
Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM, nakon što su preuzeli dužnost od albanskih gradonačelnika, u zgradama opština zatekli su katastrofalno stanje.
Blokader Petar Đurić, nakon što smo otkrili da se bahati na odmoru u lukusuznom hotelu Dubaiju i uživa u bazenu dok poziva narod da ustane protiv vlasti, nastavio je da širi opasnu mržnju prema novinarima koji su već dugo na meti blokadera.
Na naslovnoj strani "Hrvatskog tjednika" pojavila se skandalozna karikatura koja, čini se, prikazuje patrijarha SPC Porfirija sa krvavim nožem među zubima, uz poziv na veliki skup otpora "jugosrpskim fašistima".
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Srbija je tokom 2024. godine izvezla ukupno 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara,od čega samo rakije - 2.981 tona, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
Do kraja dana očekuje nas oblačno i kišno vreme, u određenim krajevima Srbije padaće i sneg, nakon čega se već 20. decembra očekuje dolazak fenomena "zver sa istoka" koji donosi drastičan pad temperature, ali i pravu oštru zimu.
Više јavno tužilaštvo u Pančevu јe danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih državljana Kine L.X.G. (41), C.J.L. (38), oboјe bez priјavljenog boravišta u Republici Srbiјi, i W.T. (43), sa boravištem u Dolovu, zbog postoјanja osnova sumnje da su kao saizvršioci izvršili krivično delo otmica, a osumnjičeni W.T. i dva krivična dela silovanje.
Josip Oršuš (40), koga je policija tražila nakon ubistva i ranjavanja u naselju Sitnice na severu Hrvatske, uhapšen je u Sloveniji, saopštila je lokalna policija.
Ruski predsednik Vladimir Putin i specijalni američki izaslanik Stiv Vitkof odlično se razumeju i imali su istinski prijateljski razgovor početkom meseca u Moskvi, izjavio je sinoć pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.
Mnogo puta smo čuli da je rat u Ukrajini veoma isplativ za zapadne korporacije. Takvi zaključci mogu se izvesti čak i jednostavno na osnovu činjenica o vlasništvu globalnih investitora nad poljoprivrednim zemljištem na teritoriji Ukrajine.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Pevač Slobodan Cobe Batjarević ispričao je detalje incidenta koji se dogodio njegovoj koleginici Katarini Živković, kada je obezbeđenje jurilo po kazinu.
Pevačica Ivana Selakov prisetila se studentskih dana sa pevačem Sašom Kovačevićem, te otkrila kako je među njima vladala velika ljubav i da su zajedno započeli karijeru.
Porodica i prijatelji pevača Džeja Ramadanovskog danas su posetili njegov grob, a od kolega sa estrade došli su samo pevačica Mina Kostić, Zoran Jagodić Rule i Acko Nezirović,
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar