• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti/ljubav&zdravlje

06.04.2020

17:23

NERVOZA MOŽE DA "UDARI" I NA OVAJ ORGAN! Pomažu majčina dušica, nana, matičnjak...

Ljubav

NERVOZA MOŽE DA "UDARI" I NA OVAJ ORGAN! Pomažu majčina dušica, nana, matičnjak...

Podeli vest

Sklonije su mu žene sa većom telesnom visinom, manjom mišićnom masom i povećanim procentom potkožnog masnog tkiva...

Savremeni način života često loše utiče na razne aspekte našeg zdravlja, a posledice najviše trpi sistem organa za varenje, zbog - neredovne ishrane, nedovoljno obrađenih namirnica, prejedanja, lošeg kombinovanja namirnica. Trpi i zbog uzimanja hrane koja se tumači kao prazna. Reč je o namirnicama koje ne sadrže dovoljnu količinu vlakana, minerala, kao i drugih neophodnih sastojaka za održavanje ravnoteže dobrih i loših bakterija u crevima.

EVO ZAŠTO LAKO "NAVUČEMO" PREHLADU, VIRUS, ALI I OZBILJNIJE BOLESTI! Jedan faktor je presudan!

STIGLE RODE! Porodila se ćerka NAJBOGATIJE SRPKINJE - nedeljama su KRILI, otac podelio SREĆNE VESTI

Da li je ovakvo ponašanje razlog za pojavu u narodu već poznatog sindroma nervoznih creva, objašnjava profesor dr medicinske fiziologije i specijalista medicine sporta Dejan Čubrilo sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu:

Foto: Shutterstock

- Sindrom nervoznih creva, koji predstavlja funkcionalan problem, ne može da se gleda pojednostavljeno. Od ovog poremećaja boluje veoma veliki broj ljudi, a simptomi koji se javljaju jedinstveni su za svakoga ponaosob. Kod obolelih se smenjuju dijareja i zatvor, grčevi, bolovi u stomaku i vrlo neprijatna čulna pretakanja. Gasovi su ponekad toliko izraženi da podsećaju na vrlo ozbiljna klinička stanja, što stvara zabrinutost da li se iza toga, ipak, krije neka druga bolest.

Nana i matičnjak

Ono što sami možete da uradite kako bi olakšali simptome jeste da budete nežni prema svojim crevima. Svedite na najmanju meru unos pržene hrane, mesa, ulja, margarina, mlečnih proizvoda i ostale masne hrane. Oni izaivaju snažniju kontrakciju debelog creva, što može dovesti do diajreje ili bola u stomaku.

Foto: Shutterstock

Lečenje na pogrešnoj adresi

Tegobe povezane sa sindromom nervoznih creva razlog su velikog opterećenja zdravstvenog sistema i izostajanja sa posla. I, ovo nije manje bitno, razlog su velikih socijalnih problema u smislu poremećaja partnerskih odnosa, uspeha u školi, napredovanja u poslu. Zašto? Zato što takvi pacijenti lutaju od lekara do lekara godinama tražeći odgovore za uzroke svojih problema. Kako organskih poremećaja nema, uglavnom na kraju dobiju savet da pomoć potraže od psihologa ili psihijatra, da bi rešili svoje tegobe. Ovde se postavlja pitanje: da li sve te žene imaju poremećaj psihe ili može da im se pomogne na drugi način, naglašava dr Čubrilo.

Iz sličnog razloga držite se podalje od začinjenje hrane, smanjite unos kofeina i izbegavajte namirnice poznate po tome da izazivaju gasove, kao što su mahunarke, kupus, prokelji ili brokoli. 

Umesto toga trebalo bi povećati konzumiranje namirnica koje su bogate biljnim vlaknima, pre svega voće i sveže i kuvano povrće. Trebalo bi povećati unos vode i biljnih čajeva, a obroci redovni, ali ne i obilni. Ubacite u svoj meni integralne žitarice i laneno seme.

U lečenju nervoznih creva važnu ulogu imaju i čajevi koji sadrže sluz. Njihova uloga je dvostruka jer se creva oblažu sluzavom materijom pa se na taj način smanjuje nastanak opstipacije, čime se rad stolice normalizuje. Majčina dušica, kamilica, matičnjak, crni slez, bokvica, nana i đumbir su samo neki od čajeva koji opuštaju creva, smanjuju spazme i olakšavaju bolno prisustvo gasova.   

OBRATITE PAŽNJU - EVO GDE GREŠITE! Uz pomoć ovih pet koraka PRAVILNO UKLONITE ŠMINKU SA LICA!

Foto: Shutterstock

Idrealno bi bilo i da prestanete da pušite, jer nikotin doprinosi napadima IBS-a. osim toga, dok pušite, gutate vazduh, a osobe sa sindromom nervoznih creva su veoma osetljive na prisustvo vazduha u svom sistemu za varenje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija