• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kucnilekar

26.12.2020

15:10

NIKAD SE NE SEĆATE SVOJIH SNOVA? Evo zbog čega je to tako

Ljubav

NIKAD SE NE SEĆATE SVOJIH SNOVA? Evo zbog čega je to tako

Podeli vest

Danas znamo da naš mozak konstruiše snove iz naših sećanja koja su prisutna u svakodnevnom životu, kao i od onog podsvesnog

To znači da se nedavna sećanja kombinovana sa informacijama koje smo skladištili poslednjih godina – sećanjima, traumama, emocijama i osećajima – stvaraju tajanstvene, ponekad apsurdne snove.

Međutim, još nije moguće utvrditi zašto naš um noću putuje na određena mesta ili zašto bira određene uspomene, boje, glasove, prizore ili ljude. I dok se neki ljudi često prisete svojih snova, drugi imaju problem s tim.

Postoji mnogo razloga zbog kojih ne možete da se setite onoga što ste sanjali.

Stres

Istraživanja su pokazala da stres, ne samo da narušava i skraćuje REM fazu spavanja, već i povećava broj buđenja tokom noći. I jedno i drugo mogu da otežaju pamćenje onoga što ste sanjali.

Foto: Pixabay

Snovi

Ishrana

Važno je izbegavati hranu koja remeti san – teška hrana, masni i prženi obroci, začinjena jela, citrusno voće, ali i gazirana pića.

Trauma

Trauma je slična stresu, ali mnogo intenzivnija. To može lako dovesti do nesanice, ali i potpunog suzbijanja prisećanja snova u nastojanju da se što pre zaborave bolne noćne more.

Stimulansi

Preporuka je da se pre spavanje izbegava kofein, nikotin, alkohol, jer sve to remeti san. Iako se čini da, recimo, alkohol doprinosu bržem ulasku u san, on zapravo remeti spavanje u drugoj polovini noći kada dolazi do probavljanja tog alkohola.

Poremećaji spavanja

Sve od nesanice, pa do apneje u snu i narkolepsije može negativno da utiče na ciklus spavanja.

Prebrzo buđenje

Prema psihologu i stručnjaku za snove Rubinu Najmanu, prebrzo buđenje možda da vas natera da zaboravite snove.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17