• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sensa

06.04.2021

13:16

SREMUŠ - Biljka koja čisti telo od otrova i jača imuni sistem!

Ljubav

SREMUŠ - Biljka koja čisti telo od otrova i jača imuni sistem!

Podeli vest

Sremuš je zelena biljka koja se naziva i "divlji" ili "medveđi luk", ali i "ubica otrova", jer je jedna od najboljih prirodnih namirnica koja čisti sistem organa za varenje i krv od toksina koji su se taložili u organizmu tokom zime

Biohemičari tvrde da je sremuš čak zdraviji od belog luka, a zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom...

Sezona ove biljke je proleće, odnosno, bere se u aprilu i maju i pravi, organski sremuš, raste duboko u šumama. Ova biljka ima odličnu moć detoksikacije. Nemački travar Johan Knickle isticao je njegovu vrednost i i govorio da bi ljudi bili potpuno zdravi ako bi sremuš uključili u svakodnevnu ishranu.

Zbog obilja vitamina C koji sadrži, sremuš je odličan po imuni sistem, a u kulinarstvu možete eksperimentisati i stavljati ga u razna jela. Ipak, najdelotvorniji po zdravlje biće ako ga koristite u svežem stanju.

Foto: Shutterstock

Sremuš ili "divlji" beli luk

Savršeno se slaže uz zelenu salatu, a uz malo sirćeta i maslinovog ulja možete napraviti ukusnu salatu od seckanog sremuša. Možete napraviti i obrok salatu, tako što ćete iseckati krastavac i sremuš, pa začiniti i politi jogurtom. Možete od njega praviti čorbe ili supe, koristiti ga kao dodatak raznim jelima, ali i praviti pitu i rižoto sa sremušem.

Evo kakvo blagotvorno dejstvo sremuš iam po zdravlje našeg organizma:

- reguliše holesterol i smanjuje pritisak
- jača imunitet i štiti od virusa i infekcija
- pomaže kod čira na želucu i gastritisa
- čisti krvne sudove i podstiče zdravlje srca
- u obliku kupke neguje kožu
- pročišćava organizam od toksina
- smanjuje nadustost
- poboljšava i čisti organe za varenje

Kako da pripremite lekoviti sok od sremuša:

Sitno iseckajte listove sremuša i iz njih iscediti sok uz pomoć sokovnika. Dobijeni sok skladištite u staklenoj tegli. Možete konzumirati po 1 kašičicu soka od sremuša tri puta na dan, ili ga sipajte u jogurt ili vodu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija