• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica

16.04.2021

19:18

ISPRAVKA: Trljanje lukom po vratu neće poboljšati rad štitne žlezde

Shutterstock

Ljubav

ISPRAVKA: Trljanje lukom po vratu neće poboljšati rad štitne žlezde

Podeli vest

Naš portal je 16.4.2021. godine objavio tekst pod nazivom" VEČERAS stavite LUK na vrat, ujutru vas ČUDO očekuje!" što je, kako je utvrdio sajt Raskrinkavanje.ba, okarakterisano kao psudonauka.

U originalnom tekstu se navodi da će se, prema savetima ruskog lekara Igora Knjazkina iz Sankt Petersburga, rad štitne žlezde poboljšati trljanjem luka po vratu, ali za tako nešto nema nikakvog naučnog utemeljenja.

Kako se navodi na fekt-čeking sajtu, na Guglu ne postoje rezultati koji bi potvrdili da postoje verodostojni izvori ili istraživanja koja dokazuju da trljanje lukom ima bilo kakav uticaj na stanje i funkciju štitne žlezde.

Studija pod nazivom "Povezanost između unosa luka ishranom i subkliničke hipotireoze kod odraslih: studija zasnovana na populaciji iz područja bogatog jodom" iz jula 2021. pokazala je da je česta konzumacija luka obrnuto povezana s ranim, blagim oblikom hipotireoze (SCH) kod odraslih žena iz područja bogatih jodom. Dakle, ispitanice koje su konzumirale više luka imale su manje SCH vrednosti. Ovi rezultati dobijeni su na osnovu konzumacije luka, ne na osnovu nanošenja na kožu. Naglašeno je da su potrebna dalja istraživanja kako bi se istražila uočena uzročna veza, navodi ovaj fekt-čeking sajt a kompletnu analizu možete pročitati ovde.

Izvinjamo se čitaocima zbog prenošenja informacija okarakterisanih kao pseudonauka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija