• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

08.10.2021

11:10

NAR JE VOĆE MLADOSTI! Napravite KOLAČ, baba ganuš, SLATKO!

Shutterstock

Ljubav

NAR JE VOĆE MLADOSTI! Napravite KOLAČ, baba ganuš, SLATKO!

Podeli vest

Još u antičko doba koristio se kao lek, a zbog velikog broja semenki smatrao se simbolom zdravlja, plodnosti i večnog života...

Nar je jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovečanstvu. Još u antičko doba koristio se kao lek, a zbog velikog broja semenki smatrao se simbolom zdravlja, plodnosti i večnog života. Mnoge studije potvrdile su da se radi o jednom od najlekovitijih voća na svetu - sok od nara smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a ulje semenki i fermentisani sok sprečavaju razvoj malignih ćelija.

Lekovitost

Jarkocrvena zrna nara bogata su gotovo svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem. Sto mililitara (manja čaša) nara sadrži čak 16 odsto preporučene dnevne količine vitamina C, a prelepu crvenu boju dobija od antocijanina i tanina.

Foto: Shutterstock

Koristi nara

- štiti od osteoporoze i Alchajmerove bolesti

- jača imunitet

- čuva zdravlje zuba

- uništava ešerihiju koli i stafilokoke

- usporava starenje

- čuva zdravlje srca i krvnih sudova

- poboljšava erektilnu funkciju

- podiže kvalitet sperme


Takođe sadrži fitohemikalije koje podstiču stvaranje serotonina, hormona koji podiže raspoloženje, kao i estrogena, koji učestvuje u održavanju koštane mase, što je važno kod prevencije osteoporoze. Nar ima i antibakterijsko i antigljivično dejstvo, a odličan je kod upalnih procesa u usnoj duplji i upale zglobova.

Jedinjenja iz nara zvana punikalagini doprinose zdravlju srca i krvnih sudova. smanjuju holesterol i krvni pritisak i ubrzavaju razgradnju masnih naslaga u krvnim sudovima nastalih usled ateroskleroze. Punikalagini su i glavni izvor antioksidativnog dejstva nara.

Uz dobrobiti za srce i krvne sudove, pojednina istraživanja ukazuju na to da ova voćka, uz redovnu terapiju, usporava rast malignih ćelija dojke, prostate i debelog creva.

Magični sok

Sok od nara je posebna priča. Dokazano je da jedna čaša dnevno ima snažnije antioksidativno dejstvo od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara deluje i do deset puta jače.

Foto: Shutterstock

 

Za podizanje imuniteta, kao i prevenciju različitog spektra bolesti preporučuje se da popijete 2,5 decilitra sveže ceđenog soka dnevno. Smatra se da sok ujedno povećava libido, i kod muškaraca i kod žena, tako što utiče na nivo testosterona kod oba pola. Kada pravite sok, nemojte bacati semenke, sameljite ih i dodajte u jogurt, smuti ili marinadu kod pripreme mesa.

Od nara se pripremaju želei, kolači, sirupi, sokovi, likeri, vino, sirće i čaj. Najbolje je konzumirati ga sirovog, kao sastavni deo salate od voća i/ili povrća, uz kolače, ribu i meso. Semenke možete odvojiti i zamrznuti, a treba ih iskoristiti u roku od godinu dana.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Slatko sa lešnicima 

Sastojci: 10-12 nara, velikih, limun, 200 g lešnika, 1-2 kesice cimeta (10 g), 0,5 kg šećera.

Priprema: Svak nar pažljivo očistite da izvadite samo zrna iz njega. U šerpu stavite sva zrna i dodajte malo vode da može da provri. Pustite da vri oko 10-15 minuta, pa ostavite malo da se ohladi. Ispasirajte blenderom, sipajte smesu kroz gazu i lepo istisnite nar. Gotovu smesu stavite na vatru i dodajte šećer i cimet. Kad slatko počne da bude gusto, dodajte sok od limuna i očišćene lešnike. Mešajte da ne zagori dok se ne zgusne. Sipajte u ugrejane tegle dok je još toplo.

Foto: Shutterstock

Baba ganuš

Sastojci: 2 patlidžana (500-600 g), 2 kašike tahini paste, 2 kašike maslinovog ulja, so, 2 čena belog luka, sok od jednog limuna, 2-3 kašike zrna nara, 2 kašike listića nane ili peršuna.

Priprema: Patlidžan ispecite na roštilj tiganju ili ispod grila u rerni, oljuštite i ocedite u cediljki. Oceđen patlidžan sitno iseckajte na dasci ili ga u nekom sudu izgnječite viljuškom. Patlidžanu dodajte tahini, sok od limuna, beli luk, posolite i dobro izmešajte da masa pobeli. Ovlaš umešajte kašiku sitno seckanog peršuna (ili nane). Preručite sve u duboki tanjir ili činijicu i bogato pospite bobicama nara i preostalim peršunom. Po želji prelijte sa malo maslinovog ulja ili soka od nara. Posužite kao meze uz prepečen hleb ili lepinjice, ili kao prilog/salatu uz glavno jelo.

Foto: Shutterstock

Čokoladni kolač

Sastojci: 50 g čokolade, 100 g šećera, 200 g putera, 4 jaja, prašak za pecivo, 4 kašike brašna, sok od dva nara. Za fil: 200 g čokolade, 500 ml slatke pavlake.

Priprema: Odvojite žumanca od belanaca pa žumanca umutite sa šećerom. Dodajte polako puter, brašno, prašak za pecivo i otopljenu čokoladu. Na kraju dodajte čvrsto ulupani sneg od belanaca. Dobijenu masu izlijte u prethodno podmazan i brašnom posut pleh i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Za fil otopite čokoladu u slatkoj pavlaci i kuvajte na tihoj vatri pa ga sipajte na ohlađenu koru. Servirajte sa semenkama nara i sladoledom od vanile.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija